Hlavní obsah
Knihy a literatura

Tajemství domu v L. je román o současných mezilidských vztazích, které nepřináší nic hezkého

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Tajemství domu v L.

Spisovatelka Šárka Andrlová ve svém románu Tajemství domu v L. reflektuje mezilidské vztahy v rodině. A rozhodně to není optimistické čtení.

Článek

Dvě časové roviny, odehrávají se deset let po sobě. V roce 2008 se Jitka s Janou vzpamatovávání ze smrti manžela a otce. Jitka si do domu nastěhuje následně nového přítele, který pokukuje i po její dceři. Ta má ovšem přítele Václava. Po deseti letech se do domu stěhuje Václav se svou mladou ženou Annou. A dění zpoza záclon dalekohledem pozoruje starý zvědavý soused.

Pokud se potřebujete při čtení ztotožnit s nějakou postavou, abyste jí mohli v průběhu děje fandit, tohle nebude kniha pro vás. Pokud se vyžíváte v černočerných příbězích, sáhněte po ní. Všechny postavy pod vahou vnějších či vnitřních okolností život semele a oni se změní, ovšem ne k lepšímu.

Zápletka knihy je uvěřitelná a věřím, že někteří lidé tak opravdu žijí. Jsem o to víc ráda, za normální rodinné vztahy v mém okolí. Ač je kniha zabydlena pouhou hrstkou postav a odehrává se převážně v jednom domě, na napínavosti jí to neubírá. Jen bych jako čtenář čekala aspoň nějakou špetku naděje a zdání, že nakonec se vše v dobré obrátí.

Kniha je psaná moderním jazykem a lehkým stylem, takže vám bude její čtení rychle ubíhat. Stránky budete rychle obracet i proto, abyste odhalili to titulní tajemství domu, ve kterém se děj románu odehrává. Musím kvitovat rozuzlení a také to, že se tu nehraje na náhodu.

Šárka Andrlová dokázala ve svém románu rozehrát dobrou psychologickou hru mezi všemi postavami. Každá se chová tu méně a tu více nepěkně vůči svému okolí. Podraz střídá nevěra, závist či lhaní. Když už se zdá, že by se někdo mohl polepšit, na další straně udělá něco o to zákeřnějšího. Kniha Tajemství domu v L. může sloužit jako sonda do současné české rodiny. Ovšem rodiny toxické, co nedrží pospolu a dělá vše pro to, aby nemusela platit za důsledky svých činů. Ale jak dokazuje život: Boží mlýny melou, sice pomalu, ale jistě. A každého jeho osud dožene. Asi karma.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás zajímají současné mezilidské vztahy a jak se žije na maloměstě.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám vadí nesympatické postavy. Tady nenajdete snad ani jedinou kladnou.

ANDRLOVÁ, Šárka. Tajemství domu v L. Moba, 2024. ISBN 978-80-279-1322-0.

Děkuji autorce za knihu k recenzi.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz