Hlavní obsah

Nepodceňujme hrozbu radikálního islamismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: X (IndAngelino)

Nedávná demonstrace za chalífát v Hamburku vzbudila oprávněnou pozornost nejen v Německu, ale třeba také u nás v Česku. Nikoho by to nemělo vůbec překvapovat.

Článek

Účast o něco málo více než 1000 lidí sice nepůsobí jako příliš velké číslo. Znepokojovat by nás ale měla skutečnost, že šlo o povolenou (!) veřejnou akci lidí netajících se nijak tím, že by nejraději nahradili demokracii islámskou náboženskou vládou.

Ostatně o tom svědčily i transparenty některých účastníků hlásající, že „řešením je chalífát“ a (Německo je) „diktaturou hodnot.“

Islamismus a hip hop

Navíc nejde o žádnou izolovanou událost, která by přišla jako blesk z čistého nebe. Jedná se o součást širšího fenoménu tzv. pop islamistů. Za demonstrací stála skupina Muslim Interaktiv.

Ta je již dobře známa tajným službám a má blízko k zakázané islamistické organizaci Hizb ut-Tahrir. Její nebezpečnost spočívá v tom, že dokáže velmi účinným způsobem cílit na mladé muslimy. Dobře užívá sociální platformy, jako je Instagram či TikTok k šíření extrémních islamistických postojů.

Pomáhá jí i schopnost naroubovat na radikální islamismus hip-hopovou kulturu. Vlastně nejde o nic nového. Také teroristická skupina Islámský stát získávala přívržence prostřednictvím rapových písní s islamistickou tématikou.

Vůdčí osobností student pedagogiky

Přední postavou skupiny Muslim Interaktiv je student učitelství a influencer Joe Adade Boateng, jenž si říká též Raheem Boateng. Na první pohled působí jako jeden z mnoha „gangsta rapperů“ ze sídliště. Svou skupinu prezentuje jako organizaci pro vzdělávací osvětu. Zdání ale klame.

Raheem Boateng není žádným obyčejným rapperem nebo dokonce streetworkerem pracujícím s problémovou mládeží. Coby radikální islamista otevřeně vystupuje vůči Západu, který považuje za beznadějně zkažený.

Obviňuje jej z pronásledování a tyranizování muslimů a velmi vstřícnou německou integrační politiku nazývá „asimilačním terorismem.“ Jako alternativu k západnímu zřízení staví chalífát a zavedení práva šaría.

Nic z toho jemu ani jeho příznivcům nebrání v užívání statusových symbolů západního světa (např. drahá sportovní auta či hip-hopový styl oblékání), které vystavují otevřeně na odiv.

Hrozba pro demokracii

Kauza s demonstrací radikálních islamistů měla mimochodem i dost nepříjemnou dohru. Členka vysílací rady veřejnoprávní stanice Hessischer Rundfunk Khola Maryam Hübschová, zastupující muslimy, se v diskusním pořadu hart aber fair (tvrdě, ale férově) na ARD zdráhala demonstraci jednoznačně odsoudit.

Přitom nemůže být pochyb o tom, že se jedná o nebezpečí, které prostě nelze přehlížet. Vlajky, symboly a hesla islamistických organizací jsou stejně nebezpečné jako propagace nacismu. To, že v Hamburku policie nezasáhla, považuji za obrovskou chybu, která se jim brzo vrátí jako bumerang.

Naprosto nemístná je také bagatelizace demonstrace a tvrzení, že se ve skutečnosti vlastně nic nestalo. Jiné extemistické a antisystémové organizace se obvykle snaží svoje cíle spíše skrývat. Tito islamisté ale zcela otevřeně volali po svržení demokracie a potlačení základních svobod.

Podceňovat toto nebezpečí nebo dokonce zesměšňovat lidi s obavami znamená přímo nahrávat na smeč populistům. Všichni představitelé demokratických stran v celé Evropě, kteří tak ještě neučinili, by si to ve vlastním zájmu konečně měli velmi rychle uvědomit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz