Hlavní obsah

Šok! Češi mohutně konvertují ke křesťanství. Neuvěříte, co se stane potom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: The Zeitung/DALL-E 2

Fuldské anály jsou zplnomocněny prohlásit, že 14 knížat kmene Čechů s jejich družiníky přijalo křest na dvoře východofranského krále Ludvíka.

Článek

13. leden 845 – Řezno

Fuldské anály jsou zplnomocněny prohlásit, že vierzehn knížat kmene Čechů s jejich družiníky přijalo křest na dvoře východofranského krále Ludvíka. Ke slavnostnímu aktu došlo (pravděpodobně) v Řezně a rozhodnutí kmenových vládců bylo podle oficiálních informací zcela, ale zcela dobrovolné.

Čeští hlavouni přivítali rychlejší integraci v rámci východofranské říše a král Ludvík oceňuje jejich slib vojenské podpory. Češi si slibují také ukončení napjatých vztahů se svým silnějším sousedem a doufají, že zamezí očekávané válce, kdy by Ludvík mohl (dejme tomu) už příští rok vpadnout na Moravu, kde by v bojích nedejbože mohl padnout moravský kníže Mojmír. Což ovšem už teď víme, že se nestane. Mrk mrk.

Rozhodně se nestane ani to, že by česká knížata na svou novou víru rezignovala, k úlevě prostého lidu obnovila pohanství a muselo se čekat až na křest Bořivoje I. okolo roku 883.

Tak či onak se šíření křesťanství na české území již nepodaří zcela zabránit, takže o dva tisíce let později budeme poslouchat moralizování nad opulentní oslavou Vánoc a dárky od Ježíška na dluh, nebo výtky našich silnějších sousedů ohledně barbarských oslav největšího křesťanského svátku Velikonoc pomocí tlučení žen. A přitom čtrnáct nejmenovaných knížat se jen nechalo polít vodou, protože chtěli mír.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz