Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pomoc státu nepojištěným není fér

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Depositphotos

Povodně

Otázka zní, kolik lidí postižených nějakou tragédií je málo či dost na to, aby stát přispěchal na pomoc. A hlavně, měl by se stát angažovat a pomáhat nepojištěným?

Článek

Ožehavé téma se má řešit, když je ožehavé, a povodně teď ožehavým tématem jsou. Stát nemá nahrazovat pojišťovnu.

Když bude povodeň nebo někomu shoří rodinný dům, pomůže mu stát? Ne.

Když budou vytopeny nebo hořet dva domy, to už stát pomůže? Ne. Pomohou sousedé nebo dobrovolná sbírka ale stát ne. Není v tom dost politických bodů. Až když bude vytopeno nebo jich shoří deset a víc, vyčlení stát nejenom materiální ale hlavně finanční pomoc. Na místo zkázy přijede nejeden politik, bude slibovat možné i nemožné a fotky si pověsí na sociální sítě, hlavně před volbami.

Otázka zní, kolik lidí postižených nějakou tragédií je málo či dost na to, aby stát přispěchal na pomoc. A hlavně, měl by se stát angažovat a pomáhat nepojištěným?

Pojišťoven je na trhu dostatek, každý si může pojistit vše a proti všemu. Když se nepojistí, potom má řešit svou škodu sám. Stát je od toho aby zajistil „prvotní pomoc“ to jest pomoc při záchraně životů, majetku, dočasné provizorní ubytování a základní lidské potřeby. Tím by měla jeho role skončit.

Další finanční pomoc pojištěným nedává smysl, pojišťovny dnes reagují i zálohy vyplácejí velmi rychle. Když má někdo dům, tedy v dnešní době mnohamilionový majetek a pojištění si ve výši pár tisíc nesjedná, musí počítat se škodou bez náhrady. Výmluvy nestihl jsem, nevěděl jsem či zapomněl jsem se pojistit musí mít svoje následky.

Naštěstí se už i pojišťovny poučily. Ten, kdo se chtěl pojistit těsně před povodní, odešel s nepořízenou. I když by sjednal pojistku hned, pojistná ochrana by začala platit až deset dní po povodních. Již jistá povodeň nemůže být nahlášena jako škoda náhodná, a tudíž by žádné plnění nevzniklo.

Zatím bohužel platí, že stát rozdává všem. Už nyní nabízí premiér Fiala mimořádnou okamžitou pomoc ve výši až 73.000 korun a zároveň odkazuje na další - programy ministerstva pro místní rozvoj. Stále zůstává varianta pomoci nepojištěným lidem půjčkou. To by ale za týden nesměly být volby.

Za stávajících podmínek tedy platí: Budete-li bez pojistky nějak postiženi, dostanete od státu daleko víc než pojištění, kterým se případná pomoc krátí? Musíte však být škodolibí a modlit se za to, aby vás postižených bylo co nejvíc. Proč? Jednotlivcům a pojištěným stát nepomáhá.

Anketa

Měl by stát pomáhat nepojištěným?
Ano.
6,7 %
Ne, měli se pojistit.
93,3 %
Celkem hlasovalo 60 čtenářů.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-dodatecne-pojisteni-na-blizici-se-povodne-uz-uzavrit-nelze-40488022

https://www.forum24.cz/fiala-obcane-mohou-uz-nyni-cerpat-mimoradnou-pomoc

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám