Hlavní obsah
Názory a úvahy

Brilantní útěk Tomáše Čermáka do země zaslíbené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by kues1 on Freepik

Dámy a pánové, dovolte mi podělit se s vámi o příběh. Je to příběh o jistém panu Tomáši Čermákovi, který si myslel, že dokáže přelstít dlouhou ruku zákona.

Článek

Nechte mě vám představit situaci. Pan Tomáš Čermák, samozvaný opoziční aktivista, hrdý Čechoslovák a šiřitel dezinformací a ruské propagandy, se ocitl v opravdu zapeklité situaci.

Dříve už mu byl vyměřen podmíněný trest za podněcování nenávisti a hanobení národa a k tomu nedávno vyfasoval ještě nepodmíněný trest za podporu a propagaci terorismu.

Vskutku slušný životopis posledních let. Ale místo toho, aby přijal svůj trest jako zodpovědný a dospělý člověk, rozhodl se vydat na velikou dobrodružnou cestu.

Nenávist jako zdroj příjmů

Tomáš Čermák měl dar získávat peníze od jednodušších a lehce manipulovatelných jedinců pod záminkou toho, že za ně bojuje.

Mohli jsme pak vidět, jak společně se svými partnery bojovali tím, že v noci zvonili na domovní zvonky a pronásledovali člena České lékařské komory. Jako správný influencer poté zjistil, že „Doba covidová“ pominula a bylo proto nutné zabezpečit příjmy přisátím se k jinému tématu. Pro Tomáše a jeho kamarády „naštěstí“ přišla ruská invaze na Ukrajinu, a tak jsme mohli vidět v jejich podání provolávání slávy Rusku a Putinovi, hanobení Ukrajiny a výzvy násilí proti ukrajinské skupině obyvatel.

Za což si pak pánové postupně vyslechli rozsudky. Nepomohlo ani obhajování se tím, že to vlastně nemysleli vážně a že motivem bylo jen získání peněz. Soud jim to neuvěřil, stejně jako jejich ovečky, které jim poslušně platily za tento „odpor“.

Ale když přišel okamžik, kdy měl Tomáš čelit následkům svých činů a nastoupit do vězení, provedl útěk, jako vystřižený ze špionážních bijáků.

Alespoň si to tedy myslel.

Klam hoden špiona (ze školní družiny)

Nás milý Čermák zveřejnil poslední video, na kterém pózoval s vlajkou jeho opěvované a milované Ruské federace a snažil se nás přesvědčit, že se mu podařilo uniknout z Česka a vstoupit do země zaslíbené. Bezesporu mistrovský a rafinovaný plán.

Je potřeba trpět zvláštním druhem hlouposti, abyste si mysleli, že něco tak dětinského dokáže někoho obalamutit. Samozřejmě vyjma dezinformační scény a různých jejích sekt, jako jsou živí občané či Čechoslováci, kteří nejsou zrovna nejostřejší tužky v penále, takže bylo možné vidět, že ti mu to takříkajíc sežrali i s navijákem a velebili Rusko, že pomohlo disidentu Tomášovi.

Ve skutečnosti to ale dopadlo tak, že místo z videa bylo záhy geolokováno a k „překvapení“ všech se nejednalo o předměstí Moskvy, ale o lesík v Česku.

Mistrovský tah Tomáše tak nakonec posloužil k pobavení veřejnosti. Tento majstrštyk připomíná hru na schovávanou, kdy se schováte za závěs, ale nohy vám stále vykukují. Něco takového dokážete pochopit u dítěte, ale že i dospělý (alespoň věkem) člověk dokáže přijít s takovou amatérskou a naivní fraškou je až neuvěřitelné.

Další těžko pochopitelnou linkou v tomto příběhu jsou Tomášova videa, ve kterých pokračuje v trestné činnosti a které v sobě nesou výzvy k násilí a fyzické likvidaci vlastizrádců, či slib, že se vrátí v čele takové armády, že se budou všichni divit. Nevím, jestli se má jednat proslulé a legendami ověnčené Branické rytíře či o mírové tanky z Tomášovy země zaslíbené. Nejsem odborníkem na právo, ale myslím, že takováto vyjádření mu každopádně k prospěchu moc nebudou.

Poučení

I když je v současné době čím dál těžší rozeznat parodii na realitu od skutečnosti, v tomto případě je jasné, že se nejedná o pohádku, ale o skutečný příběh. Ale i v této bizarní komické situaci lze najít poučení.

Pokud nezaměstnaní lidé v exekucích vybírají peníze na morálně a právně pochybné aktivity, je velmi pravděpodobné, že to nedělají z přesvědčení, ale ze snahy vymámit z vaší peněženky nějaký ten finanční obnos. Zejména pokud střídají trendy jako na běžícím páse.

Svoboda slova není bezbřehá ani absolutní. Demokracie není anarchie, kde by si každý mohl dělat, co se mu zachce. Stará poučka říká, že moje svoboda má hranice tam, kde by omezovala svobodu někoho jiného. Což se týká i svobody slova.

Všeobecně rozšířený názor, že za porušení práva na sociální sítí hrozí maximálně ban na 30 dní, je mylná. Vyjádření na sociálních sítích je jako každé jiné a může vás dostat k přestupkovému či trestnímu řízení.

Tak teď, jestli dovolíte, jde si udělat popcorn a očekávat další bizarní kapitolu v tomto komickém příběhu ťulpase Tomáše Čermáka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz