Hlavní obsah

Maďarsko svojí vízovou politikou ohrožuje bezpečnost celé EU

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Repro: TASS

Maďarský premiér Viktor Orbán vyvolal na začátku července pozdvižení ze strany většiny svých kolegů z ostatních zemí EU, když po zastávce v Kyjevě cestoval do Moskvy na setkání s Vladimirem Putinem.

Článek

Údajně chtěl (jednostranně) zprostředkovat mírová jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Žádného posunu vedoucímu k ukončení ruské agrese na Ukrajině se ale dosáhnout nepodařilo.

Ostatně asi málokdo očekával něco jiného od iniciativy premiéra jedné spíše méně významné členské země EU.

Navíc se ukázalo, že nešlo zdaleka o jediný problém. Krátce po tom, co navštívil maďarský premiér Moskvu, zavedlo Maďarsko nový zrychlený vízový systém tzv. národních karet pro občany osmi zemí, včetně Ruska a Běloruska, pro vstup do Maďarska bez bezpečnostních kontrol nebo jiných omezení.

Do Maďarska mohou už od 8. července přicestovat občané Ruska a Běloruska, aby s touto národní kartou legálně vstoupili na pracovní trh.

Naprosto oprávněné obavy

Vzhledem k celkovému nastavení podmínek pro vydávání národních karet by se měl zbytek EU mít na pozoru. Maďarská vláda otevřela dokořán bránu do Schengenského prostoru i lidem, kteří mohou představovat bezpečnostní hrozbu pro celou EU.

O národní kartu je možné požádat na dva roky, nicméně její platnost se dá prodlužovat prakticky neomezeně a omezený není ani počet lidí, kteří ji mohou dostat. Majitel Národní karty se může na rozdíl od gastarbeiterů zaměstnat v jakémkoli oboru a má právo na tzv. sjednocení rodiny. Mohou si tedy přivést své nejbližší příbuzné a rodinné příslušníky.

Maďarská strana tvrdí, že mnozí tito lidé budou stavět jadernou elektrárnu s ruskou technologií. Zmíněné zdůvodnění nového imigračního systému v Maďarsku je však dost pochybné.

Ponechme nyní stranou, že evropské země by se měly ve svém vlastním zájmu naopak odstřihnout od technologií dodávaných zeměmi představujícími pro Evropu hrozbu.

Volné cestování po EU

Uvolnění vízových podmínek zcela jistě umožní neprověřeným Rusům cestovat po celém schengenském prostoru bez překážek a obejít omezení vyžadovaná právem EU.

Podle pravidel EU mají národní vlády pravomoc rozhodovat o legální migraci a pracovních povoleních. Lidé ze zemí mimo EU, kteří mají vízum EU, se mohou obecně volně pohybovat v rámci celého Schengenského prostoru, který zahrnuje 29 zemí, včetně Norska a Švýcarska.

A jelikož Rusko představuje pro EU bezpečnostní hrozbu, všechny zapojené státy to musí vzít v úvahu zejména v souvislosti s bezpečností Schengenského prostoru. Nedávné rozhodnutí Maďarska zmírnit vízová omezení pro ruské návštěvníky tedy neznamená nic jiného než otevřené dveře pro ruské špionážní aktivity.

Důsledkem toho může být samozřejmě ohrožená bezpečnost Schengenského prostoru, tedy celé EU i několika dalších zemí.

Jde o naši bezpečnost

Na místě je proto co nejrychlejší reakce ze strany ostatních členských států. Nezbytnou podmínkou pro bezpečnou EU je schopnost chránit si své hranice a mít kontrolu nad tím, kdo se dostane na její území.

Příchozí z Ruska a Běloruska v Maďarsku nemohou být žádnou výjimkou, zvláště když pocházejí ze zemí stavějících se nepřátelsky vůči EU jako celku. Pokud někdo ještě pochyboval o tom, že maďarské jednání představuje skutečnou hrozbu pro bezpečnost celé EU, dnes už to musí být jasné úplně každému.

Předseda evropských lidovců Manfred Weber se kvůli tomu obrátil na předsedu Evropské rady Charlese Michela, aby se záležitost probrala na říjnovém summitu EU.

Ve svém dopise Manfred Weber také vyzývá vedoucí představitele EU k „přijetí nejpřísnějších opatření k okamžité ochraně integrity (bezhraničního) schengenského prostoru, omezení bezpečnostních rizik, které již vzniklo, a zabránění členským státům v přijímání podobných iniciativ v budoucnu.

Maďarské vydávání víz občanům Ruska a Běloruska představuje obrovskou hrozbu pro bezpečnost České republiky a Evropské unie.

Důsledkem toho se sem dostávají nekontrolovaně tisíce lidí. Proto s kolegy z frakce Evropské lidové strany chceme vyzvat Evropskou komisi, aby zahájila s Maďarskem okamžitě jednání, které povedou k omezení přístupu Maďarska do Schengenu.

V sázce je opravdu mnoho. Jde o bezpečnost Evropy a všech našich občanů a ta musí mít naprostou prioritu!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz