Hlavní obsah
Knihy a literatura

Všechny cesty vedou do Santiaga jsou Ziburovou nejniternější a nejlepší knihou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy všechny cesty vedou do Santiaga

Ladislav Zibura podnikl pouť do Santiaga a napsal o tom knihu. Jako v každé předchozí jeho knize v ní nechybí laskavý humor, náhodná setkání s lidmi i malebné popisy okolí.

Článek

Kniha o Svatojakubské pouti do Santiaga de Compostela je však na rozdíl od předchozích knih hloubavější a čtenářský prožitek z ní je o to silnější. Bezesporu se jedná o autorovu nejlepší knihu. Musíte ji číst pomalu s velkou pozorností, pak se vám odvděčí jedinečným čtenářským zážitkem.

Ladislav Zibura nás na stránkách knihy provede 800 kilometrů dlouhou cestou po Francii a Španělsku, ale i po vlastním nitru a vzpomínkách. Během vyprávění totiž bilancuje, co vše se za deset let od doby, kdy cestu do Santiaga podnikl poprvé, změnilo. Někdy je to čtení veselé, jindy smutné. Z popisu událostí, lidí a věcí, které ho na cestě potkají, je poznat, že světem putuje s pokorou skromného člověka s očima otevřenýma dokořán.

S každou další otočenou stranou autorovi strašně závidíte tu svobodu a odvahu vyrazit na cestu a toužíte si také sbalit svůj vlastní batoh a vydat se za dobrodružstvím. Zibura vše popisuje tak sugestivně, že máte pocit, že putujete s ním. To ovšem uměl i v předchozích knihách. Cesta do Santiaga mi ovšem přišla víc přemýšlivá. A s tím, jak se autor sám zamýšlí na pouti nad světem a sebou samým, se může i čtenář zamyslet a zabilancovat nad svojí vlastní existencí.

Kniha Všechny cesty vedou do Santiaga strčí do kapsy všechny motivační příručky. Nikdo totiž tak hezky neumí člověku sdělit, že má být vděčný za to, co mu každý den přinese. To dobré i to zlé. A že všude je tráva stejně zelená. Jemu bych věřila. Procestoval totiž tolik zemí a potkal tolik lidí, že se o tom každému průměrnému Čechovi může jenom zdát.

Nejkrásnější myšlenka celé knihy na vás pak čeká na čtvrté straně od konce. K té se ale musí dočíst každý sám.

Za mě velmi zasloužených 5*/5*.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi cestování, knihy o cestování, humor a knihy s přesahem.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám nesedí humor autora. Ale já takového člověka ještě nepotkala.

Všechny cesty vedou do Santiaga. Zlín: Nakladatelství Kniha Zlín, 2023. ISBN 978-80-7662-533-4.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Ladislav Zibura

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz