Článek
Kůň sice není u nás tak zbožštělý jako kráva v Indii, nicméně spousta lidí by se nad koňským masem určeným ke konzumaci zřejmě ošklíbala jako nad něčím neetickým. Když v roce 2013 Evropou proletěla aféra s koňským masem v burgerech a lasagních, šlo o podvod ve smyslu padělání masa (koňské maso bylo vydáváno za vepřové, popřípadě hovězí). Z hlediska stravitelnosti nešlo o žádný problém, nejspíš neznáte alergika, který by nesměl pozřít koňské maso, ale o podvod na spotřebitele, který dostal něco jiného, než za co zaplatil.
„Hovězí“ burgery, z nich některé byly z 29 % koňské, byly hromadně stahovány zprodeje. Podle britského The Guardian šlo až o 10 milionů kusů, což se muselo projevit na zisku firem. Šlo zejména o firmu Silvercrest Foods v Irsku a Dalepak Hambleton v Yorkshiru, dceřiných společností skupiny ABP Food Group. Ta sice tvrdí, že to zas takový průšvih nebyl, ale pro jistotu a zachování pověsti Silvercrest Foods prodala.
Je koňské maso opravdu tak špatné?
Z nutričního hlediskarozhodně ne. Chuť může být individuální, navíc ovlivněná vztahem ke konkrétnímu druhu. U nás je podobně „ošklivě“ vnímáno maso psí, které se v Asii konzumuje. Pokud si porovnáte hovězí a koňské maso v kalorických tabulkách, dozvíte se, že množství bílkovin je téměř totožné, zato množství tuků je u hovězího více než dvojnásobné. Takže koňské maso je dietnější, ve středověku se konzumovalo poměrně běžně.

Koník, který není určen ke konzumaci
Co na to odborníci?
„V mnoha evropských zemích (Španělsko, Belgie, Francie, Itálie) hraje spotřeba koňského masa důležitou roli. Koňské maso patří mezi zvířecí maso, které se vyznačuje nízkým obsahem tuku (2,9 %) a s vysokým obsahem bílkovin (22,5 %). Vzhledem k vysokému množství nenasycených mastných kyselin (přes 55 %) a vysokému obsahu železa může mít konzumace koňského masa pozitivní vliv na lidské zdraví,“ píše se ve studii, kterou publikoval International Journal of Food Properties.
Z osobní zkušenosti vím, že koňské maso je chutné, byť v současnosti prodávaný koňský točený salám je koňský jen z části. Koňské maso se dá použít na steaky, marinování, kosti na vývar… prostě jako hovězí, jen s lepším nutričním efektem. Máme bio hovězí z volného výběhu, tak stejně volný výběh by mohl být dopřát bio koňskému.

Burger s koňským masem
Odhlédneme-li od toho, že by se muselo sáhnout k chovu koní na maso, což českým uším zní podivně, tak z hlediska potravinářského není nejmenší důvod, proč si koninu nedopřát. Jenže umíte si představit koňská jatka či podobné ustájení, jako jsou současné velkokravíny?






