Hlavní obsah
Sport

Mezinárodní olympijský výbor se stal vojákem v ruské hybridní válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: obrázel vytvořila umělá inteligence DALL-E

Neutrální sportovci z válečné země

Mezinárodní olympijský výbor má už po desetiletí problémy s etikou. Ani tentokrát nepřekvapil.

Článek

Když 23. června 1894 založili Pierre de Coubertin, Demetrius Vikelas a Jiří Guth v Paříži Mezinárodní olympijský výbor, tak bezesporu chtěli navázat na antické olympijské hry. Jak je známo, během nich se přestávalo bojovat.

Vysoce položené etické standardy ale postupně erodovaly, až se z výboru stal nástroj, jehož členové podléhají úplatkům i politickému lobbingu. Jak ukazuje nejnovější vývoj, neštítí se podpořit nejhoršího současného válečného zločince. Pod záminkou „nezávislosti“ povolili účast ruským a běloruským sportovcům. V drobné nadsázce lze říct, že kdyby existovala olympiáda lékařů, tak by se jí mohl zúčastnit Josef Mengele, pokud bude vystupovat jako „nezávislý vědec a lékař“.

Úplatná partička

Mezinárodní olympijský výbor je všechno, jen ne panel, který by se mohl zaštiťovat etikou. Je to logické. Státu, jež se stane hostitelskou zemí OH, se dostane značného prostoru v celosvětových médiích, investuje značnou částku do infrastruktury a dostane desítky milionů od návštěvníků. Všichni musí někde jíst, spát, utrácet. „Bývalý guvernér státu Rio de Janeiro u soudu přiznal, že kupoval hlasy členů Mezinárodního olympijského výboru (MOV) před volbou dějiště her v roce 2016. Úplatky v celkové výši dva miliony dolarů šly podle Sérgia Cabrala do kapes devíti členů MOV,“ informoval své čtenáře server lidovky.cz.

Pokud bychom šli hlouběji do minulosti, byli členové MOV vyšetřováni za braní úplatků v případě volby olympijského Tokia v roce 2013, mohutná korupce členů MOV provázela olympiádu v americkém Salt Lake City v roce 1998. Uvedené případy jsou jen namátkou vybrané, ve skutečnosti jich bylo mnohem víc.

Koncentráky? Zakryjeme je olympijskou vlajkou

Když se v roce 2008 zahájily OH v Pekingu, přenosy ze sportovních soutěží překryly fakt, že hry probíhají v zemi, co pro vlastní občany staví koncentrační tábory (které eufemisticky nazývá převýchovnými), nutí ženy ke sterilizaci a šikanuje zahraniční novináře. To, že se kvůli výstavbě musela zničit část historické zástavby a došlo k násilnému vysídlování lidí z místa stavby sportovišť Pekingu, je jen nepatrný škraloup.

Válka? Žádný problémy

Když v roce 2014 začalo Rusko okupovat (nejprve skrytě, teprve později se přiznalo k vyslání vojáků, jimž se díky absenci označení říkalo „zelení mužíčci“) pořádala se olympiáda v ruské Soči. To, že se jednalo o zimní olympiádu v subtropech je bizarnost, která nikomu neubližuje. Ale jak v případě Číny, tak v případě Ruska šlo o jasný signál, že MOV je ochotna jakýchkoli kompromisů. Současná účast ruských a běloruských sportovců pod podmínkou neutrální vlajky je totální výsměch. Kdyby Rusové vraždili na Ukrajině pod neutrální vlajkou, MOV by v tom zřejmě neviděl problém.

Foto: obrázek vytvořila umělá inteligence DALL-E

Válka Mezinárodnímu olympijskému výboru nevadí

Jediný způsob, jak se Český olympijský výbor může jen trochu zachovat dekorum, je hlasitě a viditelně se distancovat od aktivit MOV, což je v případě dlouhodobého politikaření extrémně těžké. V případě pořádání olympijských her totiž už dávno nejde o sport, ale o politiku. A peníze. Své o tom ví neblaze proslulý bývalý primátor Bém, který chtěl mít Prahu olympijským městem.

Anketa

Souhlasíte s účastí ruských a běloruských sportovců na olympijských hrách?
Ano, souhlasím
16,4 %
Ne, nesouhlasím
83,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 292 čtenářů.

Všem, snad kromě členů MOV, je jasné, že Rusko svojí účast mediálně prodá běžným Rusům. „Podívejte se, zlý západ nás sice sankcionuje, ale svět ví, že bojujeme proti nacismu. A naše účast na celosvětovém sportovním klání je toho důkazem.“ Účast Ruska na olympijských hrách je jeho dalším vítězstvím v hybridní válce, kterou proti demokratickému světu vede už řadu let. To, že ruští sportovci nesportují pod ruskou vlajkou, je jen slovíčkaření. Všichni vědí, odkud jsou, a i moderátoři o nich budou mluvit jako o Rusech, nikoliv jako o sportovcích neutrálního státu. MOV opět prokázat totální ztrátu demokratických hodnot.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz