Hlavní obsah
Aktuální dění

Pražský pochod hrdosti pohledem heterosexuála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Topi Pigula

Duhový Václavák - Prague Pride 2023

Obrovský dav pochodující a místy tančící jdoucí z Václavského náměstí do Letenských sadů byl jedna velká seznamka.

Článek

Objetí zdarma! Nápis vyzýval k objetí nejčastěji na cedulích, ale byl namalován i na odhaleném hrudníku. „Já su Petr, já Milan.“ Možná právě tímto seznámením začalo nové přátelství jednoho Moraváka, který se prozradil přízvukem, s jedním Pražákem. V davu zaznívala polština, vlály vlajky s Davidovou hvězdou, běžně byla slyšet angličtina a ve vlaku z Berlína se navazovaly barevné stužky do vlasů.

Foto: Topi Pigula

Duha byla na Prague Pride 2023 dominantním obrazovým prvekm

Podle odhadu policie se průvodu účastnilo kolem 60 000 lidí a atmosféra byla pohodová, mírumilovná a mírně erotická. Ostatně slovo láska bylo jedno z velmi frekventovaných. Získat novou známost (což není myšleno v sexuálním, ale přátelském slova smyslu) bylo extrémně snadné. Stačilo využít nabídky k objetí a dát se do řeči. Vlastně šlo o obrovskou seznamku, kde nebylo potřeba posílat fotky, zaklikávat, kdo se líbí, ani čekat na odpověď po sociální síti. Letošní heslo „tradičnější, než si myslíte“ odkazovalo na fakt, že homosexualita je sice minoritně, ale trvale spjata s lidským rodem.

LP

Na Staroměstském náměstí využila průvodu produkce americké zpěvačky známé pod iniciály LP (vlastním jménem Laura Pergolizzi) k natáčení filmových záběrů. Zatímco LP zpívala na playback, pestrobarevný dav jí tvořil pozadí. LP nakonec měla hlavní vystoupení večer na Letné, zastávka na Staroměstském náměstí byla jen využitím příležitosti. Každý, kdo se dostal do záměru musel být srozuměn s tím, že může být součástí klipu zpěvačky, která začínala tím, že skládala, písně například pro Cher.

Foto: Topi Pigula

Laura Pergolizzi na Prague Pride 2023

„Pozor, na tomto místě probíhá natáčení pro komerční účely. Vstupem do této lokality dobrovolně souhlasíte s účastí a zobrazením vaší osoby v hudebním videu,“ upozorňovaly dvojjazyčné poutače, které nešlo přehlédnout. Část barevného průvodu se snadno nechala k natáčení nalákat a zatančila před profesionálními kamerami podle povelů z megafonů. „Smějte se, točte se, jásejte!“ znělo, zatímco v pozadí vyhazovali do vzduchu najatí pomocníci na heslo „pudr“ hrsti barevného prášku.

Bůh vás miluje

Už pod Myslbekovou sochou svatého Václava byl jeden z křesťanských stánků, který se snažil účastníky přesvědčit, že Ježíš je láska a stále je miluje. Jenže lásky bylo plno všude kolem a jen málokdo byl ochotný pustit se do diskuze. Křesťané naopak téměř pořád sloužili jako pozadí pro fotografie. Vznikaly tak bizarní okamžiky, kdy líbající se páry stály před mužem s mikrofonem, který tvrdil, že je vidí a vnímá jejich lásku i jejich hřích.

Foto: Topi Pigula

Křesťani neměli šanci

„Je to nemorální, nepřirozené a neplyne z toho žádná budoucnost. Rodina je od slova rodit, jak toho chtějí docílit oni?“ ptá se víceméně řečnicky. Křesťané neměli nejmenší šanci jakkoliv se svou propagandou uspět. „Jestli je Bůh láska, tak ať se přidá,“ shrnul jeden z gayů krátkou diskuzi u skupinky křesťanů těsně pod Letnou.

Foto: Topi Pigula

60 000 lidí

„V zásadě nejde o propagaci homosexuality, jde o to, že jsme normální lidé a jako takoví chceme normální práva. Manželství a z toho vyplývající pro ostatní běžná práva, jako je třeba být zahrnutý v dědickém řízení nebo mít možnost se dozvědět lékařské informace o svém partnerovi,“ vysvětlil Martin M. důvod, proč on i jeho parter jsou jedni ze zhruba 60 000 účastníků průvodu. Zdaleka ne všichni byli homosexuálně zaměřeni. Podle smíšených párů držících se za ruce bylo jasné, že myšlenka manželství pro všechny má i jejich podporu. A pravdou je, že vysloveně provokativních převleků hraničících s vulgaritou bylo méně než před léty.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz