Hlavní obsah

Usnout za 10 vteřin? Sen každého z nás

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Spánek je útlumově-relaxační fáze organismu

Asi každý si někdy v životě představil, že lehne do postele a v tu ránu už je v říši spánků. Gratuluju těm, kteří to tak mají. Pro ostatní smrtelníky mám pár rad a triků, jak říct naší hlavě, že už je čas.

Článek

Hluboké dýchání

Cvičte hluboké dechová cvičení, abyste zklidnili svou mysl a uvolnili své tělo. Zhluboka se nadechněte nosem, na několik sekund zadržte dech a poté pomalu vydechněte ústy.

Progresivní svalová relaxace

Začněte od prstů na nohou a postupujte nahoru, napněte a poté uvolněte každou svalovou skupinu v těle.

Vizualizace

Představte si sami sebe v klidném a harmonickém prostředí. Vizualizujte každý detail tohoto místa, abyste odvrátili svou mysl od jakýchkoli závodních myšlenek.

Meditace

Zaměřte se na svůj dech nebo jednoduchou mantru, abyste přivedli svou pozornost k přítomnému okamžiku a zklidnili svou mysl.

Omezte čas u obrazovky

Vyhněte se obrazovkám, jako jsou chytré telefony, tablety nebo počítače, alespoň hodinu před spaním, protože modré světlo vyzařované těmito zařízeními může rušit váš spánek.

Stanovte si rutinu před spaním

Vytvořte si konzistentní rutinu před spaním, abyste svému tělu dali najevo, že je čas skončit a připravit se na spánek. To může zahrnovat činnosti, jako je čtení knihy, teplá koupel nebo poslech uklidňující hudby. Investujte do pohodlné matrace a polštářů, abyste podpořili lepší kvalitu spánku.

Omezte příjem kofeinu a alkoholu

Vyhněte se konzumaci kofeinu nebo alkoholu těsně před spaním, protože mohou narušit váš spánkový režim.

Zvládejte stres

Cvičte techniky zvládání stresu, jako je jóga, všímavost nebo psaní do deníku, abyste zmírnili všechny starosti nebo úzkosti, které by vás mohly držet vzhůru.

Tohle není žádná věda spíše možné cesty za dobrým a kvalitním spánkem.

Tak zase příště!

Tom přepíná a končí

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz