Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ženskou obřízku se nedaří vymýtit, ženy jsou i v dnešní době nadále mrzačeny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Brutální mrzačení mladých dívek a žen je legální už jen v několika státech. Přesto se ale provádí potají i tam, kde už legální není. O život přišly další mladé dívky. Podaří se to zastavit?

Článek

Ženská obřízka bývala poměrně široce rozšířená především v afrických státech. V průběhu let se od ní někde upustilo, ale i dnes se praktikuje ještě zhruba ve 28 státech a v pěti z nich je to dokonce legální. Země, kde je toto mrzačení legální, jsou Mali, Čad, Malawi, Sierra Leone a Libérie. Gambie zvažuje opětovnou legalizaci tohoto zákroku. Po celém světě žije podle odhadů kolem 200 milionů žen, které ženskou obřízku musely podstoupit. Zároveň více jak 40 tisíc žen ročně zemře vlivem následků po provedené obřízce.

Ženská obřízka je na rozdíl od mužské pouhým mrzačením bez jakéhokoliv přínosu

Řada z nás si pod pojmem ženská obřízka možná představí podobný zákrok jako je tomu u mužské obřízky, jen samozřejmě jinak provedený kvůli odlišnostem pohlavních orgánů. Ale zatímco mužská obřízka, byť někde také prováděna spíše rituálně a kvůli vyznání, je zároveň i lékařským zákrokem, který může být prospěšný a především nepoškozuje pohlavní orgán jako takový, ženská obřízka je pouhopouhým mrzačením ženských pohlavních orgánů. Označuje se také jako infibulace nebo pohlavní mutilace. Provádí se jen kvůli společenským a kulturním zvyklostem, v některých oblastech i z důvodů náboženských, přestože v náboženství ženská obřízka nemá oporu.

Rozsah provedení se liší, bolest je však pokaždé strašlivá

Ženská obřízka se podle provedení dá rozdělit na několik typů. Všechny jsou nebezpečné, všechny jsou mrzačící. Zatímco s částečnou obřízkou se dá ještě jakžtakž fungovat, s kompletní obřízkou je život už peklem.

Světová zdravotnická organizace WHO rozdělila ženskou obřízku na čtyři typy v závislosti na tom, co všechno je ženě odstraněno:

  • typ I - klitoridektomie

Jedná se o odstranění klitorisu. V případě, že je odstraněna jenom „čepička“ kryjící klitoris, popř. špička klitorisu, může žena ještě stále být schopna ztopoření jeho zbývající části a jistého vzrušení, nicméně řada z nich už není schopna dosáhnout jeho drážděním orgasmu. Pokud dojde k odřezání celého klitorisu v místě jeho připojení ke stydké kosti, pak už žena logicky není schopna dosáhnout vzrušení nebo orgasmu drážděním. Může v ní přetrvávat vzpomínka či pocit, že jej stále má, ale není tam - podobný pocit jako třeba u fantomové končetiny.

  • typ II - excize

Při této obřízce dochází jak k odstranění klitorisu, tak i k odříznutí malých stydkých pysků, případně v některých případech i odstranění velkých pysků. Zde opět platí, že zejména vlivem ztráty klitorisu není žena schopna vzrušení drážděním.

  • typ III - infibulace

Tato obřízka je charakterizována úpravou malých a velkých stydkých pysků tak, že do značné míry zakryjí poševní vchod a v nejtěžším případě, při faraonské obřízce (viz níže), dochází ke kompletnímu odstranění těchto částí. Obvykle je odstraněn i klitoris.

  • typ IV - doprovodné úpravy

Mezi doprovodné úpravy patří kauterizace rodidel, piercing, řezání a jakékoliv další zásahy do celistvosti těchto partií.

Kromě tohoto světově uznávaného rozlišení je možné obřízku rozdělit ještě do dalších tří typů:

  • sunna obřízka

Arabská tradice, při níž se odstraňuje pouze předkožka kryjící klitoris. Tento způsob je jediný srovnatelný s mužskou obřízkou.

  • klitoridektomie

Stejné provedení jako u typu I (výše).

  • faraonská obřízka (někdy též súdánská)

Nejtěžší provedení typu III. Dochází k odstranění všech vnějších částí (klitoris, malé a velké stydké pysky), dále k sešití zbývající tkáně tak, že zůstane jen malý otvor pro odchod moči a menstruační krve. Při svatební noci pak dojde k naříznutí tohoto otvoru tak, aby do ženy mohl vstoupit manžel. Problémy tento zásah samozřejmě způsobuje i při porodech. Například v Somálsku se jedná o nejrozšířenější způsob obřízky a obřezáno je zde kolem 95-98 % žen.

Kořeny ženské obřízky sahají dál, než jsou počátky islámu či křesťanství

Jedním z důvodů, proč se nedaří ženskou obřízku vymýtit, jsou její hluboké kořeny, které sahají až do starověkého Egypta a možná ještě dál, i když v tak daleké historii už nejsou dostupné záznamy, které by o obřízce podaly svědectví. Náboženství jsou paradoxně proti těmto praktikám, přesto se v některých oblastech obřízka praktikuje mylně právě z náboženských důvodů.

Ve větších městech je osvěta snazší a boj s obřízkou o trochu úspěšnější (zámožnější ženy podstupují případně jen lehkou obřízku), ale ve venkovských oblastech se jedná o boj s větrnými mlýny a i po letech osvěty a upozorňování na to, jaká nebezpečí dívkám hrozí, nedochází k ústupu od těchto praktik.

Jedním z hlavních důvodů pro provádění obřízky je společenské přesvědčení, že neobřezaná žena je nečistá a není tak připravená ke svatbě. Taková žena by byla vyloučena z komunity, což by pro ni v řadě případů znamenalo bídu, možná i smrt.

V řadě případů je cílem obřízky zabránit ženám masturbovat a mít potěšení z autoerotiky nebo z pohlavního styku s mužem. V některých kulturách je totiž styk povolen pouze za účelem zplození dětí, nikoliv pro potěšení. A pokud je umožněno potěšení, tak pouze muži. V extrémních případech mají muži i strach z ženských pohlavních orgánů a věří, že např. sekret z klitorisu je může zabít, popř. dotek klitorisu může při porodu zabít dítě.

Pro řadu kultur je to i otázka estetiky. Zdravotní přínos však pro ženy není žádný.

Bolest, psychické trauma, zmrzačení, infekce, sepse, smrt

Největší nebezpečí, které ženská obřízka skrývá, je nebezpečí otravy a následné smrti. Obřízku velmi často provádějí porodní báby nebo ženy, které se obřezáváním přímo živí. Samotný akt většinou probíhá v naprosto nevyhovujících, nehygienických podmínkách a s pomocí nástrojů, které jsou často tupé, rezavé, znečištěné (tradice velí nečistit) a místo dezinfekce se používá kravská moč.

Někdy jsou dívky „umrtveny“ chladnou vodou, někdy ani to ne, protože bolest je považována za součást celého obřadu. Obřízka se často provádí na malých děvčátkách nebo mladých slečnách, které drží jejich matka, zatímco obřezávačka odhalí pohlavní orgány a nástrojem, často špinavou žiletkou, začne odřezávat klitoris a další tkáně. Velkým rizikem je kromě zanesení infekce i nekontrolované krvácení, které může být příčinou úmrtí. Pokud dívka přežije samotný zákrok, hrozí jí v následujících hodinách, dnech i týdnech riziko infekce, hnisání a problémů při močení, nehledě na bolest způsobenou jak zákrokem, tak i kontaktem agresivní moči s čerstvou ránou.

Případná vzniklá infekce může být příčinou sepse a následného úmrtí, ale i v případě překonání infekce může dojít k trvalé neplodnosti dívky. Sexuální styk je v drtivé většině případů bolestivý. U faraonské obřízky dochází k bolesti i při svatební noci, kdy ženu buď „protrhne“ mužův penis, nebo je původní malý otvor naříznut, aby mohl proniknout. U některých komunit může být k natržení použit i kravský roh.

Boj s ženskou obřízkou je jako boj s větrnými mlýny

Aktuální zpráva ze Sierry Leone uvádí, že došlo k úmrtí tří dívek (12, 13 a 17 let), které podstoupily ženskou obřízku. Tlak na ukončení legálního provádění obřízky neustále sílí, ale zda se podaří dostat tuto praktiku mimo zákon, to je zatím ve hvězdách. Samotná kriminalizace však ještě nebude znamenat, že dojde i k ukončení těchto nehumánních praktik. Přesto však může být dobrou zprávu, že za posledních 10 let došlo k 7% poklesu provedených obřízek (z 90 na 83 %).

Řada žen, které obřízku jako mladé podstoupily, nyní veřejně proti tomuto zákroku vystupují a snaží se provádět osvětu ve státech i v komunitách, kdy je obřízka ještě stále přijímána jako něco normálního a žádoucího.

Kromě zdravotních fyzických následků si s sebou obřezané ženy ještě nesou do dalšího života obrovská psychická traumata, trpí posttraumatickou stresovou poruchou a množství z nich se potýká s myšlenkami na sebevraždu.

U nás je svým bojem proti obřízce známá Lejla Abbasová s keňskými kořeny. Ta ji naštěstí nemusela podstoupit, protože se narodila v ČR, ale osud dalších žen žijících v Keni jí není lhostejný a s pomocí své nadace se snaží o osvětu tamní populace a když už je obřízka praktikována, tak aby byly používány jen sterilní nástroje a ne třeba špinavé střepy, jako tomu bylo dosud.

Anketa

Věděli jste, že ženská obřízka se i v dnešní době praktikuje v takové míře?
Ano.
78,4 %
Ne.
21,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 356 čtenářů.

Článek byl sepsán na základě informací dostupných v následujících zdrojích:

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDensk%C3%A1_ob%C5%99%C3%ADzka

https://www.novinky.cz/clanek/zena-vztahy-a-sex-sexuolog-jaroslav-zverina-nesmyslne-trauma-zenske-obrizky-242272

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/zenska-obrizka-v-somalsku.A140530_095218_zahranicni_vez

https://www.europarl.europa.eu/news/cs/headlines/society/20200206STO72031/zenska-obrizka-kde-se-praktikuje-a-proc

https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/legalni-je-jen-v-peti-zemich-presto-zenska-obrizka-rocne-zabije-desitky-tisic-zen-upozornila-studie-2714

https://www.denik.cz/ze_sveta/zeny-obrizka-mrzaceni-pohlavnich-organu.html

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-je-to-ciste-mrzaceni-presto-dalsi-zeme-uvazuje-o-legalizaci-zenske-obrizky-239383

https://hlidacipes.org/zenska-obrizka-mrzaci-telo-i-dusi-vymytit-se-ji-presto-nedari-povery-jsou-silnejsi/

https://www.dotyk.cz/magazin/zenska-obrizka-zakaz-tradice-kultura-30000227.html

https://www.hatefree.cz/clanky/zenska-obrizka-nici-nejen-fyzicke-ale-i-dusevni-zdravi-na-to-se-v-keni-zameruje-novy-projekt

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-po-ritualu-mrzaceni-zenskych-pohlavnich-organu-v-siere-leone-zemrely-tri-divky-244976#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz