Hlavní obsah
Umění a zábava

Ošuntělý hipík zkazil Římanům poslední zábavu!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: The Zeitung/Midjourney

K politováníhodnému incidentu s dalekosáhlými následky došlo v první den letošního roku v našem milovaném Koloseu.

Článek

1. leden 404 – Řím

Jako by nestačilo, že nejoblíbenější národní sport, tedy gladiátorské zápasy, poslední dobou živoří. Jako by nestačilo, že návštěvnost ligových kol i úroveň zápasníků trvale klesají. Teď ještě selhávají i bezpečnostní opatření. Jak jinak by se mohlo stát, že při prvních letošních gladiátorských hrách pronikl na hřiště nikým nezastaven jakýsi ošuntělý hipík a s provoláváním hesla „Make peace, not war“ začal od sebe odtrhávat bojující gladiátory.

Jak redakci sdělil historik Theodoret z Kyrrhu, jednalo se zřejmě o jakéhosi asketického křesťanského mnicha Telemacha, který do našeho věčného města přivandroval odkudsi z východu.

Popis událostí po jeho vpádu na stadion je poměrně nejasný, neboť se výpovědi očitých svědků v některých detailech liší. Podle jedné verze byli diváci v Koloseu narušením zápasu poněkud rozladěni a trhana Telemacha na místě ukamenovali. Podle Johna Foxe, autora spisku s názvem Kniha mučedníků, byl Telemachus ubodán gladiátorem, načež, citujeme: „Pohled na jeho smrt‚ obrátil srdce lidí.“ Další verzi přinesl americký imperátor Ronaldus Reaganus v roce 1984, podle nějž po usmrcení mnicha dav povstal a v tichosti odešel. A jiná verze zas hovoří o tom, že pomatený mnich vyzval římský lid, aby přestal vyznávat modly a obrátil se ke křesťanství.

Ať už událost proběhla jakkoli, jisté je, že Telemachus to má za sebou. Tím ovšem celý incident neskončil. O události se totiž dozvěděl mladý císař Honorius, zarytý to křesťan, a vydal výnos, kterým definitivně a jednou provždy zakázal gladiátorské zápasy na území římské říše.

Pikantní třešničkou na tomto kyselém dortu je, že císař Honorius je nesporně nejslabším a nejmizernějším římským císařem všech dob. Už nyní si dovolíme předpovědět, že sice bude vládnout dlouho, ale jeho neschopnost a nekompetentnost již plně předznamenává blížící se zánik našeho impéria. Barbaři si dělají, co chtějí, pravděpodobně brzy vyplení i samotný Řím, obsadí Hispánii, legie si budou dosazovat své stínové uzurpátory a tento neschopa se místo toho zabývá zakazováním pohanských kultů a jinými podružnostmi, jako je třeba zákaz nošení kalhot ve městě. Císař Honorius vstoupí do dějin jako muž, jenž nechal padnout Řím na kolena a ještě sebral lidem poslední zábavu. Poslední gladiátorský zápas v Římě se tak odehrál 1. ledna 404. Podle této události se dodnes používá Error 404 – Gladiátorský zápas not found!

Zdroje:

Ronald Reagan o Telemachovi: Youtube

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz