Hlavní obsah
Cestování

1945: Americké bomby dopadly na pražskou náplavku. Zničily i jednu ze stěžejních dominant Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JUDr. Jaroslav Lašťovka / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Emauzy den po bombardování americkým letectvem v roce 1945

V minulém článku jsme psali o konci 2. světové války, kdy Němci vypálili Staroměstskou radnici. Ale nebyli to pouze Němci, kteří tu toho hodně zničili. Byli to i Američané, kteří si Prahu spletli s jiným městem, a začali ji bombardovat.

Článek

Když půjdete po Palackého nábřeží v blízkosti náplavky, jistě vaším očím neunikne gotický kostel se zvláštní špičatou střechou připomínající tak trochu Dvě věže z Pána prstenů. A možná si i položíte otázku, proč je tento gotický kostel působící autenticky opatřen tak zvláštně moderní střechou.

Foto: VitVit / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Emauzský klášter (Klášter Na Slovanech) ve 21. století

V prvé řadě uveďme na pravou míru, o jakou stavbu se jedná. Mluvíme o Emauzském opatství, respektive o klášteru Na Slovanech. Původně měl tento kostel pro tehdejší dobu typické dvě věže, podobně jako je tomu u baziliky sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, u Týnského chrámu na Staroměstském náměstí nebo u kostela sv. Ludmily na náměstí Míru. Za druhé světové války byl však značně poškozen. Myslíte, že za tím stojí Němci? Nikoli. Američané.

Podle tehdejšího amerického vysvětlení mělo dojít k bombardování německých Drážďan, ale navigační chybou byla několikrát silně bombardována Praha. Oběti na životech i škody na majetku byly značné. Emauzský klášter se stal jedním z terčů amerického letectva. Dopadly na něj tehdy tři ničivé zápalné pumy o váze více než čtvrt tuny. Byly zničeny obě věže, propadla se klenba a klášter téměř celý vyhořel. Poničeno bylo i mnoho civilních objektů v okolí kláštera.

Foto: Deport & Panzer / Wikipedia Commons

Původní podoba kláštera Na Slovanech na přelomu 19. a 20. století

Již v 60. letech, konkrétně mezi roky 1964 a 1968, nahradila původní věže kláštera betonová skořepinová křídla s pozlacenými hroty. Tato nová střecha kostela byla velmi netradičním počinem tehdejší doby a budila vlnu nevole u samotných Pražanů. S odstupem času ale musíme říci, že vcelku zapadla do okolního prostředí a je dnes neodmyslitelnou součástí panoramatu Prahy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz