Hlavní obsah
Prezidentské volby

Máte za souseda Babiše? Tak to máte smůlu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: David Sedlecký / wikipedia commons / CC BY-SA 4.0

Andrej a Monika

Výsledky voleb prozradily, že lidé nechtějí Andreje Babiše ani za souseda.

Článek

Andrej Babiš je doma v Průhonicích, kde ho volilo 28,41 %, Petr Pavel má trvalé bydliště v Černoučku u Roudnice nad Labem a získal tam 90,97 % hlasů. Víc asi není potřeba dodávat. Můžeme spekulovat, proč tomu tak je, když v Průhonicích Babiš vlastní Sokolovnu, francouzskou restauraci, pekárnu, cukrárnu i benzínku…

Je to skoro jako v Dědictví aneb Kurvahošigutntag, kde Bolek Polívka v roli zbohatlíka řekl: Tak, a teď si vás koupím všechny. Babiš to evidentně v Průhonicích zkusil a byť tamní cukrárna má fakt dobré zákusky (osobní zkušenost), místní se koupit nenechali. Prostě dobrý zákusek je jedna věc, ale dlouhodobé sousedské vztahy druhá. Zatímco sousedé Pavla v médiích chválí, Průhoničtí se raději nevyjadřují.

Asi by se stálo za to zeptat, kolik lidé pod Babišem v Průhonicích berou, protože to si sousedé u piva a sousedky u vínka řeknou. Když jeho pekárny United Bakeries a.s. zveřejnily inzerát s platem 17 900 korun hrubého, asi moc lidí nenalákaly. Dominika Magová v magazínu Forum24 připomíná, že plat na podobnou pozici je o 10 000 vyšší. „Podle Českého statistického úřadu byla dokonce průměrná hrubá měsíční mzda ve třetím čtvrtletí 2022 za výrobu potravinářských produktů 31 943 korun,“ konstatuje Machová.

Paralel by se dala najít celá řada. Zatímco Pavel chodí na pivo do Podřipského pivovaru ve Ctiněvsi (tamní pivo jsem ještě neochutnal, ale chystám se na to), tak pivovar U Bezoušků, kde měli skvělou Veselou šestnáctku, v roce 2014 skončil. V Průhonicích jsem toho měl co do činění víc. Pivo s kámoši U Bezoušků, školení v prostorách Botanického ústavu Akademie věd a fotokurz v Průhonickém parku u zámku… když přišla řeč na zdejšího „souseda“, nikdo neřekl, že je fajn, že ho tam mají. A volební výsledky jsou toho důkazem. A podle mě jen proto, že volba je tajná.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz