Hlavní obsah
Názory a úvahy

Orbán vidí členství v EU jako okupaci Maďarska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by Freepik

Viktor Orbán přirovnal Brusel k Sovětskému svazu, členství v EU za okupaci. Podle jaké melodie by premiér Maďarska raději tancoval?

Článek

Dle agentury AP se toto pondělí maďarský premiér Viktor Orbán opět opřel do Evropské Unie. Nejedná se ale o žádnou výjimečnou událost, protože maďarský premiér často vyjadřuje ke členství v EU nelibost.

Tedy spíše nelibost k dodržování stanovených pravidel. Co se týče přijímání unijních peněž, tam žádný odpor či nelibost u Orbána nepanuje.

Ale pokud EU začne kritizovat suverénní a bezesporu oprávněné kroky Viktora Orbána jako je ovládnutí soudů, potlačování opozice a veřejnoprávních médií či omezování občanských svobod, to je už je oheň na střeše.

A když navíc Evropská unie podmíní vyplácení unijních peněz odstraněním přebujelé korupce, která zasahuje i do státních zakázek, které jsou spolufinancovány z finančních toků EU, to je už pak naprostá a nepřípustná totalita. Maďarsko je přeci svobodná země, která si může určit, kdo ze známých se obohatí.

Proto se ani není čemu divit, že tuto totalitu premiér Viktor Orbán přirovnal k sovětské okupaci Maďarska.

A který jiný den je pro to lepší než výročí maďarské protisovětské revoluce z roku 1956, která byla potlačena dobře známými mírovými tanky Rudé armády?

Skutečnost, že pár dnů před výročím si potřásal rukou s prezidentem Putinem, není přeci nic divného a není to pošpinění památky tisíců maďarských občanů, které Rudá armáda zabila při potlačení povstání. Ruská federace přeci už není tou zlou mocností, která by nutila státy být ve sféře jejího vlivu, a jakýkoliv pokus o samostatné směřování státu nezávislé na Rusku by se trestalo vojenským zásahem – výjimky třeba jako Čečensko, Gruzie, Moldavsko a Ukrajina takříkajíc pouze potvrzují pravidlo.

Premiér uvedl, že historie má tendenci se opakovat a prohlásil, že dříve muselo Maďarsko tancovat podle toho, jak Moskva pískala a momentálně se o něco podobného pokouší Brusel. Svému obecenstvu ale razantně sdělil, že Maďarsko podle této písničky Bruselu tancovat nebude.

Vzhledem k jeho velmi vřelým vztahům s Moskvou a jeho dlouhodobým postojům je vcelku jasné, kterou melodii Orbán preferuje a podle které rád tancuje. Inu, přesně jak říkal – budoucnost se opravdu opakuje.

Země, která se pod vedením Orbána úspěšně posouvá v indexu demokracie na nižší a nižší příčky a u které někteří politologové pochybují, zda je ještě možné toto státní zřízení vůbec možné označovat za demokracii, má přesto svou budoucnost ve svých rukou.

Členství v Evropské unii není na rozdíl od členství k Sovětskému bloku povinné. Jak nás přesvědčil brexit, z EU lze úspěšně vystoupit. Maďarsko v Unii nikdo nedrží proti vlastní vůli. I když premiér uvádí, že historie se opakuje a že EU se snaží být dalším Sovětským svazem, jsem si jistý, že žádné tanky by Maďarsku v tomto odstoupení nepřijely zabránit. Spíš si myslím, že dost států by Maďarsku zamávalo a popřálo šťastnou cestu do zaslíbené země na východě, ze které se line ona líbivá melodie nutící maďarské představitele k tanci.

Zdroje:

https://www.forum24.cz/orban-prirovnal-clenstvi-v-evropske-unii-k-sovetske-okupaci-brusel-je-jen-spatna-parodie-prohlasil

https://apnews.com/article/hungary-orban-compares-eu-to-soviet-union-da27ae5e15df87712422a567ceac7e9b

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz