Hlavní obsah
Knihy a literatura

Známý lékař Marek Dvořák prozradil, jaké je to být Mezi nebem a pacientem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Marek Dvořák, Mezi nebem a pacientem

Martin Moravec je známý svými knihami rozhovorů. Po neurochirurgovi Vladimíru Benešovi, pilotovi Davidu Heclovi a kriminalistovi Josefu Marešovi vyzpovídal doktora z urgentu a letecké záchranné služby Marka Dvořáka.

Článek

Marek Dvořák je mladý český lékař, který se zaměřuje na urgentní medicínu, slouží v nemocnici v Motole, ale nejčastěji ho veřejnost má spojeného s leteckou záchrannou službou. A krom toho slouží i u tradičních sanitek. O svém životě a práci lékaře, který má na záchranu lidských životů často jen sekundy, se rozpovídal v rozhovorové knize Martina Moravce.

Kniha se četla opravdu jedním dechem. Je informačně velmi nabitá a člověk občas skoro ani nedýchá, aby se dozvěděl, jak to s jednotlivými pacienty dopadlo. Je jasné, že se nikdy nepodaří zachránit každého. Jen po nějaké době se ten zástup pacientů začně slévat a člověk začíná mít v hlavě guláš. Téma urgentní medicíny a záchranné služby je velmi široké a vím, že jedna kniha nemůže obsáhnout všechny poznatky a zážitky pana doktora, ale někde by se mi líbil větší vhled a to, kdy by kniha šla víc do hloubky. Přišlo mi, že některá témata zpovědník rychle opouští, což mě mrzelo.

Dvořák s Moravcem se v poměrně velké části Mezi nebem a pacientem zaměřují na důležitost první pomoci při záchraně lidských životů. Zároveň se člověk dozví, co má v určitých situacích dělat. Vše je podáno srozumitelně a člověk si tak z knihy nenásilnou formou odnáší i velmi důležité poznatky.

Kapitola o životě doktora Dvořáka tvoří pro mě netradičně až závěr samotné knihy, většinou je ve zvyku takovými představovacími informacemi začínat. Ovšem není to ke škodě věci, protože k samotnému rozhovoru pak člověk přistupuje nezatížen svými dojmy. Z té poslední kapitoly totiž pan doktor nevychází jako člověk, který by sbíral ceny za sympaťáka roku. Spíš jako muž, který je cele oddaný své profesi, které v podstatě obětoval svůj život někdy i na úkor rodiny či koníčků. Rčení, že medicína není profese, ale poslání, naplňuje Marek Dvořák do posledního písmenka. Buďme rádi za takové doktory. A taky za takové novináře, kteří nám zprostředkovávají životní a profesní osudy zajímavých lidí. Ovšem není po čtyřech mužích čas na rozhovor s nějakou zajímavou ženou?

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás zajímají příběhy lékaře ze záchranné služby a život Marka Dvořáka. Nebo pokud se vám líbily předchozí rozhovorové knihy Martina Moravce.

NEČTĚTE TO, POKUD:  nemáte rádi knihy ve formě rozhovoru.

DVOŘÁK, Marek a MORAVEC, Martin. Marek Dvořák: mezi nebem a pacientem. [Praha]: Martin Moravec, 2023. ISBN 978-80-11-03660-7.

Pokud vás článek zaujal, můžete mě sledovat i na instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz