Hlavní obsah
Názory a úvahy

Rusko využívá ilegální migraci k destabilizaci Evropy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Co mají společného ilegální migrace a Rusko? Mnohem více, než jsou si někteří ochotní připustit. V Kremlu totiž velmi dobře vědí, že ilegální migrace ze třetích zemí představuje pro Evropu problém.

Článek

Neuniklo jim ani to, že jde o velmi třaskavé téma na evropské politické scéně. Ostatně není pochyb o tom, že právě migrace bude jedním z rozhodujících témat těchto evropských voleb.

Vladimir Putin proto podle hesla „čím hůře, tím lépe“ využívá ilegální migraci ze třetích zemí do Evropy jako nástroj pro destabilizaci situace nejen na hranicích EU, ale i na evropské politické scéně. Většina lidí i politiků se nyní už určitě shodne na tom, že masovou ilegální migraci je samozřejmě třeba zastavit.

Ach ta levice …

Zejména ze strany evropské progresivní levice jsou však časté silné hlasy odmítající jakékoli represe vůči těm, co se pokoušejí dostat na území EU ilegálně. Politici a aktivisté z této části politického spektra se tak svým odvoláváním na lidská práva paradoxně ocitají v roli užitečných idiotů napomáhajících politice Putinova autoritářského Ruska.

Důsledkem činnosti Ruska a jeho tajných služeb nepředstavuje migrace problém jen v oblasti Středomoří, o němž slýcháme v této souvislosti nejčastěji. Mnohem méně se ví, že exponovanou se stala i východní hranice EU, především u našich severních sousedů v Polsku, kde nyní Rusko za pomoci svého spojence, Běloruska, stupňuje svoje aktivity.

Mezi ně patří i záměrné posílání migrantů na hranici s Polskem. A také na finské hranici, kde se Rusko se ve snaze o destabilizaci koncem roku 2023 nedávno taktéž pokusilo uměle vyvolat migrační krizi.

Polsko první na ráně

Pozornost si zaslouží především Polsko, které má s touto ruskou politikou největší zkušenost. Polský premiér Donald Tusk 21. května varoval, že ruští aktéři plánují nelegálně pašovat tisíce migrantů z Afriky do Evropy a že více než 90 procent těch, kteří byli nedávno zadrženi ilegálně vstupující do Polska, má ve svých pasech ruská víza!

Za uplynulých několik let bylo zaznamenáno už mnoho případů jejich agresivního chování, kdy se lidé násilím pokoušeli překročit polsko-běloruskou hranici. V posledních týdnech navíc počet migrantů, kteří se z Běloruska snažili za použití násilí dostat do Polska, opět stoupl.

Při jednom z nedávných incidentů jeden z nich nožem zaútočil na vojáka hlídajícího hranici a způsobil mu těžká zranění. Polská vláda proto přistoupila k zavedení velmi tvrdých opatření. Rozhodla se obnovit zhruba 200 metrů široké nárazníkové pásmo v místech, kde je to nezbytné.

Na hranicích se mají objevit policejní preventivní oddíly s těžkou technikou, jako jsou obrněná vozidla a vodní děla. Zmíněný incident nebyl ničím novým. Do Polska se v dubnu snažilo přes hraniční plot dostat z Běloruska v jednom místě asi 220 migrantů.

Někteří si přinesli žebříky a podle mluvčí polské pohraniční stráže se chovali agresivně, po policistech a vojácích házeli kameny a větve.

Vůbec nejvážnější migrační krizi ale zažilo Polsko už ve druhé polovině roku 2021. Na běloruské straně hranic se tehdy nahromadily tisíce lidí, kteří se často násilím a za přispění běloruských pohraničníků snažily dostat na polské území.

Zdokumentované jsou případy, kdy vozili lidi rovnou z Iráku. Zároveň se zjistilo, že je běloruští pohraničníci doprovázeli až k hranici a ukazovali jim, kudy přejít.

Dvě lekce pro Evropu

Zcela jednoznačně tedy jde hybridní operaci zorganizovanou běloruskou a ruskou tajnou službou s naprosto zřejmým cílem. Destabilizovat situaci v celé Evropě a podněcovat neshody na evropské politické scéně před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu.

Evropě to znovu připomíná dvě věci, z nichž by si měla vzít patřičnou lekci. Rusko představuje skutečnou hrozbu pro naši bezpečnost a ilegální migrace je reálným problémem jak v oblasti Středozemního moři, také i na východní hranici EU.

A pokud si někdo myslí, že Evropa bude žít v míru, když budeme ignorovat ruskou hrozbu nebo popírat důsledky nelegální migrace (případně dokonce zastávat obojí), tak si lže do kapsy!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz