Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kůň na talíři: zdravější než hovězí, ale stále tabu

Foto: Topi Pigula

Koně ve volném chovu na rodinné farmě

Koňské maso je výživově srovnatelné s hovězím. Není moc důvodů, proč se nad ním ošklíbat.

Článek

Kůň sice není u nás tak zbožštělý jako kráva v Indii, nicméně spousta lidí by se nad koňským masem určeným ke konzumaci zřejmě ošklíbala jako nad něčím neetickým. Když v roce 2013 Evropou proletěla aféra s koňským masem v burgerech a lasagních, šlo o podvod ve smyslu padělání masa (koňské maso bylo vydáváno za vepřové, popřípadě hovězí). Z hlediska stravitelnosti nešlo o žádný problém, nejspíš neznáte alergika, který by nesměl pozřít koňské maso, ale o podvod na spotřebitele, který dostal něco jiného, než za co zaplatil.

„Hovězí“ burgery, z nich některé byly z 29 % koňské, byly hromadně stahovány zprodeje. Podle britského The Guardian šlo až o 10 milionů kusů, což se muselo projevit na zisku firem. Šlo zejména o firmu Silvercrest Foods v Irsku a Dalepak Hambleton v Yorkshiru, dceřiných společností skupiny ABP Food Group. Ta sice tvrdí, že to zas takový průšvih nebyl, ale pro jistotu a zachování pověsti Silvercrest Foods prodala.

Je koňské maso opravdu tak špatné?

Z nutričního hlediskarozhodně ne. Chuť může být individuální, navíc ovlivněná vztahem ke konkrétnímu druhu. U  nás je podobně „ošklivě“ vnímáno maso psí, které se v Asii konzumuje. Pokud si porovnáte hovězí a koňské maso v kalorických tabulkách, dozvíte se, že množství bílkovin je téměř totožné, zato množství tuků je u hovězího více než dvojnásobné. Takže koňské maso je dietnější, ve středověku se konzumovalo poměrně běžně.

Foto: Topi Pigula

Koník, který není určen ke konzumaci

Co na to odborníci?

V mnoha evropských zemích (Španělsko, Belgie, Francie, Itálie) hraje spotřeba koňského masa důležitou roli. Koňské maso patří mezi zvířecí maso, které se vyznačuje nízkým obsahem tuku (2,9 %) a s vysokým obsahem bílkovin (22,5 %). Vzhledem k vysokému množství nenasycených mastných kyselin (přes 55 %) a vysokému obsahu železa může mít konzumace koňského masa pozitivní vliv na lidské zdraví,“ píše se ve studii, kterou publikoval International Journal of Food Properties.

Z osobní zkušenosti vím, že koňské maso je chutné, byť v současnosti prodávaný koňský točený salám je koňský jen z části. Koňské maso se dá použít na steaky, marinování, kosti na vývar… prostě jako hovězí, jen s lepším nutričním efektem. Máme bio hovězí z volného výběhu, tak stejně volný výběh by mohl být dopřát bio koňskému.

Foto: JIP / wikimedia commons / CC BY-SA 3.0

Burger s koňským masem

Odhlédneme-li od toho, že by se muselo sáhnout k chovu koní na maso, což českým uším zní podivně, tak z hlediska potravinářského není nejmenší důvod, proč si koninu nedopřát. Jenže umíte si představit koňská jatka či podobné ustájení, jako jsou současné velkokravíny?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz