Hlavní obsah
Jídlo a pití

Začněte grilovací sezonu zprudka opečeným tuňákem s caponatou

Foto: Volná licence / Lukáš Oujeský

Zprudka ugrilovaný tuňák s caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé

Středomořská kuchyně je víc sexy, když ji šmrncnete Asií. Zkuste jednoduchý recept na zprudka ugrilovaného tuňáka s italskou caponatou, bazalkovou laktonézou a zázvorovým glazé. Osvěžující jarní pokrm zvládne úplně každý.

Článek

Tajemství pokrmu, od šéfkuchaře Miroslava Barcíka z restaurace Aquarium, spočívá v samotné úpravě ryby. Ta totiž musí před tepelným zpracováním několik dnů zrát v lednici, a po prudkém opečení na grilu musí uvnitř zůstat stále studená a syrová.

Na pokrm použijte filet z vrchní části tuňáka, kde se nachází to nejkvalitnější maso. Filet nejprve lehce nasolte a nechte na mase 30 minut působit, poté ho osušte a dejte na 3 až 5 dnů zrát do lednice.

Tuňák se podává s italskou caponatou

Oloupejte lilek společně s paprikou a nakrájejte na malé kostičky. Zprudka osmažte na olivovém oleji a dejte osušit na ubrousek. Ze šalotky, česneku a loupaných rajčat připravte rajčatovou omáčku, dochuťte solí, pepřem, limetovou kůrou, čerstvou bazalkou a petrželkou. Spojte s opečenou zeleninou a přidejte opražené pinie, nasekané zelené olivy bez pecky a rozinky.

Suroviny na 4 porce:

  • 400 g tuňáka, řez Sekami nebo Senaka

Suroviny na italskou caponatu:

  • 1 lilek
  • 1 červená paprika
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g loupaných rajčat
  • 20 g piniových oříšků
  • 20 g rozinek
  • 20 g zelených oliv bez pecek
  • Čerstvá bazalka a petrželka
  • Kůra z 1 limety

Tuňák musí i po ugrilování zůstat uvnitř studený a syrový

Vyzrálé a vychlazené maso potřete olivovým olejem a zprudka ho zatáhněte ze všech stran na hodně rozpáleném grilu anebo pánvi, stačí skutečně pár vteřin. Důležité je, aby i po ugrilování zůstal uvnitř studený a syrový. Hotovou rybu pak budete potírat zázvorovým glazé.

Na glazé orestujte na pánvi najemno pokrájenou šalotku, posekaný česnek, přidejte lžíci nastrouhaného zázvoru, posypte zlehka cukrem a nechte zkaramelizovat. Dále přidejte 80 ml sójové omáčky společně s 20 ml rýžového octu. Provařte, a nakonec zahustěte lžičkou škrobu, případně přidejte trochu vody na doladění hustoty omáčky.

Suroviny na zázvorové glazé:

  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • 1 lžíce cukru
  • 80 ml sójové omáčky Kikkoman
  • 20 ml rýžový ocet
  • 1 lžička škrobu
  • Voda dle potřeby

Všechny chutě vyšperkujte bazalkovou laktonézou

Pomocí oleje a čerstvé bazalky si připravte bazalkový olej, který přeceďte přes plátýnko. Do samostatné nádoby nalijte mléko, osolte a za stálého míchání přilévejte bazalkový olej do mléka, než vám zhoustne. Laktonézu nakonec dochuťte citronovou šťávou.

Bazalková laktonéza:

  • 30 ml mléka
  • 0,1 kg bazalky
  • 0,25 l slunečnicového oleje

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám