Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za zdražování můžete i vy, pane Babiši!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kdykoli dochází k masivnímu zdražování, je zaděláno na obrovský problém. Lidé jsou nucení sáhnout hlouběji do kapsy, zbývá jim méně peněz a pochopitelným důsledkem je nespokojenost.

Článek

Bohužel právě to se nyní stále děje v Česku. Neobvykle vysoká inflace se dostavila už na konci roku 2021 jako jeden z důsledků covidové krize. Sotva se ale Evropa oklepala z covidu, přišla válka na Ukrajině.

S válkou spojená nejistota na domácím i mezinárodním trhu zapůsobila jako zesilovač všech možných negativních jevů. Inflace nejen v Česku prudce vystřelila nahoru a dostala se do dlouho nevídaných dvojciferných hodnot.

Průměrná inflace za loňský rok činila 15,8 %. V historii ČR byla vyšší už jen v roce 1993, kdy dosahovala hodnoty 20,8 %. Potěšitelné je, že nyní už se naštěstí situace pomalu začíná zlepšovat. Míra meziroční inflace byla v červenci 8,8 %.

Znamená to obrovské zlepšení oproti lednu, kdy dosahovala 17,8 %! Situace se pomalu začíná vracet do normálu, stále se ale jedná o neobvykle vysoké číslo. Zvláště u mnoha sociálně slabších vyvolává nastalá situace nespokojenost a pocit nejistoty.

Opravdu je na vině vláda?

A tuto nespokojenost se pokouší využít k získání politických bodů Andrej Babiš a jeho hnutí ANO. Při hledání hlavního viníka jakýchkoli problémů bývá vláda obvykle jedním z prvních na ráně. Zvláště Andrej Babiš coby lídr nejsilnějšího opozičního uskupení to samozřejmě velmi dobře ví a nevynechá jedinou příležitost navážet se do vlády kvůli drahotě.

Na jeho místě volím raději mlčení. Zrovna on má opravdu daleko k tomu, aby mohl vinit vládu ze současných vysokých cen. Proč? Protože inflace začala růst už za jeho vlády a hlavně, na zdražování měla výrazný podíl i „mazanost“ velkých firem, které využily vzniklé situace a zvyšovaly např. ceny potravin mnohem rychlejším tempem, než rostly jejich výrobní náklady.

A mezi těmito firmami byl mimo jiné i Agrofert coby jeden z hlavních hráčů na českém potravinářském trhu. Na krizi dokázal Babiš velmi dobře vydělat, o čemž svědčí i rekordní zisk jeho Agrofertu. V kritickém loňském roce zvýšil svůj zisk na rekordních 13 miliard Kč oproti 5,8 miliardám v roce 2021!

Andrej Babiš má tedy sám máslo na hlavě, protože jsou to také jeho potravinářské firmy, které mají nezpochybnitelný podíl na současném růstu cen. Takže pane Babiši, předtím, než začnete útočit na vládu, měl byste si především vy sám zamést před vlastním prahem. Na zdražování máte svůj podíl také vy!

Přeji hezký den a veselou mysl!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz