Hlavní obsah
Názory a úvahy

Bruselské elity vědí, co mají dělat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomasz Peszynski/Bing Image Creator

Italský politik Mario Draghi má přezdívku „Supermario“

Písemný důkaz, že proevropští politici a experti netápou ve tmě, ale umí nelézt nejlepší řešení pro Evropu.

Článek

Euroskeptici kromě ideologických nesmyslů o diktátu Bruselu a ukradené suverenitě, o komunistické a progresivní Unii plné zelených šílenců, také mluví o klesající konkurence schopnosti Evropy. O tom, že špičková věda a technologie se dělají v USA a průmyslový rozvoj v Číně. A že špičky EU, bruselskou elitu to nezajímá, protože ta musí řešit kvóty pro ženy nebo zakazování spalovacích motorů.

Euroskeptici malují katastrofický obrázek EU, ve kterém ideologicky pobláznění liberálové místo reakcí na čínskou konkurenci vymýšlejídalší a další normy, kterými dusí evropskou ekonomiku.

Euroskeptici varují evropské občany před snílky, kteří chtějí rušit národní státy, připravit evropské národy o jejich suverenitu a budovat evropský superstát, ačkoliv nemají ani tušení, co trápí Evropany a čeho se Evropané obávají. Prostě jen vymýšlejí federalistické nesmysly odtržené od reality.

Konečně existuje písemný důkaz, konečně máme černé na bílém, že tomu tak není.

Ano, je pravda, že Evropa technologicky a ekonomicky ztrácí na USA a Čínu, ale není pravda, že lidé, kteří chtějí integrovat Evropu (říkejme jim třeba „bruselské elity“, budiž) o tom nevědí a je jim to jedno.

Není pravda, že bruselské elity netuší, co dělat, aby Evropa mohla konkurovat zbytku světa.

Není pravda, že bruselské elity mají plán pouze na politickou integraci, aniž by si uvědomovaly ekonomické, finanční a sociální souvislosti.

Nic z toho není pravda a je na to písemný důkaz.

Před několika dny zveřejnil bývalý italský premiér a bývalý předseda Evropské centrální banky, tedy špičkový ekonom, Mario Draghi, který je přezdíván podle postavy z počítačové hry „Supermario“, 400stránkovou zprávu o ekonomickém stavu EU.

Dává v ní za pravdu těm, kteří říkají, že Evropa je v ekonomickém a technologickém úpadku, a dokonce konstatuje, že pokud budeme pokračovat takto, jak pokračujeme teď, tak Evropu čeká sice pomalá, ale agonie.

Není tedy pravda, že by si „bruselské elity“ neuvědomovaly realitu a žily v nějakém liberálně progresivistickém vzdušném zámku, jak se nás mnozí demagogové snaží přesvědčit. Jestli přední evropský politik Draghi, proevropský nadšenec a bývalý předseda ECB není bruselská elita, tak už nikdo. Mimochodem zpráva byla představena na tiskové konferenci konané společně s Ursulou von der Leyen, předsedkyní Evropské komise.

Kdo sleduje mé texty, ví, že pořád dokola píšu o tom, že pokud má liberální demokracie porazit populismus a autoritářství, musí liberálně demokratičtí, pro evropští politici mít nějaký plán, jak populistům a autoritářům vytřít zrak, pojmout to jako soutěž s nimi, musí pro ten plán nadchnout veřejnost a musí ho razit s optimismem a vůli k vítězství.

Díky Supermariově zprávě si můžeme bod číslo jedna odškrtnout jako hotový. Tato zpráva je ten plán. Je to nejen neradostný popis současné evropské situace a varování před agonií, ale také je to recept, který obsahuje 170 různých návrhů, jak z toho ven.

Supermario především požaduje investice do inovací, vzdělání Evropanů, do soběstačnosti a odolnosti Evropy, koordinaci národních průmyslových politik a rychlejší rozhodování na evropské úrovni. Na rozdíl od populistů nepožaduje zrušení Green Dealu, ale naopak další investice do dekarbonizace. Na rozdíl od chcimírů požaduje koordinaci evropského vojenského průmyslu a investice do evropské obrany. Na rozdíl od euroskeptiků nepožaduje návrat k národním státům, ale naopak větší politickou integraci EU, abychom společně mohli tyto úkoly zvládnout.

Aby bylo jasno, jak je Draghiho návrh podstatný. Hovoří o investicích ve výši 5 % HDP celé EU dohromady, přičemž slavný Marshallův plán byl investicí o obejmu maximálně 2 % tehdejšího evropské HDP.

Mimochodem, co se Marshallova plánu týče, tak země, kterého po válce přijaly, později vytvořily bohatou a svobodnou Západní Evropu, kdežto země, které jej odmítly se staly satelity Kremlu. Draghiho plán by měl být podobným osudovým rozdáním karet jako tehdy plán Marshallův.

Každý Čech se vždy zeptá. A kdo to zaplatí? I na to Supermario má odpověď. Půjčíme si. Jako Evropa společně. Vydáme dluhopisy. A z toho průměrný Čechy vychovaný Klausem asi půjde do mdlob. Půjčka! Zadlužení! Nepřijatelné.

Jenže půjčka pro investice je absolutně normální fenomén, který v byznysu funguje. Kdo chce rozjet nějaké podnikání, musí si půjčit. A peníze pak vrátí z výnosů. To jen u nás lidé, kteří si nakradli dost peněz za komunistů řekli, že takový způsob financování je fuj. Není. Pokud si půjčíte na investici, je to něco jiného, než když si půjčujete na spotřebu, na nový mobil, auto nebo dovolenou. Navíc evropská půjčka dál finančně a hospodářský sjednotí Evropu. Pokud si po svatbě vezmete hypotéku, tak se asi neplánujete rozvést, ne?

Bohužel, média ani politici tomu všemu nevěnují adekvátní pozornost. Vyjadřují se k tomu a informují o tom, ale ne na takovém stupni, jak by odpovídalo významnosti a revolučnosti celého dokumentu. Zejména politici. Evropští politici, i někteří europoslanci se k tomu vesměs pozitivně vyjádřili. Ale například v Česku, čeští politici si toho nevšímají. Člověk by si až přál, aby Babiš nebo Okamura začali tímhle plánem strašit lidi. Aspoň by se o tom mluvilo. Vše je lepší než ta ignorace, která kolem toho nyní panuje.

Samozřejmě, že většině národních politiků tento stav vyhovuje. Je třeba dál mít možnost házet problémy na EU a ne nedej bože připustit, že EU má řešení. Takže budou dál kritizovat Evropu za upadající konkurenceschopnost a hospodářský nerůst, místo aby pracovali na sjednocení Evropanů za receptem, který nás může zbavit strachu z budoucnosti. Protože volič, který se nebojí budoucnosti je těžko ovlivnitelný volič. Že to celé pomáhá populistům, Rusku a Číně je jim jedno.

Takže i Supermariův plán je odsouzen k zapomnění a ignorování jako všechny dobré nápady na sjednocení Evropy. A tak tomu bude i nadále, dokud si evropská veřejnost, tedy my občané, neuvědomí, že je s tím třeba něco dělat. Že bez naší podpory se Evropa nesjednotí a nezachrání. Lidé už pomalu začínají chápat, že je třeba ukázat podporu Ukrajině, aby politici nalezli odvahu zastavit ruskou agresi vůči Evropě. Stejně tak by se ale měli postavit ze sjednocení Evropy a za plán Supermaria Draghiho na evropskou prosperitu a bezpečnost.

Zpráva Maria Draghiho zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz