Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak nás předjíždí Polsko

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomasz Peszynski/Bing Image Creator

Polská ekonomika akceleruje jako sportovní automobil

Polský youtuber srovnal polskou a českou ekonomiku a nedopadlo to dobře.

Článek

Tento text je inspirován polským YouTube videem, které srovnává českou a polskou ekonomiku. Pro kontext dodávám, že tento polský youtuber, který si říká „Globalista“ má 800 000 odběratelů a toto video vidělo přes 400 000 lidí. Protože většina z vás polsky neumí, dovolil jsem si vypíchnout hlavní myšlenky z videa a doplnit je svými komentáři a úvahami.

Věděli jste například, že zatímco my se vysmíváme Německu, tak o Česku se píše jako o „nemocném muži Evropy“? Globalista: Česko je jediná země EU, jejíž ekonomika se ještě nevzpamatovala z pandemie. Statistiky jsou jasné. Polsko je na tom sice ještě pořád ekonomický hůře než Česko, ale česká stagnace a polský růst jsou takové, že Polsko dožene Česko do pěti let. A Británii má Polsko ekonomicky předběhnout v roce 2030.  Polsko ekonomicky neutrpělo ani pandemií, ani válkou na Ukrajině. Polská ekonomika totiž nevsadila na jednoho koně, tak jako Češi, kteří vsadili na německý automobilový průmysl, ale Polsko svoje ekonomické příjmy diverzifikovalo.

K tomu je třeba dodat, že zatímco tady v Česku silně kritizujeme klesající konkurenceschopnost EU, poněkud méně si všímáme, že klesá konkurenceschopnost Česka vůči ostatním zemí EU. A konkurenceschopnost klesá z toho samého důvodu, jako je ten celoevropský. Neumíme přilákat producenty vyspělých technologií. Pokud se toto nezmění, bude česká konkurenceschopnost nadále klesat.

Globalista: Zatímco polský veřejný dluh klesá, české veřejné zadlužení roste. Jak je to možné? Proč zahraniční investoři jdou raději do Polska než do ČR? Nemáme dostatek vysoce kvalifikované pracovní síly. A odmítáme přijímat jakékoliv migranty, i ty vysoce kvalifikované. Naše migrační politika je „zastavíme migraci“, ale nemáme žádné programy, jak získat kvalifikované lidi a sami jich moc nemáme.

Máme extrémně složité a komplikované stavební řízení. Postavit továrnu v Česku je mnohem složitější než ji postavit v Polsku. A nejde jen o složitost. Postavit továrnu v Polsku vyjde zahraničního investora až o 40 % levněji než v ČR.

Nevyužili jsme fondy EU na strategické věci. Nacpali jsme je Babišovi a dalším oligarchům, kteří si napakovali kapsy, zatímco Poláci dotace EU využili na infrastrukturu a strategické investice do budoucnosti. O tom, jak Poláci vybudovali za posledních 10 až 15 let v zemi, kde předtím nebyly dálnice, hustou dálniční síť, která končí v polích na české hranici, se už snad všeobecně ví. Ale to je jen jeden příklad z mnoha.

A tohle je zvláštně pikantní a pro mnohé bude zřejmě i velmi kontroverzní. Globalista: Polský hospodářský model je postaven na zvýšení příjmu a životní úrovně obyvatelstva. Jinými slovy na té části ekonomické teorie, která říká, že se mají lidem dát peníze, aby rozběhli ekonomiku. To je v Česku velmi kontroverzní myšlenka. V Polsku například Kaczynského režim dal lidem přídavky zvané 500+, tedy 500 zlotých, to je cca 3000 Kč měsíčně na každé dítě. Dal je úplně všem. Chudým i bohatým. Velmi kontroverzní myšlenka. Ale ani Tusk tyto přídavky nezrušil.

U nás Babiš taky neustále přidával důchodcům. A po tolik kritizovaném zrušení superhrubé mzdy se lidem příjmy zvedly. Jak je tedy možné, že polské rozhazování peněz má výsledky a české nikoliv? Kde bere polský stát na štědré sociální dávky pro lidi a jak to, že to neničí jeho ekonomiku, nezadlužuje se, ale dluh naopak klesá? Nejsem ekonom, ale řekl bych, že je to zřejmě tím, že toto rozhazování peněz musí probíhat za jistých podmínek, aby splnilo svůj účel. A Polsko evidentně tyto podmínky nastavené má, kdežto Česko nikoliv. Možná tedy nastal čas řešit místo poněkud zideologizovaného problému, zda škrtit nebo sypat peníze, spíš to, za jakých podmínek škrtit a za jakých podmínek je sypat a jestli tyto podmínky skutečně máme správně nastaveny.

Globalista: přestože životní úroveň Poláku stoupá, odvody za zaměstnance v Polsku jsou nižší a zahraniční investor ušetří až 20 % z nákladů na jednoho zaměstnance proti Česku.

Dokonce i v turistickém ruchu jsou příjmy pro ČR klesající, zatímco v Polsku rostou. Dle Globalisty je to dané především rostoucí kvalitou služeb v Polsku.

K tomu lze ještě dodat, že Polsko vesele zbrojí a jeho výdaje na obranu příští rok dosáhnout skoro 5%. Česko neplánuje ani nárůst na NATO požadovaných 2 %. A v Polsku opravdu nikdo neprotestuje proti tomu, že nakupují moderní a drahé zbraně, zatímco „naši lidi“ nemají co jíst.

Pokud tedy chceme Česko vyhrabat z ekonomického průšvihu, který sice začal za Babiše, ale s kterým si Fialova vláda nedovedla poradit o nic lépe, je třeba přestat jednak naslouchat populistickému tlachání a strašení na straně jedné a ideologickému poučování na straně druhé. Je třeba začít hledat skutečně funkční řešení a hlavně, je třeba je začít uskutečňovat. Co děláme špatně vidí už i naši sousedi. Možná bychom si toho mohli všimnout taky.

video polského youtubera z kterého byly čerpány i data uvedená v textu:

https://www.youtube.com/watch?v=AFJ-iflZONw

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz