Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč Evropská komise nepodporuje obranný průmysl?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Současné vnímání udržitelného financování v praxi bohužel znamená omezení financování některých pro Evropu životně důležitých odvětví.

Článek

Platí to zvláště pro evropský obranný průmysl. Navzdory jeho naprosté nezbytnosti se na něj stále často hledí jako na neudržitelný a „špinavý byznys“.

Většina bank, i přes probíhající válku na Ukrajině, až nyní jen pomalu začíná přehodnocovat svůj dosavadní postoj k němu. Jejich přístup se nápadně podobal tomu, který zastává naše proruská scéna volající po ukončení podpory Ukrajině ve jménu „míru“.

Mnohé bankovní domy nechtěly mít kvůli společenské odpovědnosti nic společného dokonce ani s firmami dodávajícími zbraně Ukrajině. Tím ale nepomáhaly dosažení míru, ale zájmům Kremlu. Na problém jsem upozorňoval už vícekrát.

Pro omezení neměl být důvod

Když jsem loni v červnu jsem Evropské komisi podával otázku týkající se taxonomie udržitelných aktivit a jejích dopadů na obranný průmysl, ptal jsem se na to, zda EK považuje výrobu zbraní za společensky udržitelnou.

Evropská komisařka pro finanční stabilitu, finanční služby a unii kapitálových trhů Mairead McGuinnessová se v odpovědi vyjádřila tak, že unijní pravidla na financování udržitelnosti nezavádějí žádná omezení ohledně financování žádného specifického sektoru.

„Obranný průmysl je klíčový přispěvatel k odolnosti a bezpečnosti EU a tím k míru a sociální udržitelnosti,“ uvedla komisařka.

V reakci na obtížné postavení obranného průmyslu na trhu už zazněla volání po řešení problému. Loni v listopadu vydali ministři obrany EU společnou výzvu, aby obranný sektor získal lepší přístup k financování a finanční instituce se vyvarovaly diskriminaci některých investic.

Ministři požadovali lepší koordinaci mezi vnitrostátními a unijními orgány, aby bylo možné zmírnit negativní důsledky této situace a hledat způsoby, jak zvýšit atraktivitu důležitého obranného sektoru pro investory.

Na konci minulého roku jsem proto znovu interpeloval Evropskou komisi a ptal jsem se, proč Komise neuvádí obranný průmysl v unijní taxonomii, takže pro investory vzniká značná nejistota?

Dále mě také zajímalo, zda EK zamýšlí Změnu ukazatelů ESG pro více investic do obranného průmyslu a také co hodlá Komise udělat pro odstranění negativních dopadů taxonomie EU na obranný průmysl?

Komise neudělala nic

Odpověď, kterou jsem od Komise obdržel koncem dubna, byla bohužel krajně neuspokojivá. Komise se dušuje, že jednou z jejích priorit je lepší přístup obranného průmyslu a zejména malých a středních podniků k financování.

To je sice pěkné, bohužel ale žádné faktické kroky pro to nekoná! Tak by se ve zkratce dala popsat odpověď paní eurokomisařky McGuinnesové, kterou jsem obdržel na mou interpelaci.

Tvrdí, že „lepší přístup obranného průmyslu a zejména malých a středních podniků k financování je jednou z priorit Komise.“

Jedním dechem ale dodává, že pravidla pro finanční prostředky kvůli nařízení o zveřejňování informací o udržitelném financování vyžadují, aby se zveřejňovaly investice do kontroverzních zbraní, na něž se vztahují zákazy vyplývající z mezinárodních úmluv podepsaných členskými státy.

Nepochopitelné vysvětlení

V odpovědi mě nejvíce zvedla ze židle následující krkolomně znějící pasáž.

„Pokud jde o označení referenčních hodnot navázaných na Pařížskou dohodu a hodnot pro transformaci hospodářství spjatou s klimatem, která byla vytvořena podle nařízení o referenčních hodnotách v oblasti klimatu, zde jsou podniky zapojené do jakýchkoli činností souvisejících s kontroverzními zbraněmi vyloučeny.“

Přeloženo do srozumitelštiny, znamená to, že cíle vytyčené Pařížskou dohodou a transformace hospodářství mají prioritu a skutečnost, že mohou poškozovat evropský obranný průmysl, na tom nic nemění.

V závěru paní komisařka píše, že Komise chce zároveň nadále posilovat dialog mezi obranným a finančním odvětvím a poskytovat pokyny k uplatňování rámce EU pro udržitelné financování.

Zmiňuje také strategii EDIS, kde bude Komise nadále posilovat dialog mezi obranným a finančním odvětvím a také poskytovat pokyny k uplatňování rámce EU pro udržitelné financování.

Z odpovědi jsme se tedy dozvěděli, že Komise zatím nehodlá měnit prakticky nic. Posilování dialogu s obranným průmyslem mělo začít už před dvěma lety, když se hned za hranicí Evropské unie rozhořel otevřený konflikt, ne nyní, kdy je potřeba konat.

Považuji za naprosto skandální, že zatímco na Ukrajině umírají lidé, Evropská komise před tím zavírá oči!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz