Hlavní obsah
Názory a úvahy

Každý má svou červenou linii jinde: Hledání společného řešení pro budoucnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Macek

Šiška salámu reprezentující svobodu, jak nám je ukrajována

V posledních letech se ukázalo, že definice svobody a suverenity je pro každého z nás odlišná. Lisabonská smlouva a migrační krize jsou klíčová témata, u kterých mnozí cítí, že jejich osobní ‚červená linie‘ byla překročena.

Článek

Každý má svou červenou linii jinde: hledání společného řešení pro budoucnost

Náš pocit ztráty kontrol nad vlastním životem a národními zájmy roste, a i když se to odehrává postupně, efekt salámové metody, průběžného osekávání našich svobod, je stále zřetelnější. Vnímáme to každý jinak. Někteří již volají po radikálním řešení, cítí nepřiměřený úbytek své „šišky salámu“ práv a svobod, zatímco jiní stále hledají vhodnou chvíli k akci, nebo dokonce nevidí dnešní situaci jako bezprostřední nebezpečí. Kolik bylo ze šišky svobod ukrojeno a kolik ještě zbývá, toto rozhodnutí formuje různost našich stanovisek.

Přesto, bez ohledu na to, kde každý z nás svou červenou linii vidí, je důležité si uvědomit, že jsme všichni na téže lodi. Je klíčové hledat společné zájmy a vytvářet mosty porozumění mezi těmi, kteří mají tendenci k okamžité akci, a těmi, kdo si moment zlomu ještě nepřipouštějí. Respekt a vzájemné porozumění je zásadní pro udržení soudržnosti a tím pro efektivní řešení nastolených problémů.

Koncept červené linie a osobní meze

Naše vnímání svobody a osobních mezníků se velmi liší. Každý z nás má svou červenou linii, což je metafora pro hranici, kterou nejsme ochotni překročit. Tyto linie jsou stanoveny podle našich hodnot, přesvědčení a zkušeností.

  • Lisabonská smlouva: Pro někoho začala eroze svobod přistoupením k této smlouvě.
  • Migrační krize: Pro jiné byla červená linie překročena v průběhu krize.
  • a další...

„Salámová metoda“ popisuje způsob, jakým může být naše svoboda postupně omezována malými kroky, které se zdají být na první pohled neškodné. Na každého z nás to působí různě, v závislosti na tom, kolik „kousků“ jsme ochotni odepsat.

Představujeme si tři skupiny lidí v kontextu ochoty řešit situaci:

  1. Ti, kteří chtěli řešení včera: Ti, kdo vidí problém a chtějí okamžité řešení.
  2. Ti, kteří chtějí řešení dnes: Individuálové, kteří jsou nyní přesvědčeni, že je čas jednat.
  3. Ti, kdo budou chtít řešení zítra: Lidé, kteří si závažnost situace plně neuvědomují a budou chtít jednat až v budoucnu.

Jako společnost lidí, kteří tuto problematiku vnímají jako zásadní, se musíme snažit porozumět a respektovat osobní meze ostatních. Je důležité spolupracovat a táhnout společně, i při různém vnímání toho, jak daleko by naše červené linie měly být. Oslovování lidí s odlišným názorem kde je červená linie by nemělo být prováděno radikálním způsobem, abychom je neodrazovali, ale právě s důsledným porozuměním toho, že červenou linii máme každý jinde.

Tomáš Macek, Svobodní

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám