Hlavní obsah
Lidé a společnost

Naše budoucnost leží v rukou vysokoškoláků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by rawpixel.com on Freepik

Dostatek vysokoškolsky vzdělaných lidí hraje klíčovou roli ve vývoji moderní společnosti a celkovému rozvoji společnosti.

Článek

Je až zarážející, jak špatně jsme dopadli ve srovnání s ostatními zeměmi, co se týče podílu vysokoškolsky vzdělaných lidí v populaci.

Když se ale zamyslíme, jakým stylem naše společnost a ekonomika už mnoho desítek let „funguje“, není to až tak šokující, jak se může na první pohled zdát.

Co je vlastně na vysokoškolsky vzdělaných lidech tak pozitivního ve vztahu k vývoji společnosti a ekonomiky?

Inovace a technologický pokrok

Jedním z hlavních přínosů je jejich schopnost přinášet inovace a technologický pokrok. Vysokoškolské vzdělání totiž poskytuje přístup ke znalostem a dovednostem, které mohou umožnit nalézt nové postupy či přijít s novými nápady a ty následně aplikovat v různých oblastech.

Nemusí se jednat o převratné objevy, které posunou lidstvo vpřed o desítky let. Často stačí i nalézt novou cestu jak uspořit jednotky procent výdajů, zefektivnit výrobu odhalením úzkých míst apod.

Ekonomický růst

Při pohledu na inovace je jasné, že se podílí i na ekonomickém růstu. Vysoká škola často připravuje lidi na kvalifikovaná a specializovaná zaměstnání, čímž se zvyšuje produktivitu práce.

Zatímco například podnik může mít stovky dělníků, desítky mistrů, už jsou to pouze jednotky vedoucích pracovníků, obchodních zástupců, IT techniků, právníků, vývojářů apod., kteří jsou podstatně hůře nahraditelní, než lidé bez těchto specializovaných dovedností. Obsazení těchto míst lidmi bez patřičných specifických dovedností a znalostí produktivitu snižuje.

K tomu se může částečně připočíst i skutečnost, že vysokoškolsky vzdělaní lidé často mají vyšší příjmy, což může posilovat spotřebu.

Sociální a kulturní rozvoj

Vysoká škola poskytuje možnost více porozumět okolnímu světu. Ať už se jedná o kulturu, historii, národní či globální politiku… Vzdělání také přispívá k lepší informovanosti občanů a rozvoji kritického myšlení. Vzdělaní lidé jsou také častěji méně ovlivnitelní různými dezinformacemi, takže se často podílí na demokratizaci společnosti.

Na to, že nemám orat, když prší či sklízet, když je ovoce nezralé stačí tzv. selský rozum. Když se ale člověk snaží selským rozumem pochopit například geopolitickou situaci či vývoj cen komodit, tam už moc nepochodí a bude spíše za blázna.

Shrnutí

Dostatek vysokoškolsky vzdělaných lidí je pro moderní společnosti důležitý, protože přináší inovace, ekonomický růst a podporuje společenský rozvoj.

Investice do kvalitního vzdělání je proto klíčová pro budoucnost i naší společnosti a její ekonomiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz