Hlavní obsah
Umění a zábava

Kacíř prohrál souboj se lvem!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: The Zeitung/DALL-e

Jeho Svatost s uměleckým jménem Lev X. (vlastním jménem Giovanni Medici) se podle našich informací opět vybulil.

Článek

3. leden 1521 – Řím

Na začátku ledna vydal novou bulu s názvem Decet Romanum pontificem, v níž mimo jiné exkomunikoval z církve německého prostořekého rebelujícího kazatele Martina Luthera.

Po důvodech stále pátráme. Zatím jsme zjistili, že Lutherovi zřejmě vadí nějaké provozní maličkosti, jako že se katolická církev dopouští úmyslného zkreslování slova Božího v rozporu s Písmem, že obzvláště vyšší klér se chová nemorálně a lebedí si v luxusu, dále Luther kritizuje obrovské bohatství církve a její pompéznost a v žaludku mu hodně leží také prodávání odpustků, což je taková křesťanská verze emisních povolenek. Hříšník si tak může vesele hřešit, pak jednoduše zaplatí církvi nějaké fíčko, a je z toho venku. Co je ale ještě horší, Luther o tom vydává newsletter, který si pak čtou obyčejní lidé.

Požádali jsme o vyjádření samotného papeže Lva X. Z jeho odpovědí vyplynulo, že všechno je jinak. Církev je velice chudá a morální, sám papež musí prodávat i nábytek a příbory z paláce, aby vůbec měl na pitky, hazard a prostitutky, chudoba Svatého stolce podle něj došla tak daleko, že kvůli financování životního stylu a křížové výpravy proti Turkům musí chudák Svatý otec prodávat úřady, a to dokonce i kardinálské posty, a odpustky že zavedl fakt jenom kvůli výstavbě chrámu sv. Petra, což bude podle něj „fakt bezva barák“. Německý odpadlík tomu ovšem nerozumí, a tak musel být exkomunikován.

Pro celistvost příběhu už jen dodáváme, že exkomunikace se Martina Luthera nikterak nedotkla, později se stal králem a žil spokojeně až do 4. dubna 1968, kdy byl zastřelen na balkóně hotelu Holiday Inn v Memphisu. Podrobněji jsme o tom rozprávěli v tomto podcastu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz