Hlavní obsah
Zdraví

Černý kašel – budeme znova pít savo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: 460273 / pixabay.com / public domain

Byť příčina černého kašle není virová, ale bakteriální, přesto má potenciál zabíjet i štěpit společnost.

Článek

Vzpomínáte na dobu, kdy i americký prezident doporučoval vstříknout si do těla dezinfekci a televize si zvala do vysílání zpěváky, aby poradili virologům, jak bojovat s covidem? Není vyloučeno, že něco podobného, byť doufejme, že v mnohem menší míře, zažijeme znovu. Narůstající případy černého kašle a těžký průběh jsou totiž spojeny s příběhem očkování.

Za komunistů bylo líp

Už se objevují první hlášky, že za černý kašel mohou váleční uprchlíci, kteří si jej přinesli s sebou. Je to voda na dezinformátorský mlýn. Podle Radka Bartoníčka z aktualně.cz je situace nejhorší od roku 1964. Zjednodušeně řečeno: vidíte – za komunistů nic takového nehrozilo. Jenž stejně jednoduchý protiargument zní: jenže za komunistů se povinně očkovalo. Tím se může rozproudit debata, zdali očkování vyvolává autismus (nevyvolává), a můžeme se začít hádat. Jednoduchý scénář, na jehož konci svítí jako neonový nápis „a stejně za to může vláda, která se nedokáže postarat o naše lidi“. S důrazem na slovo „naše“, aby bylo jasné vymezení se vůči „přivandrovalcům“. Faktem je, že černý kašel tady byl i před vlnou válečných uprchlíků, v Ústí nad Labem hygienici řešili v roce 2008 pět případů.

Očkování

Antisystémové síly jsou proti jakémukoli očkování. „Přece nebudu do dětí cpát nějaká svinstva“. Očkování proti černému kašli bylo započato v ČR v roce 1958. Z toho logicky vyplývá, proč v pozdějších letech nebyl černý kašel takovým ohrožením.

Nejdůležitějším prostředkem prevence černého kašle je úplná imunizace. Vakcína proti černému kašli se podává v kombinaci s vakcínou proti záškrtu a tetanu (často také v kombinaci s vakcínou proti poliomyelitidě (dětské obrně), Haemophilus influenzae a hepatitidě B). Základní očkování sestávající ze 2 až 3 dávek se obvykle podává mezi druhým a dvanáctým měsícem života, v závislosti na vnitrostátním očkovacím kalendáři. Třetí nebo čtvrtou dávku se doporučuje podat ve věku od 11 do 24 měsíců a další dávku mezi třetím a sedmým rokem,uvádí se na stránkách EU.

Jenže to neznamená, že je u nás 100% proočkovanost. „Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor. Moje mamka narazila na článek, bohužel teď nevím přesně, kde to bylo. Že se začal po České Republice šířit černý kašel. Mám syna 2,5 roku, který není zatím ničím očkovaný. Ráda bych neočkovala vůbec, ale je na mne kladen nátlak a začalo mi to vrtat hlavou, zda opravdu panikařit a nechat syna naočkovat? Mám také dceru 9 let, kvůli špatně vedenému porodu má kombinované postižení, středně těžkou mentální retardaci, DMO a autismus, jsem si 100% jistá, že ač to byla vakcína MMR, tak ji postižení zhoršila,“ píše anonymní účastnice ve facebookové skupině Neočkujeme.

Pokud se potkáte s tím, že očkování vyvolává autismus nebo za něco mohou ukrajinští běženci, buďte ve střehu. Dost možná jste narazili na některého z dezinformátorů. Doufejme, že tentokrát se situace nevyhrotí do takových čísel, aby nám radili američtí prezidenti nebo umělci. Bylo by lepší, kdyby na otázky z oblasti medicíny v médiích odpovídali lékaři. Ne „odborníci“ jako Martina Plocková, která na výše zmíněný anonymní dotaz suverénně odpověděla, že „je důležité pochopit, že ŽÁDNÉ OČKOVÁNÍ NECHRÁNÍ PROTI NEMOCEM!!!! Covidová doba nám měla všem otevřít oči.“ Velká písmena ponechána z originálu. Takto přesvědčeným zřejmě nezbývá nic jiného, než pít Savo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz