Hlavní obsah
Názory a úvahy

Střední Evropa je proruská bažina

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomasz Peszynski/Bing Image Creator

Česko, Slovensko, Maďarsko a Rakousko. Země, které nyní tvoří jakousi proruskou bažinu vyplňující prostor v srdci Evropy.

Článek

Česko, Slovensko, Maďarsko a Rakousko tvoří jakousi proruskou politickou bažinu uprostřed Evropy. Ano i Česko vedené pro ukrajinskou vládní koalicí a prezidentem. Čtěte dále.

Pokud zůstaneme u metafory s bažinou, lze si ji představit jako mokřad o různé hloubce. V Česku a Rakousku ještě není tak hluboký, na Slovensku je to už nebezpečné a Maďarsko „nemá dno“.

Maďarsko

I když vynecháme témata, které jsou Maďarsku vyčítána již dávno a která ještě nedávno někteří čeští politici na Orbánovi obdivovali, jako likvidace nezávislých médii, likvidace právního státu, nepotismus, ideologizace kultury a školství, omezování práv sexuálních menšin a státní propaganda, stále zbývá dost oblastí, kde Maďarsko vytáčí úplně všechny kromě Ruska a jeho páté kolony v Evropě. Orbán chápe půl rok maďarského předsednictví v EU jako festival politické provokace vůči Bruselu. A tak ho využil k spektakulární ignoraci evropské jednoty, když navštívil Moskvu a lísal se k Putinovi a k tomu, aby otevřel hranice Schengenu potencionálním ruským agentům a teroristům díky uvolnění vízové politiky Maďarska vůči Rusku.

Zatímco návštěva Moskvy a Orbánova rétorika jsou skutečně jen politickými provokacemi, Maďarská díra do Schengenu je reálný krok, který skutečně ohrožuje naši bezpečnost. Ještě není úplně jasné, jestli EU už došla s Maďarskem trpělivost nebo bude následovat zase jen další kolo prohlášení, znepokojení a vyhrůžek nebo už pohár trpělivosti přetekl a začnou se iniciovat skutečné kroky diskriminující Maďarsko v EU, což Maďarsko potřebuje jako sůl.

Mimochodem dnes Maďarsko zase vyhrožuje, že bude posílat migranty do Bruselu, takže rétoricky se dostal až na úroveň Lukašenky. Otázka je, jak dlouho mu to bude ještě zbytek EU tolerovat. Ale situace s Maďarskem je už naprosto neúnosná.

Slovensko

Ani současná slovenská mocenská klika není prostá proruského rétoriky, falešného slovanofilství a ohrnování nosu nad Ukrajinou, ale hlavní letní slovenskou aktivitou je ukázka Evropě, jak to vypadá, když se naprostí diletanti, břídilové, hlupáci a jednoduše „divní“ lidé z proruské dezinformační scény dostanou k moci. Ještě loni měli plna ústa svobody slova a boje proti cenzuře, aby letos likvidovali nezávislá média a prováděli čistky v kulturních institucích. A to vše doprovázeno z části nenávistnou a zčásti naprosto imbecilní rétorikou a bizarním chováním.

Češi by si měli uvědomit, že přesně takhle to skončí, pokud příští rok vyhraje volby opozice. Lidé, kterými dnes pohrdáme a smějeme se jim, se dostanou k moci. A budou se zde dít stejné bizarní věci, které se dějí na Slovensku.

Hlavně proto, že na Slovenskou jsou takoví lidé u moci, lze v naší metafoře považovat Slovensko za druhé nejhlubší místo proruské středoevropské bažiny.

Rakousko

Rakousko je na první pohled slušná a normální západní země, kde se mají lidé dobře a všichni jsou spokojení. Zdá se, že je to ještě větší Hobitín než Česko. Lidé tam okopávají zahrádky a pijí pivo a na alpských stráních pasou krávy.

Jenže pod fasádou se schovává jedna z nejvíce proruských politických scén v Evropě. Země, která se nezbavila své energetické závislosti na Rusku, jejíž politici mají až moc přátelské vztahy s těmi ruskými a  která je tak nespolehlivým spojencem, že se z ní jiné západní země odmítajídělit o zpravodajské informace.

A co je nejhorší. Země, kde pravidelně vyhrávají volby proruští pravicoví populisté. A zdá se že letos na podzim se to bude opakovat. Proto musíme i Rakousko považovat za součást proruské bažiny.

Česko

Proč je Česko taky proruská bažina, když máme Fialu a Pavla, když máme Lipavského a Foltýna, když vláda posílá na Ukrajinu zbraně a lidé peníze na drony a aktivisti malují ukrajinské vlajky?

Je to proto, že tento stav je velmi pravděpodobně pouze dočasný. Příští rok nás čekají volby a pokud je vyhraje současná opozice naše země se stane faktickým spojencem Maďarska a Slovenska. Je to proto, že opoziční strany jsou součásti Orbánovy proruské skupiny „Patrioti pro Evropu“ nebo jsou prostě otevřeně proruské a hlásají postuláty ruské propagandy a šíří proruské dezinformace.

Protože navzdory čerstvému snažení plukovníka Foltýna je tato země plná proruských lží nebo alespoň xenofobní nenávisti k Ukrajincům a můžete se s tím setkat denně a na každém kroku, pokud se nepohybujete v nějaké vyloženě extra liberální a extra pro ukrajinské bublině.

Protože na nás ze všech stran křičí proruští politici a aktivisti, kteří neustále šíří ruskou propagandu. Protože až donedávna se zde konaly největší proruské demonstrace v celé EU.

Protože stále nemáme odvahu se mentálně přidat na stranu Pobaltí a Polska, kde být proruský není společensky přijatelné. Protože, když řeknete, že kolaboranti jsou svině, vyvolá to obrovský společenský skandál a kritizují vás za to dokonce lidé z vlastních řad.

Proto si nelze naplno užívat léta 2024. Protože z východu stále duní děla, zatímco se svině kolem nás válejí v ruském bahně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz