Hlavní obsah
Názory a úvahy

Koudelka opět udeřil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomasz Peszynski/Midjourney

ilustrační obrázek (kontrarozvědka dle AI)

Pondělní vystoupení generála Koudelky bylo určeno vládním politikům, zejména z ODS, kteří blokují boj s propagandou.

Článek

Ředitel BIS generál Koudelka už z podstaty své funkce není člověk, který by hýřil mediálními výstupy. Ale když občas promluví, vždy to stojí za to. Česko se otřese. Ani pondělí nebylo výjimkou.

To, že zveřejnil obrysy jednoho případu, kterým se BIS zabývá, že mluvil o někom, kdo rozdával eura dezinformačním influencerům, aby šířili ruskou propagandu, mělo svůj důvod. Potřeboval dodat váhu svým slovům zveřejněním konkrétní situace, aby své vystoupení odlišil od povinných politických manter posledních let o nutnosti boje s propagandou, které se postupně stávají již jen pustými frázemi.

Koudelkovo vystoupení k tomu mělo daleko.

Na rozdíl od mnoha jiných států se BIS, tedy domácí kontrarozvědka, obdoba americké FBI nebo spíše britské MI5 (protože BIS nemůže na rozdíl FBI nikoho zatýkat) těší velké důvěře obyvatel a poté, co se generál Koudelka stal obětí několikaleté šikany bývalého prezidenta Zemana, tak je liberální části Česka považována za jednu z institucí, která chrání naše současné zřízení a ještě u toho funguje. Prostě máme svoje špiony rádi.

Tato pro tajnou službu nezvyklá popularita umožňuje jejímu řediteli v případě nutnosti zasáhnout veřejně do politiky, aniž by se dopustil jakéhokoliv protiprávního nebo nemorálního činu. Zkrátka jeho názorům veřejnost naslouchá. Tak si to může dovolit.

Proto dnes ve Sněmovně Koudelka nemluvil suchopárně technicky, jak by člověk od vrchního špiona čekal, ale mluvil srozumitelně a jednoznačně se postavil za tu část naší společnosti, která naléhá na vládu, aby něco dělala s bující ruskou propagandou, která u nás čelí minimálním překážkám na své vítězné pouti českou společností.

Zatímco za Sobotky ruskou propagandu šířili jen skalní fanoušci Kremlu v Česku, kterých bylo jen pár, za Babiše se dezinformační scéna zabývala „přípravou“, tedy ohlupováním veřejnosti na zástupných tématech, jako byli neexistující uprchlíci nebo neexistující nebezpečí „covidové totality“, nyní „za Fialy“ ruská propaganda udeřila společně s masivním ruským vpádem na Ukrajinu plnou silou a s původním posláním pomoci Rusku v agresi a oslabením západní demokracie a západních institucí a tedy eliminováním nebo rozkladem nepřátel Kremlu.

Všechno, co se teď hlásá o Rusku a o Ukrajině, o EU a NATO, USA a Západu, jsem slyšel už v roce 2014 během okupace Krymu. Ale šířilo to jen menšinové skupiny proruských dezinformátorů a veřejnost to spíše ignorovala. Podobné narativy jsem slyšel na stánku Pražského Majdanu na přelomu 2014/2015 na Staroměstském náměstí, kde se cíleně chodili hádat proruští dezinformátoři nebo ruští turisté.

Letos v září, když jsem v několika českých městech stal na náměstích s Pulse of Europe jsem ty samé narativy slyšel od mnoha desítek lidí v každém městě, které jsem navštívil.

Proto říkám, že je ruská propaganda na vítězném tažení. Je to jen otázka času, než ji přebere většinová společnost a populističtí politici. Už ne typu Rajchla nebo Okamury, ale Babiše.

Pak na tom budeme jako na Slovensku a budeme se před příštími volbami třást o osud demokracie a směřování naší země.

Koudelka si to všechno uvědomuje. Fialova vláda je přibližně v polovině mandátu, a pokud by měla s tuto situací začít něco dělat, je na to ten nejvyšší čas. Proto si Koudelka vybral tuto dobu ke svému vystoupení.

A nenechte se mýlit. Dnešní Koudelkova řeč nebyla ani reklamou na BIS, ani strašením dezinformátorů, nebo dokonce veřejnosti. Řeč byla určena uším těch vládních politiků a to zejména z ODS, kteří odmítají boj proti propagandě z ideologických nebo bůhví jakých důvodů.

Jak sem již psal, BIS nemůže nikoho zatýkat nebo proti někomu aktivně „bojovat“ jak to dělají totalitní a diktátorské tajné služby. BIS sbírá informace a předává je dál. Předává je politikům. Je to servis pro ně. Aby se mohli správně rozhodovat. Ale pokud BIS varuje před ruskou informačním válkou a Koudelka v této situaci několikrát použil slovo „násilí“ a nic se neděje, nezbude tajné službě nic jiného, než informovat veřejnost, aby vznikl na politiky politický tlak.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz