Hlavní obsah
Umění a zábava

Tiky římské matriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: The Zeitung/DALL-E 2

Nervósní tik objevil se odpoledne v nejednom oku zaměstnanců římské matriky.

Článek

16. leden 27 př. n. l. – Řím

Nervósní tik objevil se odpoledne v nejednom oku zaměstnanců římské matriky.

Náš milovaný První občan si totiž opět změnil jméno a na jeho osobním svitku už pomalu dochází k nepřehledné situaci.

Právě dnes totiž Římský senát udělil Imperátorovi čestné jméno Augustus a tím zaokrouhlil počet jeho doposud užívaných jmen na šest. Zlí jazykové tvrdí, že v civilizovanějších zemích by byl takový člověk minimálně podezříván, že je sňatkovým podvodníkem.

Podařilo se nám do Augustova svitku nahlédnout.

Narodil se jako Gaius Octavius v roce 63 mínus. Jeho taťka byl voják, který v nějaké díře jménem Thuria porazil vzpouru otroků, a tak mu na památku hodil za jméno ještě Thurinus. Pak byl Gaius Octavius Thurinusadoptován svým prastrýcem Gaiem Iuliem Caesarem, jo, tamtím. Bylo to trochu nestandardní, jelikož k adopci došlo až v závěti po Caesarově vraždě. Tu si ještě mnozí z nás živě pamatují, pro mladší čtenáře připomínáme, že se psal rok 44, když hnusní spiklenci vedení Gaiem Cassiem Longinem a Marcem Iuniem Itybrutem ubodali našeho drahého diktátora přímo v Senátu.

V závěti tedy Caesar Octavia adoptoval a věnoval mu dvě třetiny svého majetku, načež se Octavius přejmenoval a byl z něj Gaius Iulius Caesar, ale aby se to nepletlo s mrtvolou, zněla celá verze Gaius Iulius C. f. Caesar. Pro mladší čtenáře připomínáme, že to „f.“ neznamená, že si rapper C. přizval do tracku zpěvačku jménem Caesar. To „f.“ znamená „filius“, tedy syn, tedy Gaius Iulius C., syn Caesarův, ok?

Dva roky po hrdlořezu ovšem senát prohlásil mrtvého Caesara za boha, a tak se šlo na matriku znova, neboť teď se Octavius jmenoval pro změnu Gaius Iulius Divi filius Caesar (Gaius Iulius, syn božského Caesara). Po dalším sběru funkcí si GIDFC přidal do jména slovo Imperator, takže nová verze zněla Imperator Caesar Divi filius, tedy něco jako Imperátor Caesar, syn boha. A po dnešním dopoledním senátním zasedání tedy přišlo i přízvisko Augustus, tedy vznešený, a na matriční svitek tak přibylo jméno Imperator Caesar Divi filius Augustus, tedy Vznešený imperátor Caesar, syn boha.

Jestli to půjde tímhle tempem, nepochybujeme o tom, že za pár let bude jeho jméno znít Imperator Caesar Divi filius Augustus Pater patriae čili Vznešený imperátor Caesar, syn boha a otec vlasti a pokud i jej po smrti Senát prohlásí za boha, konečná verze Octaviova jména by mohla znít Divus Augustus Divi filius, česky Božský vznešený syn boha. Fakt boží.

Pokud to tedy Gaius Octavius dotáhne po smrti až na tu osmičku, překoná pravděpodobně v počtu pseudonymů i zpěváka Prince, který skončil na sedmi (Prince Rogers Nelson, Prince, The Artist Formerly Known as Prince (TAFKAP), Symbol, Joey CoCo, Alexander Nevermind a Christopher). Trojkař Džugašvili Koba Stalin se může akorát tak trapně krčit v koutě, mačkat čepici a šoupat nohama.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz