Hlavní obsah
Jídlo a pití

Barbecue kotleta podle pipMastera vás vystřelí z bot, zvlášť když přidáte omáčku z hub a škvarky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Se souhlasem užití / David Kubricht

Vepřová kotleta ve stylu BBQ

Pořádný kus kotlety z grilu, k tomu omáčka ze žampionů a ledový salát se škvarkami. Jednoduchou delikatesu v barbecue stylu musí zkusit každý grilovací nadšenec.

Článek
Foto: David Kubricht

Základem úspěchu je pořádný kus kotlety s dostatečným tukovým krytím.

Nejdříve z kotlet odřízneme část sádla, pak maso ze všech stran okořeníme a necháme půl hodiny až hodinu odpočinout v lednici. Vložíme na gril a na teploměru hlídáme, kdy se dostaneme na cílovou vnitřní teplotu 58stupňů. Mezi tím zapracujeme na přílohách. Špek odřízneme od kůže, nakrájíme jej na menší kousky, které vyškvaříme do zlatova. Sádlo slijeme, škvarky dáme zvlášť.

Suroviny na kotletu: 500 g vepřové kotlety, sůl, pepř nebo BBQ koření

Foto: David Kubricht

Škvarky z přebytečného sádla

Foto: David Kubricht

Nakořeněná kotleta

Na žampionovou omáčku rozkrájíme najemno cibuli, orestujeme ji na sádle, které jsme si slily. Do pánve dáme žampiony a orestujeme je. Přidáme rozmarýn, podlijeme vínem, přiklopíme a necháme dusit. Když se víno zredukuje, přidáme půl kelímku šlehačky, opepříme, osolíme a znovu provaříme. Pánev dáme z plotny a do směsi vmícháme lžíci másla na zjemnění a nasekané listy hladkolisté petržele.

Suroviny na houbovou omáčku: 2 cibule, 300 g žampionů, 4 snítky rozmarýnu, hrst hladkolisté petržele, 1-2 dcl bílého vína, ½ kelímku šlehačky, 1 lžíce másla

Foto: David Kubricht

Kotletu grilujeme nepřímou metodou a na konci ji sežehněte nad přímým ohněm

Omáčka z hub a ledový salát se škvarkami dokonale doplní chuť masa

Z ledového salátu vyřízneme vnitřní tvrdý košťál, nakrájíme salát asi na dvoucentimetrové kousky, zakápneme citronem, aby neztratil barvu, a promícháme s dresinkem, který jsme udělali z uvedených surovin. Když dosáhne maso požadované teploty, tak na přímé zóně kotlety opečeme zprudka ze všech stran tak, aby měly kůrku. Vyndáme a necháme 5 min odpočinout.

Suroviny na ledový salát: 1 ledový salát, 1 zakysaná smetana, 1 lžíce olivového oleje, šťáva z ½ citronu, 1 lžička uzené paprika

„Kotlety měly moc sádla, část jsem odřízl a použil na škvarky. Maso servíruju bez kosti. I když je tady hodně zeleniny, kterou já nemusím, kombinace je to skvělá.“
pipMaster
  • příprava: 15 minut
  • grilování: 60-90 minut
  • teplota grilování: 120°C
  • teplota masa: 63°C
Foto: David Kubricht

Barbecue kotleta s houbovou omáčkou a salátem se škvarkami

Celý postup můžete shlédnout také na kanálu pipMaster Grill&BBQ

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám