Hlavní obsah
Lidé a společnost

Shopaholicadel - nemocná oběť, nebo tyran?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: senivpetro, www.freepik.com

Shopaholicadel je jedním z influencerů, o kterém ví i ti, kteří influencery běžně vůbec nesledují. Slečna ale často plní první stránky nejen bulváru, a tak ji nelze přehlédnout.

Článek

Dlouhou dobu jsem články s ní nebo o ní úspěšně přecházel a vůbec nevěděl, o koho se jedná, a ani jsem netoužil to zjistit. Když pak na mě ale jednoho dne vykouknul článek o vyhozeném morčeti, nedalo mi to. Zvířata mám rád a tak jsem ho rozkliknul…

Shopaholicadel, vlastním jménem Adéla Pulcová. Influencerka, tiktokerka, youtuberka. Člověk, kterého pravděpodobně sleduje mnoho mladých, dospívajících lidí, pro které může být vzorem. Pevně doufám, že jsou naši mladí natolik uvědomělí, že tato slečna pro ně rozhodně vzorem není, i když se o to snaží.

První stránky plní především kvůli svému chování, ale i kvůli svým vztahům. Nejdříve jsem si říkal, že to snad ani není možné, aby se někdo jako ona dokázal živit influencerstvím. Úplně mě deprimovalo, že člověk, který by měl být vyloženě odsouzen za to, jak hanebně se chová, dostává tolik prostoru v médiích. Že by ji někdo měl chytit a pořádně s ní zatřást, aby se probrala. Ale jak jsem tak čítal články o její osobě, došlo mi, že Adéla je v první řadě psychicky nemocný člověk. Zdravý by se totiž takhle nechoval.

Zřejmě odjakživa toužila být středem pozornosti a stát se celebritou. Do povědomí veřejnosti se dostala při svém pokusu o účast v soutěži Česko hledá Superstar v roce 2013. Už tehdy byla přesvědčená o svém výjimečném projevu, nicméně toto přesvědčení s ní porota nesdílela. Naopak se stala členkou Hvězdné pěchoty, která je vyhrazena pro nejhorší zpěváky.

Nebylo to ale naposled, kdy jsme o ní slyšeli. Její touha po tom, aby byla slyšet a vidět ve veřejném prostoru, byla velmi silná a v tomto směru musím uznale pokývat hlavou. I když v podstatě nemá co nabídnout, prosadila se na sociálních sítích, na kterých dokáže i vydělávat a zřejmě ne úplně málo.

Lidé ji však ve většině nesledují kvůli tomu, co umí, ale co předvádí. Někteří kvůli tomu, aby se pobavili, jiní zase proto, aby jí mohli nadávat a vysmívat se. Říká se tomu hatewatching.

Sama Adéla několikrát přiznala, že je nemocná. Údajně se jedná o bipolární poruchu a další přidružené nemoci. Do jaké míry je to pravda, to nechám na posouzení každého. Je faktem, že Adéla už mnohokrát lhala, a tak se nedá věřit snad jedinému slovu.

Podle svých slov pochází z rodiny, kde nepanovaly dobré vztahy. Prý byla šikanovaná a upozaďovaná ve srovnání se svou sestrou. Z oběti údajné šikany se ale stal člověk, který s největší pravděpodobností také šikanuje. Tomu by odpovídalo její naprosto nevhodné chování vůči jejím partnerům.

Pokus č.1 - David Pražák

Ještě nedávno byla zasnoubená s Davidem Pražákem, kterému říkala familiárně Davča a s nímž byla ve vztahu déle než rok. Tvářili se jako oboustranně spokojený pár a David se Adély mnohokrát zastával, ale jak postupně scházel, na duši i na tváři, bylo všem jasné, že zase tak ideální jejich vztah není. V řadě živých přenosů si sledující nemohli nevšimnout, jak hrubě a nevybíravě se k němu Adéla často chová. Mnohokrát ho ponižovala a nechala se slyšet, že ho vlastně živí.

Netrvalo zase až tak dlouho a tento páreček se rozešel. Vysvětlení obou se poněkud rozchází, jak by se však dalo čekat. Adéla tvrdí, že už jí s Davidem došla trpělivost a nad ránem ho vyhodila. David pro změnu tvrdí, že odešel pozdě večer sám. Pravdu se asi nikdo nedozví a je dost možné, že se na rozpadu vztahu podílejí oba dva rovným dílem.

Přestože se spíš kloním k tomu, že ho psychicky nevyrovnaná Adéla svým chováním doslova vyhnala a že byl ve vztahu obětí. Jeho reakce na rozpad vztahu mě však také zarazila. V podstatě hned poté odjel ke kamarádkám a v live streamu popsal jejich rozchod. To dle mého názoru normální člověk také neudělá.

Později v rozhovorech s médii i přiznal, že ho fyzicky napadala a že mu dokonce vyhrožovala zabitím. Adéla zas pochopitelně tvrdí, že jeho slova o tom, jak se k němu chovala, jsou jen pouhé výmysly a snaha ji pošpinit. Vzájemně se i obvinili z nevěry.

Kromě vzájemných výčitek se snažil David uvést na pravou míru i řadu situací, kterým společně čelili a za něž mnohdy od followerů dostali velmi negativní zpětnou reakci. Například zvířata. Podle Davida „ztraceného“ králíka Adéla nezvládala a vypustila ho ven. Morče zase pro změnu nechala v novém bytě umrznout. Jistotou však je, že morče opravdu zemřelo a našla jej jiná osoba vyhozené i s klecí a výbavou u popelnic. To mluví za vše.

Dále ji obvinil, že ho nenechala nic dělat podle svého. On chtěl jít pracovat, ona ho nepustila, nebo ho řídila, co může dělat. Hlídala mu telefon a pravidelně kontrolovala zprávy. Stejně tak mu objednávala jídlo, v drtivé většině případů jenom z Mekáče a on si nemohl sám dát, co chtěl. A když chtěl na wc, vlastně mu to zakázala.

No, oba dva na tom zřejmě mají svůj podíl a oba dva se následně snažili vyždímat z chvilkové „popularity“ zase maximum. Ale upřímně mě napadá jedna zásadní otázka - svéprávný člověk je snad schopen se o sebe postarat sám. Proč se tedy David Adéle včas nevzepřel? Byl tak ovlivněný a v pozici bezbranné oběti, že toho nebyl schopen? Kdo byl vlastně ve vztahu tyran a kdo oběť? Jsou oba tyrani, kteří se trápili navzájem, nebo jsou oběťmi dnešní doby, která dává těmhle lidem prostor a pozornost a oni se v tom tak utápí, místo aby vyhledali odbornou pomoc? Opravdu mají tohle divadlo sledovat mladí lidé, kolikrát ještě děti?

Pokus č.2 - Jan Kulas

Honza Kulas se stal jejím partnerem nedlouho po rozchodu s Davidem. Zpočátku oba jen zářili, pěli na sebe ódy a dávali najevo, jak jsou ve svém vztahu spokojení. Sama Adéla se nechala slyšet, že s Honzou chce mít normální vztah, jiný než s Davidem a také jej nechce v takové míře sdílet na sociálních sítích.

Už v září ji požádal o ruku, a to v kleci druhého turnaje RedFace. Médii prolétly její fotky, na nichž byla v šatech a se zářivou korunkou jako princezna. Tetelila se blahem a předpovídala nádhernou budoucnost.

Šedé mráčky byly vidět, když byla v podstatě vyhozena z bytu a Honza vystěhovával její věci. Bylo na něm vidět, že je vzteklý, jak je na všechno sám a ona se o nic nestará.

Vztah však zřejmě natolik odlišný od toho s Davidem nebyl. Sama přiznala, že ho bije, schodila ho i ze schodů, chtěla by, aby skončil ve své práci apod. Prostě ho také ovládat. Stejný vzorec chování byl tedy zřejmě příčinou, proč i tento na první pohled idylický vztah vzal za své, vyhodila ho z bytu a taktéž na něj chtěla zavolat policii. Nabízí se otázka, jestli si Honza opravdu nebyl vědom toho, že Adéla se k němu bude chovat s největší pravděpodobností stejně jako k Davidovi? Opravdu byl do ní zamilovaný, že tohle přehlížel? Nebo si také chtěl "přihřát polívčičku"?

Podobně jako David, i Honza si po rozchodu pustil pusu „na špacír“ a „prásknul“ na Adélu řadu pikantností. Obvinil ji, že si údajný potrat vymyslela a že ve skutečnosti jí bylo zle kvůli kocovině. Dále se litoval, jak měl dovoleno jíst jen jednou denně a pokud měl hlad, musel dojídat zbytky. Když byl dotázán, proč si něco nekoupil sám, vysvětloval to tím, že neměl peníze, protože ho Adéla nechtěla pouštět do práce, mimo jiné i kvůli svým údajným záchvatům.

Proč člověk, který není ve vztahu šťastný a je takto ovlivňovaný a omezovaný, požádá po velmi krátké době takovou osobu o ruku? Opravdu je Honza tak slabý, že nad ním měla Adéla navrch a on nebyl schopen vzdorovat?

Oba se po rozchodu vzájemně obviňují a na soc. sítích napadají. Přesto to však v jeden okamžik vypadalo nadějně, a to když Adéla připustila, že je nemocná a navštíví psychiatra, aby se mohla léčit. Protože však k žádné změně nedošlo, s velkou pravděpodobností šlo opět jen o plané řeči a skutek utek.

Život jde dál

Dnes si Adéla údajně užívá, že má klid a je sama. O nápadníky však nemá nouzi. Snaží se ji zaujmout tiktoker René nebo tiktoker Stehlík alias Patrik96. Adéla o ně však zřejmě vůbec nestojí. Její fanoušci jsou toho názoru, že se oba snaží jen přiživit na její slávě a možná také na tom, že její partneři nemusí (vlastně nesmí) chodit do práce a ona je živí.

Někdo tvrdí, že Adéla se takto chová zcela úmyslně, aby měla pozornost a mohla co nejvíce vydělávat. Jiní jsou toho názoru, že taková je a je to v pořádku a Adéle fandí. Pak ji velká část lidí sleduje jen proto, aby si z ní mohli utahovat a bavit se jejími výstupy. A pak jsou tací, kteří jsou přesvědčení, že jde o nemocného člověka, který dostává příliš velký prostor na sociálních sítích, v médiích i jinde a měl by se spíše jít léčit.

Těžko říct, kde je pravda. Možná to bude od všeho něco. Je ale až děsivé, že takový člověk opravdu má tak velkou sledovanost a může ovlivňovat jiné. A je Adéla tyran, nebo jen oběť?

Anketa

Jaký máte názor na Adélu vy?
Jsem její fanda.
0 %
Nejsem její fanda, ale baví mě sledovat její výstupy.
20 %
Vím o ní, ale vůbec ji nesleduji a články o ní mě nezajímají.
80 %
Nesnáším ji a články o ní okamžitě přeskakuji.
0 %
Neznám ji, nezajímá mě.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

https://www.antiyoutuber.cz/clanky/shopaholicadel-superstar-zpev-trapas.A220802_090615_antiyout-clanky_abul

https://www.vip-svet.cz/rubriky/slavni/shopaholicadel-a-jeji-davca-drsny-rozchod_21530.html

https://www.expres.cz/celebrity/shopaholicadel-adela-pulcova-david-prazak-fregamer-rozhovor-novy-pritel-honza-reakce.A230317_090649_dx-celebrity_lare

https://www.prakultura.cz/2023/03/14/david-o-shopaholicadel-rozchod-teror/

https://vipstar.cz/shopaholicadel-celi-kritice-kvuli-tyrani-zvirat-mrtve-morce-u-popelnic-pes-ve-vaznem-stavu-a-kralik-neznamo-kde/

https://www.kafe.cz/celebrity/shopaholicadel-adela-pulcova-easy-cast.html

https://zena-in.cz/clanek/vite-koho-na-sitich-sleduji-vase-deti-shopaholic-adel-kafu-laduska-a-dalsi-dno-ceskeho-internetu

https://www.rexter.cz/rubriky/kultura/shopaholicadel-v-cem-spociva-uspech-bizarni-ceske-influencerky_1891.html

https://www.extra.cz/shopaholicadel-se-zase-predvedla-na-davida-zavolala-policii-a-chce-pozadat-o-zakaz-priblizeni-ab29b

https://www.expres.cz/celebrity/shopaholicadel-adela-pulcova-stehovani.A231215_170347_dx-celebrity_bk

https://www.extra.cz/kulas-narkl-shopaholicadel-ze-lzi-zadny-potrat-bylo-ji-zle-z-alkoholu-tvrdi-jeji-expritel-a60a0

https://www.extra.cz/zpoved-expritele-shopaholicadel-mel-jsem-hlad-jedl-jsem-i-zbytky-tvrdi-kulas-6bb22

https://www.antiyoutuber.cz/clanky/shopaholic-adel-jan-kulas-napadnik-pritel-partnerka.A240108_104740_antiyout-clanky_cech#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=denniexpres&utm_content=main

https://udalosti.instory.cz/470-shopaholicadel-kdyz-se-z-bizarni-influencerky-stane-hvezda-klidne-zfalsuje-i-zakony-aby-ji-zustala.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz