Hlavní obsah
Umění a zábava

Vzpomínka na Rudolfa Jelínka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Němec - vlastní fotka

Zase odešel jeden z herců mého života.

Článek

Ani 35 let po listopadu 1989 se současným ideologům v České televizi a v Českém rozhlase nepodařilo hromadně přesvědčit veřejnost, že Třicet případů majora Zemana byl špatný a pouze ideologický televizní seriál. Zpočátku to bylo i za výrazně podpory prvního generálního ředitele TV Nova Vladimíra Železného. Ten ve svém pořadu Volejte řediteli mnohokrát zopakoval, že na Nově se ten seriál nikdy nebude vysílat. Pro zájemce však vyšel na přelomu století celý seriál na DVD. Já jsem tehdy nevěděl, jestli z nějaké úřední moci nebude ten seriál úplně zakázán, a tak jsem si ho celý koupil. Každý týden vyšly na DVD dva díly. Ty se tehdy prodávaly za 50 korun v každé trafice. Dnes už trafiky téměř neexistují a DVD se neprodávají. Ale seriál 30 případů majora Zemana se protáčí na televizi JOJ několikrát za rok. I dnes mohu říct, že až na tři nebo čtyři politicky zaměřené díly to byly skvělé dobové detektivky.

Moji nejoblíbenější postavou seriálu byl major Jiří Hradec, kterého hrál Rudolf Jelínek.

Někdy před patnácti či dvaceti lety jsem potkával pana Jelínka u nás na pražských Vinohradech. Chodil nakupovat do stejné prodejny s ovocem a zeleninou jako já. Myslím, že občas s ním chodil pes jezevčík. Pak pan Jelínek z mého okolí zmizel. Později jsem se dozvěděl, že si vzal žokejku a trenérku koni Martinu Růžičkovou.

Dnes major Hradec opravdu zemřel. Nejen v legendárním televizním seriálu, ale i v reálném životě jako Rudolf Jelínek. Bylo mu 89 let.

Zase odešla část mého života.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz