Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zákony a opatření proti dezinformacím jsou zcela zásadní a naprosto nutné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo by Burst on Unsplash

Ministr Rakušan připravuje návrhy zákonů a dalších opatření proti dezinformacím, což vyvolalo až hysterickou reakcí všemocných dezinformátorů. Je naprosto nezbytné, aby Rakušanovy návrhy prošly.

Článek

„Pokud dojde ke zvolení následujících kandidátů, ti vyhlásí mobilizaci (prezidentská pravomoc) a vy půjdete na východní frontu do zákopů! Kandidáti, kteří veřejně deklarovali, že vyhlásí mobilizaci: Danuše Nerudová, Petr Pavel, Pavel Fischer, Marek Hilšer.“

Předchozí odstavec v uvozovkách netvrdím já, ale šíří se po sociálních sítích. Myslím, že to je extrémní ukázka toho, jak taková dezinformace vypadá. První souvětí by se dalo ještě s přivřenýma očima považovat za názor, ale to druhé souvětí je prokazatelná lež. A když se obě souvětí spojí do jednoho celku, je to prostě zase jen jedna velká lež.

Možná se nad tím mnoho lidí pousměje, že je to takový nesmysl, že tomu nemůže nikdo věřit, ale myslím, že by se divili. Stačí, když se tohle bude neustále šířit a neustále v takové či obměněné formě opakovat dokola. Pak stačí, když to někde prohlásí nebo napíše nějaká známá osobnost. A nějaký poslanec, třeba z SPD to řekne v parlamentu. A rázem se to dostane do povědomí veřejnosti. A pak už to bude fungovat reflexivně. Někdo řekne „mobilizace“ a už nic nedodá a každý si vzpomene na tento text. Lidé začnou říkat, že jsou proti mobilizaci. Pak nějací jiní lidé řeknou, že by jim mobilizace nevadila a že by byli pro, abychom „nakopali Rusákům prdel“. A pak už to bude žít svým životem. Z totálního výmyslu se najednou stane (virtuální) realita. Stejně jako horda fanatických uprchlíků nebo rozmazlení zbohatlí Ukrajinci. Začnou se objevovat svědectví, že bratranec mojí tetičky z druhého kolena má švagra na vojenské správě a ten mu potvrdil, že mobilizace se už chystá. A sestřenice mojí snachy viděla, jak na vojenskou správu v Ostravě přivážejí matrace. V průzkumu veřejného mínění 60% lidí řekne, že je proti mobilizaci. Andrej Babiš a Tomio Okamura se nechají slyšet, že oni mobilizaci nikdy nepřipustí…

Ne, nebojte se. Tak daleko to nedojde. Aby takováto lež prorostla do společnosti, tak k tomu je potřeba delší doba a mnoho týdnů opakování. Tato konkrétní lež je pouze krátkodobá, pro hloupější lidi a pro účely prezidentské volby, která již brzy nastane. Každopádně takto dezinformace fungují a to je důvod proč proti nim bojovat. A to i za pomoc státu a trestního práva a peněz. Dezinformace křiví realitu, ničí diskuzi a ničí demokracii. Protože diskuze a demokracie je od toho, abychom řešili skutečné problémy, které nás trápí, nikoliv proto, abychom řešili vymyšlené problémy, které byly vymyšleny jen a pouze pro ty, kteří chtějí deklarovat jejich řešení.

Ano, lidé, i když je to hloupost, mají právo se bát, že když bude zvolen třeba generál Pavel, že je pošle do války na Ukrajině. Je to nesmysl, ale mají právo tomu věřit. Každopádně ale nikdo nemá právo říkat, že generál Pavel deklaroval, že to udělá, když se to nestalo. A právě toto by mělo být postižitelné.

(Dez)informace jsou zbraň hromadného ničení, které mají za úkol rozložit společnost. Dezinformace nejsou ruský vynález, ale Rusko bylo/je přeborníkem v jejich politickém a vojenském využití. Financování vzniku dezinformací je válka proti nám. Dezinformace jsou nesmrtící zbraně a jejich generování je podobné jako střílení ruských raket na ukrajinská města. Mohutná logistická a finanční podpora dezinformací z Ruska vytvořila prostředí, kde se dezinformacím začalo dařit. Rusko inspirovalo mnohé další státy, politiky a podnikatele, kteří začali masívně dezinformací využívat ve svůj politický a komerční prospěch. Dnes už to není jen ruská propaganda, ale máme tady spousty dalších propagandistů, kteří zamořují informační prostor, stejně jako jedovaté plyny zamořují ovzduší.

A stejně jako Ukrajinci potřebují protivzdušnou obranu proti ruským raketám, stejně jako společnost usiluje o čisté životní prostředí, stejně tak potřebujeme obranu proti dezinformačním bombám a proti dezinformačnímu zamoření. Zkušenosti ze zemí, kde tyto opatření zavedli, jako jsou třeba Finsko nebo Pobaltí, ukazují, že jsou účinná a nijak neomezují demokracii, ani svobodu slova. Jen ničí ruskou pátou kolonu, ubližují lidem, kteří si ze lhaní udělali živnost a kteří na lhaní postavili svou politickou kariéru.

Není proto divu, že všechny tyto skupiny i u nás v posledních dnech spustily hysterický křik na sociálních sítích a v dezinfo médiích proti těmto opatřením. Právě ta intenzita by nám měla napovědět, že se opravdu bojí a že by tato opatření by měla být účinná.

Ostatně naše vláda neobjevila Ameriku. Tyto opatření jsou totiž ve shodě nebo spíše národní verzi toho, co prosazuje Evropská komise. Jedeme v souladu s celou EU.

K tomu bych chtěl dodat ještě dvě věci. Některým lidem se nelíbí, že by neziskovky odhalující fake news měly dostávat dotace, stejně jako média píšící pravdu. Na to mohu říct jen: díky bohu, konečně je to tady! Peníze jsou zbraň. Rusko do své informační zbraně investovalo miliardy. Ačkoliv je Rusko proti EU ekonomickým trpaslíkem, EU ani její členské země nic takového a v takové míře nikdy nedělaly. Pokud se jedna o informační válku, Rusko na nás útočí v tancích a raketách, zatímco my se mu bráníme se šavlemi na koních. Není možné, aby lidé, kteří bojují proti lži dělali tyhle věci podomácku, na koleně, zadarmo nebo za pár šupů, zatímco zadlužení dezinformátoři v exekucích tohle dělali profesionálně za peníze, které nikdo neví odkud mají. Už jen to, že profesionál může lhát 8 hodin denně a pak si užívat života, zatímco amatér musí bojovat za pravdu ve svém volném čase je ne fér. Tady nejde o žádnou cenzuru. Tady jde o to dát šanci těm správným hochům a holkám, aby vůbec mohli bojovat své bitvy proti lži. Velmi dlouhé roky se to nedělo a proto pravda dostávala na frak. Až tak je důležité to, co se připravuje.

Je potřeba to říkat nahlas a jasně, protože i média , která se pohybují na hraně mainstreamu a dezinfa, většinou bohužel ty pravicově konzervativní, lkají nad blížící se cenzurou. Nevím, jestli to dělají schválně nebo jsou jen těmi pověstnými užitečnými idioty Ruska a dalších dezinformátorů. Je však třeba se tomu postavit dříve, než z toho někdo vyrobí další kulturní válku ve stylu boje tzv. normálního světa (rozuměj lhaní) vs. liberální svazáci (rozuměj objektivní média).

Je potřeba se za to postavit také proto, že není vůbec jisté, zda se to vládě podaří prosadit. Aritmeticky má šanci, ale vláda a vládní koalice nás už několikrát zklamala například v otázce přístupu k Miloši Zemanovi, v tom, že neprosadili změnu jednacího řádu Sněmovny nebo v tom, že neprosadili korespondenční volby. Ale nikoho lepšího nemáme. Nedopusťme proto jako občané, aby projekt boje proti dezinformacím utonul v moři křiku dezinformátorů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz