Hlavní obsah

Země rozmanitosti a dobrodružství. To je Kolumbie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://www.cestujlevne.com/pruvodce/kolumbie

Typická malebná ulice v Kolumbii

Její špatná pověst je hodně vzdálená od dnešní reality a oficiální slogan země: „Největším nebezpečím je, že už tady budete chtít zůstat!“, není až tak daleko od pravdy. Spoustu zkušeností ze země srdečných lidí a nádherné přírody.

Článek

Kolumbie, která se nachází v srdci Jižní Ameriky, je podmanivou zemí, která láká dobrodruhy a průzkumníky z celého světa. Se svou živoucí kulturou, dechberoucí krajinou a bohatou historií nabízí tento rozmanitý národ jedinečnou cestu jako žádný jiný. Geografická rozmanitost Kolumbie nemá obdoby. Od zasněžených vrcholků And až po bujný amazonský deštný prales a nedotčené karibské pláže, každý kout tohoto národa se hemží přírodními divy, které čekají na objevení.

Foto: Tomáš Veselý

Krásná pláž kousek od města Santa Marta

Dobrodruzi se mohou vydat na vzrušující túry hustou džunglí, prozkoumat starověká archeologická naleziště nebo se ponořit do křišťálově čistých vod hemžících se barevným mořským životem. Ale půvab Kolumbie přesahuje její přírodní krásy. Jeho kulturním dědictvím je živá tapisérie utkaná domorodými komunitami a směsí španělských koloniálních vlivů. Prozkoumávání měst jako Bogotá, Medellín a Cartagena odhaluje spojení architektonické nádhery, živých trhů překypujících místními řemesly a lákavých kulinářských požitků.

Foto: Tomáš Veselý

Karneval v Barranquille je považován za druhý největší na světě hned po karnevalu v Riu.

Průzkum pulzujících ulic Bogoty, hlavního města Kolumbie
Bogota, uhnízděná vysoko v Andách, je městem, které bez námahy spojuje koloniální kouzlo s pulzující moderní energií. Jako hlavní město Kolumbie se může pochlubit bohatou historií a je domovem různých kultur, které utvářely jeho jedinečnou identitu. Procházka ulicemi Bogoty je dobrodružství samo o sobě. Historické centrum města, La Candelaria, vítá návštěvníky svou barevnou koloniální architekturou a dlážděnými uličkami.
Zde se můžete procházet malebnými náměstími lemovanými okouzlujícími kavárnami a procházet místní řemeslné obchody a hledat jedinečné suvenýry. Pouliční umělecká scéna v Bogotě je legendární a při průzkumu jejích uliček se odhaluje tapisérie zářivých nástěnných maleb, které vyprávějí příběhy společenského a politického významu. Ikonická čtvrť La Candelaria plná graffiti nabízí pohlcující zážitek do kolumbijské městské umělecké kultury. Pro ty, kteří hledají chuť kolumbijské kuchyně, si nesmí nechat ujít rušné pouliční trhy s občerstvením.

Foto: Tomáš Veselý

Ajiaco je typická polévka právě pro Bogotu. Jeho příprava spočívá ve vaření kuřecích prsou v kuřecím vývaru, kukuřičném klasu, pažitce, stroužcích česneku, koriandru, brambor.

Objevování dechberoucích přírodních divů národního parku Tayrona

Národní park Tayrona, uhnízděný podél karibského pobřeží Kolumbie, nabízí fascinující cestu do srdce nedotčené přírodní krásy. Tento ekologický klenot o rozloze více než 150 kilometrů čtverečních je útočištěm rozmanité flóry a fauny a uchvátí každého návštěvníka svou úchvatnou krajinou. Až se vydáte na své dobrodružství národním parkem Tayrona, připravte se na to, že budete uchváceni jeho nedotčenými plážemi. Park se může pochlubit několika idylickými úseky písku, orámovanými svěžími zelenými lesy a křišťálově čistou tyrkysovou vodou.

Odpočiňte si na břehu La Piscina nebo si vychutnejte koupel v příjemné zátoce Cabo San Juan a přitom budete obklopeni panoramatickými výhledy, které vás zanechají v úžasu. Kromě pobřežních zázraků je národní park Tayrona také domovem hustých deštných pralesů překypujících životem. Projděte se stezkami, které se vinou bujnou džunglí parku, a objevte neuvěřitelnou rozmanitost rostlinných druhů, z nichž některé nenajdete nikde jinde na Zemi. Kromě přírodních divů je národní park Tayrona prosycen historií a kulturou původních obyvatel.

Foto: Tomáš Veselý

Tamarín pinčí je jeden z mnoha živočichů, které můžete potkat v národním parku Tayrona.

Odhalení bohatého kulturního dědictví ve starém městě Cartageny

Staré město Cartageny, uhnízděné podél karibského pobřeží Kolumbie, je úchvatným klenotem, který odhaluje bohatý gobelín kulturního dědictví. Vstoupit do této historické čtvrti je jako vydat se na cestu zpět v čase, kde každá dlážděná ulice a barevná koloniální budova vypráví příběh. Když se budete toulat úzkými uličkami, narazíte na úžasné architektonické zázraky, které odrážejí španělskou koloniální minulost města.

Od impozantního hradu San Felipe de Barajas až po elegantní katedrální baziliku Metropolitana slouží tyto stavby jako svědectví o pohnuté historii Cartageny. Kromě architektonických zázraků Cartagena zahrnuje živou kulturní scénu. Místní afro-karibský vliv je patrný zejména v hudbě, která zaplňuje ulice a náměstí. Buďte připraveni pohupovat boky v nakažlivých rytmech salsy a champeta a přitom si vychutnávat lahodné pouliční jídlo.

Milovníci umění najdou útěchu v galeriích a muzeích Cartageny, které předvádějí eklektický mix současného umění a tradičního řemesla. Město také během roku pořádá různé festivaly, které oslavují vše od hudby a tance po literaturu a film.

Foto: Tomáš Veselý

Hrad San Felipe de Barajas je nejmohutnější obranný hrad, jaký kdy Španělé ve svých koloniích postavili, který byl vybudován spolu s opevněním krátce po založení města.

Tak zase příště!

Tom přepíná a končí

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz