Hlavní obsah
Sport

Očima fanouška Sigmy: Po Baníku kocovina, skoro jako vždy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš V

30.9.2023. Severní tribuna při zápase Olomouc- Ostrava

S Baníkem to doma holt nejde, ale kocovina z porážky nemusí trvat dlouho. S Boleslaví o víkendu opět doma. A opět vzpomínám na staré dobré i ty horší časy.

Článek

Určitě neexistuje v lize jiný soupeř, který by častěji dokázal fanouškovi Sigmy zkazit náladu, než Baník Ostrava. Už jenom ta zaplněná Severní tribuna, která vytváří již spoustu let mužstvu ze Slezska domácí prostředí, vyvolává otázky. Pro mě byla vždy tou kardinální, proč se trvale nepřesune kotel hostů z tribuny Karla Brücknera na Severní tribunu, kde by se zcela jistě v rohu, sousedícím s východní tribunou, dal vytvořit pohodlný sektor odpovídajícího rozsahu, který by se dal kdykoliv dle požadavku a přání soupeře rozšířit tak, jak se činí při návštěvě Chacharů. Tím by se uvolnila celá východní tribuna pro domácí diváky, přibylo by víc míst na sezení pod střechou a navíc by se uvolnily i místa, sousedící se sektorem hostí. Určitě by to stálo za zamyšlení.

Po sportovní stránce fanoušek obvykle očekává výhru domácích a v případě ztráty bodů je rozladěn, nicméně si řekne, že příští týden mu to jeho tým vynahradí. V případě porážky s Baníkem má porážka vždy velký přesah. Mužstvo každoročně v předsezónních odhadech nejvíce přeceňované nabyde na hřišti Androva stadionu chybějící sebevědomí. A je jedno, jestli skvělým výkonem nebo jen dobrým výsledkem, který vznikl shodou okolností výhodných pro soupeře, jako teď v sobotu.

Nejlepší by bylo to celé hodit za hlavu, kdyby to šlo.

Body dostal Baník na zlatém podnosu. Gól z první, ani ne vážné situace, pak červená pro gólmana a tři vynucená střídání by poslala do kolen i silnější týmy, než je Sigma. V 57. minutě měla Sigma vyčerpané všechny možnosti ke střídání, obvykle touto dobou ještě všichni náhradníci volně vyklusávají za postranní čárou.

Může přejít jen zvednutím obočí nad tím, jestli se gólman Macík myšlenkami dostal vůbec do zápasu. Vždyť už to v posledních zápasech skoro vypadalo, že je to skoro ten starý dobrý Matúš Macík, který spěje svými výkony k jistotě před jeho zraněním v minulé sezóně. Mohl jsem si ukroutit krk, když jsem se podivoval nad tím, proč jde ze hry Jan Vodháněl ve chvíli, kdy za stavu 0:1 nebylo potřeba oslabovat útok. Byl zraněný po zákroku zezadu. Lukáš Juliš opustil hřiště se svalovým zraněním a připomněl nám, že je jeho zdraví je jeho největším limitujícím faktorem. Proč šli o poločase dolů Martin PospíšilFilip Zorvan ví jen realizační tým. Výměna „kus za kus“ ke zvratu nepřispěla. Sigma tentokrát neměla štěstí v koncovce. Zdecimovaná Sigma neměla šanci uspět a závěr si Baník s čerstvými hráči naprosto zkušeně pohlídal. 1:3 nebo 0:5, to už je ve finále jedno.

Pavla Hapala mám rád, ale vždy jsem si přál, aby jeho úspěchy v lize jednoho dne přicházely se Sigmou. Není nám přáno. Když už má ale někdo s Baníkem vyhrávat, tak ať je to on. Tak hodně štěstí, ale Sigma má to svoje pořád ve svých rukou.

Kalendárium 25. 9. - 1. 10., tentokrát také z evropské perspektivy

Před 40 lety

Sigma válela ve druhé lize a ani v 7. kole sezóny 1983/84 gólman Zdeněk Tulis neinkasoval, dokonce v Českých Budějovicích zlikvidoval penaltu, pomohl k výhře 2:0 a k upevnění první pozice.

Před 30 lety

29.9.1993 Pavel Hapal přispěl asistencí k výhře Bayeru 04 Leverkusen 3:0 nad Boby Brno v odvetě 1. kola Poháru vítězů pohárů. Vzhledem k tomu, že Bayer postoupil celkovým skóre 5:0, byla jeho úvodní branka z prvního vzájemného zápasu i postupová. Za Boby nastoupili dva exolomoučtí hráči Libor SoldánJan Janošťák.

Sigma měla jiné starosti. V 7. kole se prohrálo v Hradci, který byl do té doby bez bodu. Sigma klesla na 11. příčku a špatný rozjezd odskákal trenér Karel Brückner, kterého nahradil jeho asistent Vlastimil Palička. Stal se prvním exligovým hráčem Sigmy na pozici jejího trenéra. Pro útočníka Miroslava Kouřila to byl poslední zápas za Sigmu, návrat z Kypru nevyšel.

Naopak svůj trenérský ligový debut, pokud nepočítám epizodu na lavičce Sigmy na konci první ligové sezóny 1982/83, zažil na lavičce krachující Dukly Praha exolomoucký Dan Matuška a uvedl se hned ziskem prvního bodu sezóny na hřišti Zbrojovky. Pak se mu povedlo už jen 2× remizovat a po 20. kole a se třemi body na kontě byl z lavičky Dukly odvolán. V základní sestavě Dukly se obehrával budoucí reprezentant a opora Sigmy dvadvacetiletý Karel Rada.

Před 20 lety

25.9.2003 Tomáš Ujfaluši poprvé od přestupu ze Sigmy do Hamburku hrál evropské poháry. V prvním kole poháru UEFA odehrál celý zápas, jeho HSV porazil Dnipro 2:1. V odvetě ovšem HSV prohrál 0:3 a skončil.

28.9.2003 dal dvaadvacetiletý David Kobylík svoji první branku ve francouzské lize v zápase RC Strasbourg- FC Nantes 1:0. Na hřiště přišel tři minuty před koncem a branku dal ve třetí minutě nastavení. Bohužel tato branka byla pro něj ve francouzské lize současně i poslední. Po sezóně se vrátil do Sigmy. Nyní ho můžeme vídat a slýchat na ČT sport při fotbalových přenosech. Zajímavá kariéra.

1.10.2003 si stoper David Rozehnal hned v první sezóně po přestupu do belgického Club Brugge zahrál Ligu mistrů. V kvalifikaci Bruggy na penalty vyřadili Borussii Dortmund s Rosickým a Kollerem v sestavě. Kvůli kartám nemohl nastoupit v prvním zápase skupiny H proti Celtě Vigo, ale v dalším zápase proti Ajaxu Amsterodam (0:2) ano. Velmi zajímavá byla sestava Ajaxu, na hrotu jednadvacetiletý Zlatan Imbrahimovič, v záloze Steven Pienaar, kterého jsme mohli později vidět hrát proti Sigmě za Everton, ve dvaceti kapitán Ajaxu Rafael van der Vaart a nejzkušenější hráč týmu, třicetiletý exbaníkovec Tomáš Galásek.

Před 10 lety

Sigma se v 10. kole sezóny 2013/14 podzim chytla a vyhrála doma se Zbrojovkou 2:0. Bohužel na podzim naposledy. Posunula se do horní poloviny tabulky, 7 bodů od sestupových příček. V zápase debutoval jeden z úletů přestupové politiky tehdejší doby holanďan Stef Wijlaars, který přišel ze slovenské ligy, odkud tehdejší sportovní manažer Zdeněk Psotka dost čerpal. Před sezónou dovedl ještě Kamila KarašeIvana Lietavu. Ani jeden z nich týmu moc nepomohl a na jaře už nenastupovali.

Uplynulý víkend

Jakub Plšek si v maďarské lize udržuje nadstandard a je momentálně nejúspěšnějším olomouckým odchovancem působícím v zahraničí. Až donedávna poslední spolehlivý exekutor penalt v dresu Sigmy nezaváhal ani 8. kole OTP Bank ligy a v 88. minutě přivedl proměněnou penaltou a svým 5. gólem v sezóně Puskas Akademie do vedení. Domácí Zalaegerszeg v 8. minutě nastavení vyrovnal.

Poprvé po přestupu z anglického druholigového Bristolu se Tomáš Kalas představil ve 2. Bundeslize v základní sestavě Schalke 04. Další porážce 1:3 nezabránil. Schalke 04 je momentálně třetí od konce na barážové pozici o sestup.

Tomáš Přikryl se rovněž sžívá s novým klubem, byť opět v polské Ekstraklase. Za Wartu Poznaň podruhé během čtyř dní nastoupil z pozice náhradníka. Naposledy doma Warta prohrála se Slaskem, tři minuty před koncem zápasu mohl jeho kolega z penalty vyrovnat. Nedal.

Martin ŠindelářLukášem Greššákem (kapitánem týmu) by měli oporami defenzívy nováčka slovenské Niké ligy. Možná, že jimi jsou, ale Košice mají nejvíce obdržených branek v lize. V posledním kole prohráli na hřišti Podbrezové 5:3, když ještě 5 minut před koncem Košice vedly 3:2.

Co nás čeká a co nás nemine

Sigma má hned v sobotu šanci na reparát v domácím prostředí. Hostí Mladou Boleslav, která stejně jako Baník dýchá Sigmě v tabulce na záda. Tři body jsou nezbytnou nutností, to si každý uvědomuje. Obavy mám ale jen z jednoho, kdo bude vůbec schopen v sobotu hrát. Při devastaci kádru zraněními nejspíš dostanou ve větší míře šanci opět ti mladí odchovanci Sigmy, o kterých stále řeč. Bohužel béčko ve druhé lize v pondělní dohrávce 11.kola prohrálo doma s Duklou Praha 0:1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz