Článek
Fitness trenéři by vám plumlovák nejspíš nedoporučili, ale místní na něj nedají dopustit už víc než padesát let. Nedávno jsem měla možnost tuhle legendu po letech znovu ochutnat na rodinné oslavě, a musím říct, že mi chutnala víc než kdy dřív.
Jídlo, které vzdoruje trendům
Přestože se gastronomie v posledních letech posunula úplně jiným směrem a slova jako eidam nebo kečup jsou dnes v moderní kuchyni skoro sprostá slova, v Restauraci Pácl má Plumlovský řízek své pevné místo. Lidé si ho pořád objednávají s nadšením a určitě si nezaslouží, abychom nad ním ohrnovali nos.
Krátce o zrodu a receptuře
Plumlovský řízek má dlouhou historii. V jednom z regionálních deníků bylo uvedeno, že místní hostinský Jan Pácl jej poprvé nabídl už v sedmdesátých letech, přičemž pravý plumlovák by měl být připraven z vepřové kotlety nebo kýty v těstíčku, na něm volské oko, eidam a kečup. Recept přežil už několik generací a já jsem ráda, že tahle specialita doposud nezanikla.
Město vhodné k procházce
Po vydatném obědě možná oceníte procházku, k níž je Plumlov jako stvořený. Město, kam míří rodiny i páry, nabízí nádherné trasy kolem přehrady nebo návštěvy plumlovského zámku. Spojíte tak příjemné s užitečným – vychodíte kalorie z Plumlovského řízku a ještě si užijete krásné prostředí. Přikládám pár fotek.

Plumlovský zámek.

Plumlovská přehrada.
Závěr
Místní si Plumlovský řízek hýčkají a já doufám, že ještě dlouho budou, protože pro mě osobně je vždy smutné přijít o něco, co se s oblibou jedlo několik desetiletí.
Pamatuji si, že ještě před dvaceti lety jsem si plumlovák objednávala i v Olomouci, ale přiznám se, že netuším, jestli je zde stále k dostání. Jisté je, že jeho domovem je Plumlov.
Pokud jste v poslední době plumlovák zahlédli na jídelním lístku jinde než v jeho domovině, napište mi to, prosím, do diskuze pod článkem. Ráda se nechám překvapit.






