Hlavní obsah
Názory a úvahy

Taktika ruské hybridní války - přesvědčit společnost, že pravda je někde uprostřed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by freepik

Vypadá to, že Rusko našlo optimální taktiku pro svou hybridní válku - naprosto zahltit komunikační kanály dezinformacemi. Ať už se jedná o covid, válku na Ukrajině či třeba výbuch ve Vrběticích.

Článek

Kyberprostor se už roky utápí v dezinformacích, které připravují ideální živnou půdu pro zasazení semínka ruské propagandy. Není třeba si nic nalhávat – Rusko patří v této hybridní válce k absolutní špičce a velmi umně využívá dezinformace pro ovlivňování názorů a veřejného mínění obyvatel ostatních států.

Nejčastější operací, kterou můžeme sledovat i u nás je snaha zahltit lidi množstvím různých verzí a vyvolat v nich dojem, že na danou problematiku neexistuje jediná správná odpověď, ale že pravda leží někde uprostřed. To znamená vyvolat nedůvěru v oficiální kanály (veřejnoprávní média, státní instituce, nadnárodní útvary – WHO, NATO, EU…), protože když pravda je někde uprostřed, znamená to, že oficiální verze také není pravdivá. A to je v informační válce bráno jako vítězství.

Dezinformace o covidu

Dobře to bylo vidět například na oblíbeném a vděčném tématu dezinfo scény – na pandemii covidu. Na dezinformačních webech se průběžně střídaly historky o tom, že jde o záměrně vypuštěnou biologickou zbraň, naprosto běžné virové onemocnění, které není nebezpečnější než rýmečka, až po popření existence nejen SARS-CoV-2, ale veškerých virů obecně.

Stejná situace pak samozřejmě panovala i v případě vakcín. Když vakcíny nebyly dostupné, mluvilo se o plánu elit nechat si vakcíny pro sebe a zbytek světa vyhladit virem (ona slavná Zlatá miliarda a NWO). Několik měsíců na to (když vakcíny už dostupné byly) se zase mluvilo o plánu elit nás vyhladit, ale tentokrát za pomocí vakcín, které nám tehdy odpíraly. Mimo vyhlazení se mluvilo i o konspiracích se sterilizací či ovládnutím mysli za pomocí čipů a 5G vysílačů. Samozřejmě byla potřeba i zdůraznit, že jediná fungující a bezpečná vakcína je ruský SPUTNIK V, která nejspíš funguje i v případě, že žádné viry neexistují.

Dezinformace o Vrběticích

Obdobný scénář jsme pak logicky mohli vidět i v případě výbuchu muničního skladu v areálu Vrbětice.

V sobotu 17.4.2021 krátce před osmou večerní hodinou se totiž premiér Andrej Babiš obrátil na veřejnost: „Na základě jednoznačným důkazů získaných vyšetřováním našich bezpečnostních složek, musím konstatovat, že existuje důvodné podezření o zapojení důstojníků ruské vojenské zpravodajské služby GRU, jednotky 29115, do výbuchu muničních skladů areálu Vrbětice v roce 2014.“

Toto překvapivě razantní prohlášení, po kterém nastalo vyhoštění ruských diplomatů, vyvolalo v ruských vodách pořádné pozdvižení. Dezinformační proruské weby, které jely dle klasického scénáře – náboženské idealizování a oslavování Ruska, konspirace o covidu, válkychtivé NATO, diktát z Bruselu, prodejní novináři, davy muslimských migrantů na hranicích – musely hýbnout zadkem a snažit se tuto nepříjemnou situaci vyžehlit.

A že rozhodně nezahálely, je možné pozorovat na grafu občanského hnutí Čeští elfové, které mapuje a analyzuje dezinformační kampaně na českém internetu.

Foto: www.cesti-elfove.cz; Měsíční report duben 2021

Mobilizace dezinformačních webů po tiskové konferenci

Z prudkého nárůstu dezinformací ohledně Vrbětic a zapojení GRU ihned po konci tiskové konference Andreje Babiše a Jana Hamáčka doslova čpí panika a tvrdé probuzení z letargie.

A obdobně jako v případě covidu, i zde proruské dezinformační weby použily stejný modus operandi – naprosté zahlcení informačního prostoru množstvím verzí, teorií a názorů.

Znovu se nekladl důraz na věrohodnost a proto jsme zase mohli sledovat bujnou fantazii různých trollů, samozvaných novinářů či odborníků.

Kybernetický prostor zaplavily teorie o tom, že se jednalo o chybu při manipulaci s výbušninami, false flag operaci české vlády/společnosti Imex Group/CIA k zakrytí prodeje zbraní teroristům, snaha vyřadit Rosatom z tendru rozšíření Dukovan či spiknutí za účelem odepření přístupu k bájnému všeléku SPUTNIK V. Proruské weby se ale trefovaly i do vlády Andreje Babiše či našich zpravodajských služeb, které mají být v područí vlád zlého Západu (NATO či USA), který se snaží zničit česko-ruské vztahy a zatáhnout naši zemi do války. Viníků výbuchu v muničních skladech bylo opravdu požehnaně a každým dnes přibývali další a další. Jednu věc ale měly všechny verze společné – naprostou jistotu, že za žádných okolností se nemohlo jednat o ruskou stranu.

Foto: www.cesti-elfove.cz; Vrbětice speciál: první reakce dezinformačních webů (17.-18.4.2021)

Konspirace k Vrběticím 2021

Prostě horečnatá snaha opět vyvolat ve společnosti pocit, že kdo ví, jak to nakonec je, skutečnou pravdu nám nikdo neřekne a pravda je někde uprostřed.

Dezinformace zanechaly stopu

Poté, co tento týden oznámila NCOZ, že považuje za prokázané, že za výbuchy opravdu stáli příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU, bylo možné sledovat jakou stopu v naší společnosti zanechaly dezinformace z roku 2021.

V diskuzích i na sociálních sítích se opět mluvilo o tom, že nic není černobílé, opakovaly se dezinformační bludy z let předešlých a dezinformační weby či trollové dokonce přišli i dalšími verzemi. Na webu Aeronet se můžeme dočíst konspiraci, že Vrbětice byly součástí provokací, které vyústily až v teroristický útok v Moskvě. Daniel Sterzik na svém webu Vidlákovy kydy zveřejnil verzi hraničící až s herezí – označil Rusko jako „viníka“, který však byl v právu, protože útočil na tajnou výrobnu paliva do amerických jaderných raket.

Závěrem

Ruská hybridní válka k podkopání důvěry ve státní instituce a oficiální informační kanály probíhá již minimálně deset let. A bezesporu nese ovoce. Že se jedná o styl za málo peněz hodně muziky, dokazuje i skutečnost, že nemusí výrazněji měnit svou strategii. Stačí jen zahlcovat informační prostor množstvím různých verzí. Bez ohledu na jejich bizarnost, protože jak napsali autoři Zdeňka Kovaříková a Jan Grohmann ve svém článku Rusko a dezinformace: „A měli bychom mít též na paměti, že žádná dezinformace není tak hloupá, aby jí nikdo neuvěřil.“ Do toho pak už jen stačí v pozadí opakovat své klasické narativy – Západ je špatný a chce nás ovládat, Rusko je nejlepší a chce nám pomáhat.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz