Hlavní obsah
Satira

Caesar před brodem nestáhl kalhoty a všem to zavařil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: The Zeitung/DALL-E 2

Julius Caesar překročil řeku Rubikon se slovy „Kostky jsou vrženy“, čímž začala římská občanská válka, která dodnes drží prvenství mezi občanskými válkami, pokud jde o motto.

Článek

10. leden 49 př. n. l.

Julius Caesar překročil řeku Rubikon se slovy „Kostky jsou vrženy“, čímž začala římská občanská válka, která dodnes drží prvenství mezi občanskými válkami, pokud jde o motto.

Jen pro kontext… Tou dobou římskému impériu vládl triumvirát, což bylo uskupení podobně nesourodé jako třeba vládní pětikoalice s tím nepatrným rozdílem, že první triumvirát tvořil Caesar, jeden z nejmocnějších mužů antické historie, významný vojevůdce Pompeius Veliký a kurevsky zazobaný kšeftman Marcus Licinius Crassus, zatímco dnešní vlády tvoří sbory eunuchů.

Julek si zrovna dobýval v Galii, když se dozvěděl, že římský senát začal tak trochu nadržovat právě Pompeiovi. Dnes jako tehdy platí, že triumvirát nevznikl z lásky a jeho protagonisté se měli rádi asi jako Pardubice Hradec… nebo jako Neapol Turín.

Caesar se tedy rozhodl sebrat své legie a ze sladké Franc… Galie odtáhnout zpět do Říma, aby Pompeiovi namydlil schody. Jenže podle tehdejších zákonů bylo překročení řeky Rubikon s vojskem nelegální, a tak před Caesarem stálo výše citované vrhcábové dilema. Caesar byl ovšem kluk do nepohody, z Rubikonu si dělal asi tolik jako ruské tanky z normy Euro 6 a zbytek je historie. Málo se ví, že na počest kostek vržených přes Rubikon vznikla 19. května 1974 n.l. v Maďarsku tzv. Rubikonova kostka.

Top 5 žebříčku občanských válek pokračuje anglickou občanskou válkou z let 1455–1487, jež se vedla pod heslem „Vaše růže mi leda tak může…“, na třetím místě je americká občanská válka s „Yo, nigga!“ (byť někteří historici autenticitu výroku zpochybňují). O čtvrté a páté místo se dělí německá selská (1524), kde povstalci bojovali, ale chtěli mír, a ruská občanská válka, kde se rozkaz k útoku z konce října kdesi zatoulal a byl splněn až v první polovině listopadu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Rubikova kostka

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz