Hlavní obsah
Knihy a literatura

Vyšla kniha, kterou musí mít každý fanoušek Terryho Pratchetta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Kdepak je má kravička?

Že i knihy mohou být sběratelským artiklem, do kterého se vyplatí investovat, ví každý bibliofil. V mé sbírce nejdražší položku donedávna představovala kniha Terryho Pratchetta Kdepak je má kravička?

Článek

Malý Samík potřebuje, aby mu před spaním tatínek Samuel Elánius četl jeho oblíbenou knihu o hledání hospodářských zvířat s názvem Kdepak je má kravička?. Ten čte moc rád. Ale myslí si, že pro městské dítě, které vidí zvířátka leda na talíři, by byla lepší jiná kniha, a tak si začne vymýšlet.

Kniha se jako součást děje objevila v knize Buch! Terrymu Pratchettovi a fanouškům se myšlenka knihy natolik zalíbila, že vznikla i skutečná kniha s překrásnými ilustracemi Melvyna Granta. V češtině vyšla v roce 2006 a náklad byl rychle rozebrán. Není divu, že pravověrní fanoušci za výtisk pomalu nabízeli i ledvinu. Nebo to možná ne, ale viděla jsem i cenu okolo osmi tisíc. Za tolik už se určitě prodávat nebude, protože nakladatelství Talpress připravilo dotisk a knihu si tak za normální peníz může pořídit každý. Takže cena mého výtisku rapidně klesla, ale já knihy sbírám, protože je ráda čtu, ne kvůli jejich finanční hodnotě.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Kdepak je má kravička?

Pokud patříte mezi fanoušky Zeměplochy, je to jasný must have. Kniha na svých 32 stranách obsahuje spoustu humoru, moudrosti a laskavosti. Je to esence páně Pratchetta v hávu pro malé děti. A ty kresby jsou nádherné. Kdepak je má kravička? patří mezi velmi oblíbené knihy mojí dcery, a to je jinak Zeměplochou nepolíbená. Jsou jí čtyři roky, ale myslím, že z ní pravověrného fanouška vychovám.

Za mě jasných 5*/5*.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: milujete Zeměplochu nebo knihy o knihách.

NEČTĚTE TO, POKUD: nejste fanoušci Terryho Pratchetta nebo dětských knih.

PRATCHETT, Terry. Kdepak je má kravička?. Druhé vydání. Ilustroval Melvyn GRANT, přeložil Jan KANTŮREK. Praha: Talpress, 2023. ISBN 978-80-7197-826-8.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz