Hlavní obsah
Sport

Turci budou lehčí soupeř než Gruzie

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tom Scorpion s pomocí umělé inteligence GenCraft

Čeští fotbalisté mají na Euro 2024 zatím jen bod za remízu s Gruzií. Nechybělo však málo, a mohli už slavit postup ze skupiny. V posledním zápase se ho však určitě podaří urvat.

Článek

Na Euru 2024 čelí česká reprezentace náročnému úkolu. Po slibném začátku, kdy vedli nad silným portugalským týmem 1:0, nakonec kvůli vlastním chybám podlehli 1:2. Ve druhém utkání pak remizovali s nováčkem šampionátu Gruzií 1:1. Nyní se nacházejí v situaci, kdy musí v posledním zápase skupiny C porazit Turecko, aby si zajistili postup do další fáze turnaje. Stejně jako v letech 2008 a 2016.

Smolná prohra s favoritem

Český tým vstoupil do zápasu s Portugalskem v hluboké defenzívě. První polovina utkání byla však nakonec úspěšná; dokázali jsme portugalské útoky obvykle eliminovat už v zárodku, a krátce po změně stran se dokonce dostali do vedení díky nádhernému gólu Lukáše Provoda. Češi hráli disciplinovaně a až na nesmyslnou žlutou kartu pro Patrika Schicka se nedopouštěli větších excesů. Naproti tomu na portugalské straně byl potrestán za simulování Leao.

V závěru zápasu se bohužel role obrátily a v obou případech u toho byl Robin Hranáč. Česká obrana se dopustila několika nepřesností, které Portugalci nemilosrdně potrestali. Nejprve přišel vyrovnávací gól a v úplném závěru Portugalci využili nešťastného odrazu míče k tomu, aby vstřelili vítěznou branku. I přes veškerou snahu se českému týmu nepodařilo najít odpověď a zápas skončil těsnou prohrou 1:2.

Remíza přes drtivou převahu

Ve druhém utkání proti Gruzii se český tým snažil napravit dojem z předchozího zápasu. Gruzínci však byli houževnatým soupeřem a nedali Čechům nic zadarmo. Rozhodčí Daniel Siebert navíc nevypadal, že by byl na české straně, naopak (zřejmě správně) neuznal vedoucí český gól, při kterém si Adam Hložek pomohl rukou, a v samotném závěru odpískal také za hru rukou penaltu, kterou bezpečně proměnil Georges Mikautadze. Opět u toho byl Robin Hranáč.

Vyrovnání přišlo ve druhém poločase poměrně záhy, když se střela do tyče odrazila přímo k Patriku Schickovi a od něj do branky. Patrik Schick tak dal na posledních dvou Eurech už šest gólů. Později však musel střídat, zřejmě kvůli problému s lýtkovým svalem, a vypadá to s ním všelijak. Navzdory několika slibným šancím na obou stranách, zejména v nastavení se Gruzínci hnali dopředu tři na jednoho, ale přestřelili, se už skóre nezměnilo a zápas skončil remízou 1:1.

Klíčový zápas proti Turecku. Už zase

Výsledek s Gruzií znamená, že český tým musí v posledním zápase bezpodmínečně zvítězit, aby měl jistotu postupu. Stejně jako v letech 2008 a 2016 je jeho soupeřem Turecko. Ani v jednom z předchozích případů se postup nepovedl. V roce 2008 hráli Češi ve skupině také s Portugalskem (1:3) a s domácím Švýcarskem (1:0), o osm let později se Španělskem (0:1) a s Chorvatskem (2:2). Rozložení sil letos zdánlivě favorizuje Turecko, je to však mylný dojem.

Poslední zápas skupiny proti Turecku bude rozhodující. Přestože se český tým ocitl pod tlakem, existují důvody k optimismu. Turecko preferuje otevřený styl hry, což by mohlo českým hráčům vyhovovat. Otevřený fotbal znamená více příležitostí pro rychlé protiútoky, ve kterých čeští hráči vynikají. Ostatně proto mají například s Nizozemskem historicky kladnou bilanci.

Turecko navíc utrpělo v předchozím zápase vysokou porážku 0:3 s Portugalskem, což může ovlivnit jejich sebevědomí. Český tým může využít tureckých slabin v obraně a proměnit je v góly. Hlavní nevýhodou pro český tým bude pravděpodobná absence Patrika Schicka, ohledně jehož zranění trenér naznačil, že to nevypadá dobře. Čeští brejkoví hráči jako Hložek, Lingr nebo Chytil budou mít rozhodně prostor ukázat své schopnosti.

Naděje na postup

Pokud český tým dokáže zvítězit, bude mít v tabulce čtyři body, což by téměř jistě mělo stačit k postupu ze skupiny. Česká reprezentace ukázala, že má schopnosti a odhodlání čelit i silným soupeřům, a teď je čas to dokázat i na hřišti. Zápas s Gruzií byl prakticky na jednu bránu, vždyť na střely to bylo 26:5! V podstatě nebýt penalty a vlastního gólu, máme čtyři body a slavíme skoro jistý postup už nyní.

Fanoušci doufají, že český tým předvede svou nejlepší hru a zajistí si postup do vyřazovacích bojů. Vítězství nad Tureckem by bylo nejen důležitým krokem směrem k postupu, ale také výrazným povzbuzením pro celý tým. Sluší se ovšem podotknout, že v osmifinále jsou nejpravděpodobnějšími soupeři Španělsko a Francie, kteří by patrně letos byli nad síly nezkušeného českého týmu. Platí to zejména o Španělech, Francie ještě na Euru gól nedala.

Anketa

Porazí čeští fotbalisté do třetice všeho dobrého Turky a postoupí do osmifinále?
Ano
34 %
Ne
66 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 912 čtenářů.

Článek byl sepsán s využitím následujících zdrojů:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz