Hlavní obsah
Satira

Wake the f* up, Samurai! Receze hry Cyberczesko 2023

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Prop / Playground v2

Po úspěchu hry Cyberpunk 2077 se na herní scéně objevil podobný klenot. Tentokrát od československých vývojářů SLVČR. Spoiler alert – znovu si to rozdáme se zákeřnými korporacemi!

Článek

Děj Cyberczesko 2023 nás zavede do City of Hundred Spires, které se nachází v utopickém paralelním světě Czesko. Svět se potýká s následky kybernetického útoku zlého Profesora a jeho viru Violet Misery, který napadl informační systémy všech potravinářů, výrobců i prodejců a neúměrně zvýšil jejich marže, což zapříčinilo hrozivé oběti jak v řadách firem, kterým se rekordně zvýšil zisk, tak i v řadách občanů, kterým se rekordně snížil zůstatek na účtu. V tomto světe se ujmete role odborníka a experta z VŠŽ s tajemnou přezdívkou Deezo Light.

Na této epické pouti ale nebudete sami. Hned v úvodním intru vás osloví záhadný muž, který se představí jako Johny Machaczechoslovak, který vašemu hrdinovi sdělí hrozivou pravdu, že nic není, jak se na první pohled zdá. Czesko totiž není země, ale pouze korporátní konstrukt Czesko, s.r.o, který nelegálně a zločinně okupuje jediný právoplatný stát - bájnou Czeskoslovakii. Požádá vás, abyste vstoupili do řad Věřitelů, kteří vedou odboj proti vlastizrádcům, korupčníkům a posluhovačům korporátu. Váš hrdina s nadšením souhlasí a po krátké cut-scéně, kde podepíše Podílový list, se rozjíždí epický příběh, ve kterém váš hrdina bude bojovat za obnovení Czeskoslovakie.

Postavy

I když vám bude po většinu příběhové linky dělat společnost Johny (zejména neustálými notifikacemi na mobilu), je třeba vyzdvihnout i další zajímavé postavy, se kterými se váš hrdina dostane do kontaktu. Za zmínku stojí samuraj Tomura-San, bojovník za Našelidi (spolek lidí zbídačených virem Violet Misery zahrnujících osoby s příjmem od 0 do 100 mil.) a zdatný vykladač alternativní pravdy či automatizovaná linka na toastový chléb, která nabyla inteligence a mluví směsicí několika jazyků a binárního kódu – Unit_No.25085.

Dále se v průběhu hry můžeme setkat (ať už přímo či nepřímo) s již zmiňovaným Profesorem, milovníkem směsi kakaa, lískových oříšků a palmového oleje či náčelníkem Šedým vlkem, který bude určovat ráz děje zejména v prvních dvou aktech.

Foto: Tomáš Prop / Monica AI - Artist; www.craiyon.com

Postavy Cyberczesko 2023: Profesor, velitel Šedý vlk, Unit_No.25085

Děj a gameplay

Hlavní dějová linka sleduje osud našeho hrdiny, který se bude proplétat hektickým a nebezpečným cyberpunkovým městem a plnit úkoly pro Johnyho a spolek Věřitelů. Ať už se jedná o snahu zabránit zvolení Šedého vlka velitelem korporace (protože věštkyně Ham-Balz čar na obloze a druhého tahu Sporky vyčetla, že Šedý vlk se chystá vyhlásit mobilizaci, aby občany zatáhl do války proti mírotvůrci Mírovi Mírovičovi) či záboru pojišťoven a rozhlasových stanic.

Za každý splněný úkol dostane Deezo Light body prestiže a herní měnu Rublity. Při dosažení dostatečného počtu bodů prestiže má hrdina možnost požádat o povýšení. Samotný endgame začíná při odemčení posledního stupně, kdy Johny vydá Dekret, kterým našeho hrdinu jmenuje na ministerského předsedu a vrchního velitele ozbrojených sil Czeskoslovakie, což mu umožní provést mobilizaci (když už ji nezavedl Šedý vlk) všech obyvatel Czeskoslovakie a CSLA.

Talenty a rozvoj postavy

Hra nabízí mnoho způsobů, jak plnit úkoly a získávat tak potřebné body prestiže. Za každý splněný úkol dostanete body zkušenosti, které můžete investovat do talentového stromu, který umožní plnit obtížnější úkoly dle vašeho zaměření.

Pokud se váš hrdina bude zaměřovat na sílu, odemknou se mu nová komba v bojovém módu a bude se moci specializovat na širou škálu pokročilých zbraní, jako jsou násady od metly, rybářské pruty, vuvuzely či boj beze zbraně. Tyto dovednosti může poté využít například při demonstracích na podporu Míry Míroviče, kde se bude moci pustit do potyčky s korporátními policisty, případně s nebezpečnými úřednicemi na pojišťovnách při záborech.

Pro milovníky okultismu je možné odemknout talentový strom u věštkyně Ham-Bal, která vašeho hrdinu naučí z kuřecích kostí, kávové sedliny a náhodně vybraných čísel předpovědět, že stane TO a že se TO už blíží.

Kybernetika je podpůrný talentový strom, který vám umožní pomocí řetězových mailů a spamů útočit na útvary korporace či šířit povědomí o Czeskoslovakii. Případně můžete tisknout podílové listy a oznámení o záboru, které budete potřebovat při zabírání majetku a při nájezdech na pojišťovny, banky či média. Kybernetika se také dobře doplňuje s talentovým stromem vědmy, kdy můžete šířit vaše věštby na sociálních sítích a získávat tak body přízně či Rublity.

Foto: Tomáš Prop / Monica AI - Artist

Talentové specializace Cyberczesko 2023

Nelineární příběh

Nejednalo by se ale o moderní RPG, kdyby vám hra nenabídla více možností a voleb. Proto se můžete těšit na nelineární příběh s celou řadou zvratů a těžkých rozhodnutí s dalekosáhlými následky. Ve hře se vyskytuje několik různých frakcí, které sledují své cíle, ale všechny se snaží zvrátit krutovládu Profesora a Šedého vlka a v konečném důsledku pozvat do země Mírotvůrce.

V průběhu jednotlivých aktů se tak budete moci dle vlastního uvážení přidat například k sektě Trolů či toastové lince nebo splnit nějaký ten úkol pro udatného Tomuru-Sana.

Hra navíc umožňuje i Cestu Heretika, kdy se zřeknete odkazu předků, rodného čísla Czeskoslovakie a Podílového listu a budete se moci přidat ke kterékoliv jiné frakci. Pomocí vývojářské konzole můžete dokonce zradit vše a všechny a za úplatek třech kamionů lískooříškového krému se můžete přidat na stranu Profesora.

Upozorňujeme, že poslední dvě možnosti ale způsobí, že vás opustí Johny a vyhlásí na vás klatbu, kdy na vaše nemovitosti budou podnikat nájezdy Věřitelů, kteří budou chtít provést zábor vašeho majetku, které ve čtvrtém aktu podpoří Lidové milice.

Hodnocení

Hra Cyberczesko 2023 je typickou akční RPG s cyberpunkovým a lehce utopickým scénářem. Kvituji zejména možnost zvolit si svou vlastní cestu, ale nemožnost zasáhnout či ovlivnit předem dané události považuji za promarněnou příležitost vývojářů z SLVČR. Každopádně bych ji vřele doporučil a osobně se nemůžu dočkat na další pokračování Cyberczesko 2024 – Rise of Czeskoslovakia. Jak by řekla věštkyně Ham-Bal: „A bude to lítat.“ Jen doufáme, že na vydání nebudeme muset čekat tak dlouho jako na to její TO.

Závěrečné hodnocení 7/10 - buďme rádi, že podobné věci patří jen do žánru sci-fi a ve skutečném světě nemohou nikdy nastat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz