Hlavní obsah
Knihy a literatura

Železný plamen je průměrnou knihou, které by prospělo razantní proškrtání

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Železný plamen

Neohrožená Violet se i se svými dvěma draky vrací v Železném plameni, aby zachránila celou říši. Ovšem, co alespoň trochu fungovalo v prvním díle, tady pokulhává. Kniha si nezaslouží tolik povyku, kolik vyvolala.

Článek

Železný plamen je pokračováním Čtvrtého křídla a začíná přesně tam, kde první díl končil. Violet odhalí, že její mrtvý bratr není až tak mrtvý, je v čele povstání a její milý zrovna tak. Vrásky na čele jí přidává i mladší z jejích draků. Začíná se u ní totiž projevovat puberta. Místo oslavy toho, že přežila první rok ve válečné akademii, řeší osud celé říše. A druhý rok ve škole bývá stejně smrtící a nebezpečný jako ten předchozí.

Celosvětový romantasy new adult fenomén Čtvrté křídlo vtrhl na český trh s takovou razancí, že bořil žebříčky prodejnosti. Nejinak tomu je i u jeho pokračování s názvem Železný plamen. Člověk se až musí ptát, čím to, že zrovna tato série si zasloužila tolik pozornosti. Protože ani příběhem a ani kvalitou vyprávění rozhodně nevychází z průměru. Jediné, co ho odlišuje od ostatních knih, je masivní marketingová kampaň.

Pokud se vám líbil první díl, tak druhý bude rozhodně taky. Pokud jste k prvnímu měli výhrady, tady je budete mít tím spíš. Svět Empyrea je atraktivní hlavně draky. Jenže ty v tomto díle zastiňuje Violetino neustálé fňukání, že jí on, jejího srdce šampion, lhal. A ona by se sním ráda vyspala, protože chce jen vyplavit endorfiny, ale on chce lásku. Co na tom, že se blíží konec civilizace. Sex je přece důležitější. Ovšem to knize převážně pro mladá děvčata asi vyčítat nemůžeme.

Co vyčítat lze, je nedotažený český překlad. Ono to vypadá, že byl šit horkou jehlou. V knize se to totiž hemží výrazy, které v angličtině dávají smyl, v češtině jejich znění trochu pokulhává. A knize by také slušelo, kdyby jí pečlivý redaktor proškrtal. Má téměř 750 stran, co příběhově vydají maximálně na 300. Zbytek je pouhou slovní vycpávkou. Na druhou stranu se kniha extrémně dobře čte, pokud člověk přelouská nudný úvod.

V textu jsou místy nelogičnosti. Proč ve vymyšleném světě, který v ničem nepřipomíná ten náš, používají gregoriánský kalendář? A jak je možné, že jemu je 23 let, poslední léta strávil ve škole, ze které se pomalu nemohl hnout, ale stihl se zasnoubit, rozejít, v cizím království vycvičit bojovnici a do toho stanou v čele povstání, které na dálku řídí? Šikovný chlapec, který rozhodně neztrácí čas.

Akční scény má autorka zvládnuté na jedničku a nepostrádají napínavost. Čtenář však fandí jen starým známým, noví mu k srdci ani nestihnout přirůst, jak se jich Yarros postupem času zbavuje. Violet je stále ve všem nejlepší, typická Mary Sue postava, a Xaden je typickým příkladem „bad boye“, takže jim to krásně jiskří. V této oblasti každé romantické srdce zaplesá.

Druhé díly mají problémy v tom, že postrádají kouzlo těch prvních, kdy na každé další stránce objevujeme novosti světa, a zároveň slouží jako nutná předehra k dalšímu dění. A přesně to je Železný plamen. Předehra k minimálně dalším třem pokračováním. Já ovšem netuším, jestli si je budu chtít přečíst. Některé části Železného plamene mě bavily, někde jsem vyloženě trpěla. A to mi za to nestojí. Existuje celá řada mnohem kvalitnějších fantasy knih a je škoda, že se jim nedostává větší pozornosti, protože Železný plamen si ji v takové míře rozhodně nezaslouží.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: jste četli první díl, máte ho rádi a chcete se dozvědět, jak příběh pokračuje.

NEČTĚTE TO, POKUD: jste Čtvrté křídlo nečetli, nebo pokud se vám nelíbilo. Tohle rozhodně není lepší.

YARROS, Rebecca. Železný plamen. Fragment, 2024. ISBN 978-80-253-6954-8.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz