Hlavní obsah
Aktuální dění

Válečný štváč Dmitrij Medveděv volá po eskalaci hybridní války proti Západu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Premier.gov.ru, CC BY 3.0 via Wikimedia Commons

Dmitrij Medveděv - politik strašící nukleární apokalypsou a bojovník se Satanem - na svém telegramovém účtu zveřejnil výzvu k eskalaci ruské hybridní válku jako odplatu za poslední sankční balíček.

Článek

Místopředseda Bezpečnostní rady Ruské federace, vzteklý válečný štváč a údajný alkoholik v jedné osobě – Dmitrij Medveděv – ve čtvrtek 13. června na svém telegramovém kanálu reagoval mírně rozmrzele na rozšíření sankcí namířených proti významným ruským institucím včetně moskevské burzy.

Sankce, které mají za úkol co nejvíce ztížit Rusku financovat svou nelegální a nelegitimní agresi vůči sousední Ukrajině však bývalý prezident označuje za vyhlášení války ze strany Spojených státu a jejich spojenců a slibuje odvetu. A to dokonce i navzdory skutečnosti, že západní sankce nejen nefungují, ale naopak Rusko ještě posilují, jak jsme se mohli dozvědět například od různých dezinformačních osobností jak z naší země, tak ze samotného Kremlu.

Nukleární válka se Satanem

Medveděvův repertoár výhrůžek je vcelku pestrý a rozmanitý. Od volání po fyzické likvidaci Zelenského a jeho kliky, konstatování, že z Ukrajiny nesmí zůstat ani popel, aby se z něj nemohla Ukrajina znovuzrodit až po označení války na Ukrajině za posvátný konflikt se Satanem. Jeho nejoblíbenější rétorika je však volání po nukleární apokalypse a nekonečné bádání nad tím, které západní město by mělo být srovnáno jadernou hlavicí jako první. Že je nukleární vyhrožování jeho oblíbenou kratochvílí naznačuje i nabídka vyhledávání na Googlu.

Foto: Tomáš Prop/www.google.com

Btw pokud vás zajímá, proč je první v nabídce vyhledávače jeho výška (height). Dmitrij Medveděv měří totiž úctyhodných 163 cm. Možná i proto v něm nalezl ruský vládce Vladimír Putin (výška 170 cm včetně podpatků) takové zalíbení.

Výzva k hybridní válce…

Tentokrát se však místopředseda Bezpečností rady udržel a na oznámení nových sankcí nereagoval nukleární válkou. Možná proto, že od jeho posledního jaderného vyhrožování neuplynuly ani dva týdny. Nejspíš i v propagandě je třeba rozmanitost.

Místo toho nám naservíroval jako na podnose plán ruské hybridní války. „Každý den se musíme snažit způsobit maximální škody těm zemím, které zavedly tato omezení na naši zemi a všechny naše občany…Škodit jejich ekonomikám, jejich institucím a jejich vládcům. Škodit blahobytu jejich občanů. Jejich důvěře v budoucnost,“ napsal Medveděv na svém telegramovém účtu.

Nezůstalo jen u planých neobecných výzev. V další části Nukleární Dmitrij uvedl i přesný popis jak této spravedlivé (v jeho očích) vendety dosáhnout: „Způsobit škody na všech místech, paralyzovat jejich společnosti a veřejné instituce. Najít problémy v jejich nejdůležitějších technologiích a nemilosrdně je zasáhnout. Doslova zničit jejich energetiku, průmysl, dopravu, bankovnictví a sociální služby. Vzbudit strach z bezprostředního kolapsu veškeré kritické infrastruktury.“

...ve které už dávno jsme

Je tedy dobře, že nám tento kdysi významný ruský politik potvrdil kroky, ke kterým se ruská strana uchyluje. Samozřejmě se nejedná o žádné novinky.

Rusko dlouhodobě podniká digitální útoky na firmy a organizace na našem území. Ať už se jedná o stránky vládních institucí, banky, nemocnice či České dráhy. To si můžeme tedy z Medveděvova listu odplaty odškrtnout.

Před měsícem vyšel článek o tom, že evropské zpravodajské služby varovaly, že Rusko se začalo připravovat na další eskalaci své hybridní války, kterou už roky vede proti Západu. Zpravodajské služby zmiňovaly konkrétně možnost bombových či žhářských útoků a snahy poškodit infrastrukturu na území evropských států.

Poslední týdny ukazují, že se nejspíš nejednalo o plané řeči, protože se vyskytly podezřelé požáry v Litvě či Polsku, do kterých by mělo být zapojeno Rusko. Naše země také eviduje podobný teroristický útok s ruskou stopou, který se naštěstí podařilo překazit.

Přiznání fake news jako ruské zbraně

Téměř až na samotném konci svého rozhořčeného lkaní uvádí Medveděv snad ten nejzřejmější a nejstarší způsob ruské hybridní války. „Bojí se sociální exploze? Pojďme ji zařídit! Musíme hodit ty nejhrozivější noční běsy do jejich mediální sféry, využijeme všechny jejich děsivé fantomové bolesti…Křičí o našem používání fake news? Proměňme jejich život v naprosto šílenou noční můru, ve které nebudou schopni rozeznat divokou fikci od reality dne, pekelné zlo od rutiny života,“ popisuje Dmitrij Medveděv způsob jakým Rusko ovlivňuje veřejné mínění šíření dezinformací.

A musím říci, že velmi úspěšně. Stačí se podívat na naši dezinformační scénu, kterou už nyní neroztleskávají různí bezdomovci zatížení několika exekucemi za neplacení sociálního pojištění a alimentů, ale už rovnou i někteří vládní či mimovládní politici.

Možná i ti, kteří patří do stran, které označil ruský politolog Vadim Truchačev za síly loajální k Rusku – uskupení Stačilo! a SPD a Trikolora.

Dobrá práce našich zpravodajských služeb

Zatím tedy vše nasvědčuje tomu, že evropské zpravodajské služby dobře vyhodnotily situaci a jejich varování bychom neměli brát na lehkou váhu. Přeci nechceme být za hlupáky jako ten pán, který se naprosto znemožnil, když označil naši kontrarozvědku za čučkaře.

Opilecké bláboly nebo další ruská eskalace?

Samozřejmě můžeme brát řeči rakeťáka Medveděva s obrovsky velkou rezervou. Přichází přeci jenom od člověka, který volal po jaderné apokalypse tolikrát, že je s podivem, že mu ještě nenarostla třetí ruka. Na druhou stranu popsal přesně to, co Rusko už roky dělá – vedení hybridní války prostřednictvím dezinformací, digitálních útoků za účelem rozvratu ne-přátelských společností.

Navíc i nedávný nárůst podivných žhářských útoků jde jako přes kopírák s Medveděvovým listem odplaty, který zveřejnil na svém kanálu.

Rusko eskaluje hybridní válku, kterou před lety vyhlásilo Západu. Máme se nejspíš na co těšit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz