Hlavní obsah

Zpátky do starověku - octem proti elitami vyvolané oblačnosti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Prop/DALL-E 3

Někdo by si pomyslel, že s rozvojem moderní vědy se naše společnost dokáže opustit své předsudky a mýty. Přesto se stále najde početné procento lidí, kteří nevěří racionálním vědeckým vysvětlením a raději si vybere cestu zpátky do starověku.

Článek

Myslím si, že každý z nás zaregistroval konspirační teorii s názvem Chemtrails. Tato konspirace, která spatřila světlo světa na přelomu tisíciletí v USA je založena na paranoidním přesvědčení, že kondenzační stopy (tzv. contrails – condensation trails) zanechávané na obloze letady, jsou ve skutečnosti chemické stopy (chemtrails – chemical trails).

Tyto chemické či biologické látky pak na nás elity/vláda/Židé/mocní… stříkají z různých nekalých úmyslů. Mezi tyto úmysly lze zařadit celou škálu možností, protože jak už to u paranoidních a smyšlených teorií bývá, lze na ně bez větších problémů našroubovat jakoukoliv další konspiraci.

Konspirátoři tak šířili teorie o tom, že chemtrails se používá k práškování lidí baryem a dalšími nebezpečnými látkami za účelem vyhlazení lidské rasy, ke sterilizaci populace, k ovládnutí počasí a vyvolání sucha, bouřek, povodní či k ovládnutí myslí. Nedávno do portfolia nekalých úmyslů přibylo i práškování populace Covidem či naopak rozprašování vakcín proti Covidu.

Kryptonit elit - ocet a Savo

Nejvíce mne na této konspirační teorii zaujalo tzv. octování. O co se jedná? O myšlenku, že k boji s chemtrails, které vznikají ve výšce kolem 10 kilometrů, postačí něco tak prostého jako je běžný ocet. Ano, pověstná Achillova pata všemocných elit jsou lidé, kteří pobíhají po zahradě s rozprašovačem, případně mají postavený na sporáku hrnec octa a zahříváním tak ionizují atmosféru a neutralizují nebezpečné látky, kterými nás elity práškují.


Kde se přesně tato myšlenka není známo, ale spekuluje se, že se jedná o jedno z lidových mouder. Podobně například jako pití naředěného bělidla, které má mít údajně zázračné medicínské účinky a které dokáže lidi zbavit nebezpečných parazitů, HIV či dokonce autismu.

Počkat…pít Savo? Není to směšné a naopak zdraví nebezpečné, pomyslíte si. Tak to prr, hošánci. Jak by vám zastánci vysvětlili – to se jen mainstreamoví vědci a zdravotníci snaží zamlčet pravdu, aby si zlé farmaceutické korporace namastily kapsu na léčení našich nemocí.

A obdobně funguje i konspirace chemtrails a zázračné účinky octa. Že se vědci vysmáli této teorii a rozcupovali ji na kusy? To přece nic neznamená. Jedná se totiž o celosvětové spiknutí vědců a proto nesmíme věřit ani slovo těmto mainstreamovým padouchům. Jediné přijatelné názory jsou totiž pouze ty, které naši teorii potvrdí.

Neopěvovaní hrdinové

Pro utvrzení se v účinnosti této metody tak postupují i sami octaři. Obětoval jsem přeci peníze, čichové buňky a možná i svou reputaci, tak chci vidět nějaké výsledky, že to všechno nedělám nadarmo! Zmizeli zlé čáry z oblohy? Trefa! Ještě že jsem octoval a zachránil tím tak planetu! Roztrhaly se mraky a přestalo pršet? Výborně! Zase jsem ochránil své okolí.



Samozřejmě, ne vždy se musí zákonitě zadařit a i při masivním zahřívání octa a zběsilém běhání po zahradě s rozprašovačem v ruce ne a ne přestat pršet. V tomto případě si pak tato paranoidní skupinka vytvořila obranný mechanismus, který tvoří věta: „Ještě že jsem octoval, protože jinak by to bylo ještě horší.“

Drak žeroucí Slunce a bohové rozsekávající mraky

Což mne navedlo na myšlenku – nevrací se tito jedinci zpátky do starověku?

Obdobně jako v případě moderních konspirační teorií, jako je chemtrails, si starověké civilizace vysvětlovaly počasí a přírodní jevy poněkud svérázným způsobem – prostřednictví mýtů a náboženských představ.

Proto se můžeme dočíst například o drakovi, který požíral Slunce při zatmění, a kterého starověcí Číňané odrazovali hlasitým boucháním do bubnů a hulákáním. Starověcí Indové se zase ponořili do vody a velebili Slunce, aby mu dodali sílu při tomto boji. Inkové naopak vnímali zatmění jako projev nelibosti slunečního boha Inti, kterého si museli usmířit nějakou tou lidskou obětí.

V případě deště a bouřek nemusíme chodit daleko. Všechny indoevropské národy měly své „bouřkové“ božstvo. Ať už se jednalo o germánského Thora, slovanského Peruna či řeckořímského boha Dia/Jupitera. Všichni metali na zem blesky, roztínali mraky a skrápěli zemi deštěm. Není divu, že v agrárním starověku byla právě tato božstva nejvíce uctívaná. Kdo by nechtěl být za dobře s bohem, který rozhoduje o tom, kdy bude déšť a kdy bude sucho, když na dobré úrodě doslova stál život celého kmene?

Tyto mýty plnily ve starověkých civilizacích praktickou funkci – poskytovaly lidem způsob, jak si vysvětlit nevysvětlitelné a umožňovali jim najít smysl v chaotickém světě. Ve starověku lidé neznali pojmy jako hydrologické či astronomické jevy, proto byly vnímány jako projev vůle bohů (jejich přízeň či hněv), což jim dávalo řád a strukturu. Zároveň jim umožnilo „ovlivnit“ tyto přírodní jevy uctíváním či přinášením obětí daným božstvům za účelem získání jejich přízně.

Zpátky do starověku

Dalo by se říci, že v moderní době, kdy věda poskytuje racionální vysvětlení pro většinu přírodních jevů, necháme tyto mýty ve starověku či v ranném středověku. Omyl. Očividně existují lidé, kteří stále hledají alternativní vysvětlení naprosto „běžných“ jevů, bez ohledu na to jak jsou iracionální či směšné. Konspirační teorie, jako je chemtrails, tak mohou být vnímány jako moderní ekvivalent starověkých mýtů – někteří lidé se pomocí nich snaží najít řád v chaotickém světě, který je umocněn jejich morbidní nejistotou a paranoidní nedůvěrou v autority.

Pokud totiž nevěříte mainstreamu, nemůžete přijmout ani jejich vysvětlení přírodních a dalších jevů. Proto neexistují viry, moderní medicína, hydrologie či klimatologie. Vše je totiž řízeno novými božstvy – oněmi elitami a mocnými, kteří vše kontrolují a mají takřka neomezenou moc. Tedy až na ten ocet…

Buďme jen rádi, že zatím stačí těmto lidem pouze obdoba indiánských tanců deště s  octem v ruce a doufejme, že ve své paranoie nesklouznou až k obětem k odvrácení elitami vyvolané oblačnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz