Hlavní obsah
Knihy a literatura

Poslední léto vás vezme na divoký skotský sever

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Poslední léto

Poslední léto je ideální čtení na deku k vodě. Ocení ji milovníci romantiky, divokých krás Skotska a historie. Ale potěší vlastně každého čtenáře.

Článek

Na souostroví St. Kilda v Atlantském oceánu na míle daleko od nejbližší pevniny bydlelo ve 20. letech minulého století pouhých 36 obyvatel. Vzhledem k odlehlosti žili téměř jako ve středověku. Bez elektřiny, tisku, splachovacího záchodu nebo třeba prodejny potravin. Ve všem byli odkázáni na sporadické dodávky z pevniny a v zimě se kvůli nepříznivému počasí nedočkali ani toho. Není proto divu, že na počátku 30. let požádali britskou vládu o přesídlení. Právě touto pravdivou historickou událostí se inspirovala spisovatelka Karen Swanová ve svém románu Poslední léto.

Poznáváme v něm mladičkou Effie, která chce být tvrdší než kterýkoliv muž. Musí se jim vyrovnat, aby zabezpečila svého nemohoucího otce. Daně se musí platit a z něčeho také musí být živi, protože obživa se na téměř pustých ostrovech shání těžko. Při jednom představení lezeckých schopností pro turisty upoutá oko lorda Sholta. On jí také není lhostejný, ale co s tím, když každý patří do jiného světa. Naděje jí svitne v okamžiku, kdy je rozhodnuto o přesunu ostrovanů na pevninu. Ovšem začlenění se do normální zkostnatělé společnosti 30. let nebude procházka růžovým sadem.

Nebudu vám lhát, ta kniha se mi moc líbila. Nejen, že se člověk dozvěděl spoustu nových informací z britské historie a zeměpisu, ale ještě se v tomto horku příjemně ochladil při představě nehostinných a chladných skotských ostrovů. Poslední léto je celkem objemný svazek, ale přečtete ho jako nic. Příběh rychle ubíhá a vy držíte Effie palce, pláčete s ní, nechápete krutost světa a chcete, aby konečně našla své štěstí a místo na světě.

Karen Swanová vytvořila postavy, se kterými chcete prožívat jejich životy. Na konci knihy se vám toužíte vzteky zařvat, protože se jedná o první díl z připravované série a ten další potřebujete hned, teď! Po úspěchu Cizinky se mi zdá, že romantické příběhy ze Skotska dobyly český knižní trh. Udatní Skotové, drsná příroda, whisky, všechno to má něco do sebe. A k tomu si v Posledním létu Karen Swanové ještě přidejte zajímavý příběh, uvěřitelné postavy a nenásilný výklad historie. Tady vše zapadlo tam, kde to má být.

Za mě 5*/5*.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: se vám například líbila Cizinka nebo Panství Downton.

NEČTĚTE TO, POKUD: máte Skotska a romantických historických příběhů plné zuby.

SWAN, Karen. Poslední léto. Praha: Motto, 2023. ISBN 9788026724834.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz