Hlavní obsah
Názory a úvahy

Andrej Babiš nekecá a maká. Už prý vyřešil i nelegální migraci

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Prop / DALL·E 3

Andrej Babiš má plán na řešení migrace. Tak jednoduchý a prostý, jako kdyby ho vymyslelo dítě na prvním stupni základní školy.

Článek

Andrej Babiš nekecá, Andrej Babiš maká!

Před evropskými volbami slíbil, že konečně vyřeší migraci a zruší ten grýndýl. A zatímco na poli zeleného šílenství (zatím) Andrej Babiš nezabodoval, otázku nelegální migrace, která sužuje Evropu dlouhé roky, dokázal vyřešit raz dva.

A to doslova brutálně

„Ilegální migraci je potřeba řešit, brutálně ji zastavit, brutálně. Vzít peníze neziskovkám, zabránit pašerákům, aby pašovali ilegální migranty do Evropy. A na to musíme rozmístit všude po plážích jižní Evropy ozbrojené složky, které ty pašeráky vezmou do vězení. Máme udělat dohody se zeměmi severní Afriky. Takto to bylo vždy naplánováno,“ prohlásil ve Sněmovně majitel ANO.

Elegantní a jednoduchý plán, ve kterém Andrej Babiš skvěle využil své silné stránky – ať už je to dlouholetá zkušenost se složkami či znalost severní Afriky, kde tři roky poté, co se stal agentem StB, sloužil jako delegát společnosti Petrimex.

A pak že to nejde! Jak říká klasik – v jednoduchosti je krása.

Vzhůru na pláž!

Andreji Babišovi do hlavy nevidím (naštěstí), takže netuším, jak si představuje takové nasazení ozbrojených složek.

Délka pobřeží (pouze států EU), které omývá Středozemní moře je jen nějakých 30 000 km (46 000 km pokud bychom počítali všechny evropské státy u Středozemního moře).

I kdybychom se bavili pouze o pobřeží států patřících do EU, jedná se například o třicetinásobek frontové linie na Ukrajině, patnáctinásobek délky hranice mezi USA a Mexikem či trojnásobek vzdálenosti z Paříže do Hong Kongu.

Nebudu se pozastavovat nad tím, že někdejší premiér nejspíš čirou náhodou zapomněl zmínit i pozemní hranici EU. Například Polsko, které se už od roku 2021 potýká s pašeráctvím, které organizuje Bělorusko a Rusko.

Kam s těmi složkami?

Jak tedy nasadit tyto složky? Myslím si (doufám), že náš oligarcha neměl na mysli dvacetimilionový lidský řetěz podél jihoevropského pobřeží, ale u člověka, který si povídá s kohoutem, si nikdo nemůže být jistý.

Předpokládejme, že jeho „musíme rozmístit všude po plážích jižní Evropy ozbrojené složky“ je jen pro ANO typická nadsázka. Například jako kontrola spodního prádla ve Vodňanské drůbeži či šíření hoaxu o tom, že EU chystá přidávat brouky do jídla.

Co třeba posádky v nějaké dojezdové vzdálenosti? I tak mluvíme stále o území osmi států, ostrovech, a tisících a tisících kilometrech. Byla by potřeba vybudovat infrastruktura a zabezpečit logistika.

Pochopitelně i technika – lodě, drony. Třeba takový izraelský dron Heron 1, který Frontex používá a který má být schopen se systémem WASP pokrýt 15 až 20 km2 (pro srovnání – rozloha středozemního moře je 2 500 000 km2).

Techniku musí někdo obsluhovat, servisovat, někdo musí tvořit ty posádky, mít dostatek lidí na střídání, zajišťovat logistiku, …

Pojďme na ně zakleknout!

Řekněme ale, že Evropská unie uzná, že brilantní plán Andreje Babiše je to řešení, na které nikdo před ním nepomyslel. Všechny státy a frakce nadšeně a bez odkladu a dlouhých řečí legislativu odsouhlasí. Vše máme tedy vyřešeno, řádně zafinancováno (například na úkor dotací pro zemědělce či fondů obnovy apod.) a s vyceněnými zuby čekáme, abychom mohli zakleknout na ty pašeráky.

Atmosféra houstne, dech se tají. Ozbrojené složky se brodí vodou k plavidlu…a zjistí, že na nafukovacím člunu žádný pašerák není, protože ten pouze zkasíroval migranty na pobřeží či na lodi, nasoukal je do gumového člunu či rybářské bárky, jejíž schopnost plavat popírá samotné zákony fyziky, a vydal se zabezpečit další turnus.

A teď co? Desítky miliard euro utracené, pašerák ve vězení žádný a na krku nám opět zůstala potápějící se parodie na loď a desítky migrantů.

Začneme stavět ploty na plážích? Rozmístíme miny ve výsostných vodách států EU? Budeme potápět lodě s migranty? Provedeme invazi do severní Afriky a vytvoříme nárazníkové pásmo? Zeptáme se na radu kohouta Silvera?

Řešení? Ale kdepak…

Myslím si, že nikdo rozumný nerozporuje fakt, že migrační politika EU byla epickým failem kolosálních proporcí a její nezvládnutí a podcenění nás dostalo do současné situace. Ale „řešení“ Andreje Babiše není opět ničím jiným než klasickým PR jeho populistické strany – na složité problémy nabízet jednoduchá a líbivá řešení. Další nereálný plán na způsob – snížíme daně a všem přidáme, který boduje zejména u té části společnosti, která o daném problému nemá nejmenší ponětí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz