Hlavní obsah
Knihy a literatura

Recenze: Aaronovitchův svět snese klidně i výměnu hlavní postavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Co dělala Abigail v létě

Svět Řek Londýna Bena Aarovitche se rozrostl o další knihu, tentokrát s názvem Co dělala Abigail v létě. A ten napovídá, že do popředí se dostává nová hlavní postava. Je to dobře.

Článek

Peter Grant se vydal zachraňovat děti na venkov, a tak se o záhadu, která sužuje londýnské teenagery, musí postarat jeho mladá sestřenice Abigail. Ta sice není v magii tak zběhlá, ale její nadšení a přátelské lišky to vynahrazují mírou více než vrchovatou.

Po devíti knihách s Peterem, knize povídek a knize z německého prostředí nám Ben Aaronovitch přináší pohled na magický svět očima dospívající Abigail. Nepřestává mě fascinovat, jak skvěle se podsaditý postarší běloch zvládne vcítit do postav mimo jeho svět, zde v podobě přidrzlé teenagerky, jejíž otec se do Velké Británie přestěhoval ze Sierry Leone. Abigail má trable jako každá dospívající holka a taky jeden na víc. V knize se tak krom magických problémů řeší i ty, jaké mohou trápit každého z nás.

Změna hlavní postavy rozhodně prospěla. Neříkám, že Petera Granta nemám ráda, ale je hezké vidět magický svět, který Aaronovitch vystavěl, zase jinýma očima. Kniha o Abigail je rozsahem malá, ale na dvě stě stranách nabízí hodně akce. Je opět vtipná, chytrá, skvěle se čte. Užila jsem si ji a doufám, že brzy vyjde další pokračování.

Aaronovitch vymyslel svět, který slibuje mnohá dobrodružství, a určitě nás mnohá čekají. I Abigail. Jen je škoda, že nestíhá psát tak rychle, jak jeho čtenáři číst. Ale třeba někdo natočí seriál, Abigail by si o něj přímo říkala. Je to silná mladá hrdinka a takové potřebujeme stále.

Za mě :5*/5*

PŘEČTETE SI TO, POKUD: jste četli všechny předchozí díly.

NEČTĚTE TO, POKUD: nemáte rádi urban fantasy se silnou ženskou postavou.

AARONOVITCH, Ben. Co dělala Abigail v létě. Přeložil Milan ŽÁČEK. Praha: Argo, 2023. ISBN 978-80-257-4048-4.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz