Hlavní obsah
Názory a úvahy

Investicí do nerůstu ke skromnému důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teorie nerůstu předpokládá, že práce či peníze nebudou generovat zisk. V tomto alternativním ekonomickém vesmíru, kde je investování do nerůstu novým králem alternativní Wall Street, se stává zajištění na důchod nečekaně humorným.

Článek

Představte si, že místo klasických investic do akcií, obligací nebo nemovitostí, investujete do… no, vlastně do ničeho. Ano, správně slyšíte – do ničeho. Vaše peníze nejsou vloženy do vlastního podnikání, do fondu, nemovitostí, do nějakého vzrušujícího startupu nebo stabilní korporace, ale spíše do virtuální „díry bez dna“, kterou peníze odtékají. Výnos? Ten je, ironicky, stejně neuchopitelný jako koncept nerůstu samotný.

A jaký je výsledek pro vaše důchodové plánování? Je to trochu jako postavit dům na písku při přílivu. V den vašeho odchodu do důchodu očekáváte, že otevřete vaši důchodovou „kasičku“ a najdete… No, větřík a pár vzpomínek na peníze, které jste měli. Zjistíte, že vaše investice do nerůstu byla tak úspěšná, že se vám podařilo dosáhnout negativního zisku, což je v tomto bizardním světě považováno za velký úspěch. Nastane šťastné období vašeho života, které prožijete sice velice skromně, bez cestování, se základní státní penzí, na dávkách a polévkách a ošacení od charity, zato s tím nejdůležitějším, na šťastný život plný úspěchů v nerůstovém investování.

Připravte se na to a investujte s PNDF (První nerůstový důchodový fond) již nyní. Nerůst a jeho problematiku můžete také již nyní studovat na některé z českých vysokých škol. https://enviro.fss.muni.cz/aktivity/nerust

Pozn. Text vyjadřuje názor autora a není investičním doporučením. PNDF je smyšlená firma. Škola a její nerůstové aktivity jsou reálné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám