Hlavní obsah
Cestování

800 let Notre Dame: Symbol Francie, korunovace, zvoník, tragický požár i kompletní obnova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Zuffe / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Notre Dame před požárem

Katedrála Notre Dame je klenotem nejen Paříže a celé Francie, ale je i jednou z nejdůležitějších památek raně gotického stylu na světě. Její hodnota je nevyčíslitelná. Nyní se obnovuje po zdrcujícím požáru v roce 2019.

Článek

Notre Dame je jedním z nejstarších pařížských kostelů. Jeho stavba byla zahájena již v roce 1163, avšak vzhledem k mnoha komplikacím, způsobeným technickou náročností stavby, byla kompletně dokončena až po více než 180 letech. Dnes je největší katedrálou v celé Francii a zároveň i jejím symbolem.

Ve středověku byla katedrála důležitým místem hlavního města, neboť se zde konaly důležité obřady i královské korunovace. Někteří z panovníků mají v katedrále i své hroby. Jedním z nich je i Jindřich II. a jeho žena Kateřina Medicejská.

Foto: Nono vlf / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Interiér katedrály před požárem

Katedrála se také stala předlohou mnoha literárních děl. Tím nejvýznamnějším je zřejmě román Victora Huga Chrám Matky boží v Paříži, který u nás známe spíše pod názvem Zvoník od Matky boží. Vznikl v 19. století.

Katedrála přežila mnoho historických událostí. Poničena byla při Velké francouzské revoluci, nacisté se ji snažili zničit za druhé světové války. Francouzi se jim však postavili na odpor a tato unikátní stavba byla zničení naštěstí ušetřena. Tyto události jen posílily význam katedrály jakožto národního symbolu.

O to horší bylo pro Francouze sledovat události, které se odehrály v noci z 15. na 16. dubna 2019. V katedrále totiž vypukl požár. Jeho šíření bylo rychlé, kolem katedrály se shromažďovaly davy, které s hrůzou sledovaly, jak jejich symbol mizí v ohni.

Foto: Wandrille de Préville / Wikipedia Commons / CC BY-SA 4.0

Notre Dame při požáru. Hořící věžička se později zřítila

Hasiči se snažili oheň uhasit, ale byl extrémně obtížný na zvládnutí. Oheň se katedrálou šířil velmi rychle a během několika hodin zachvátil i samotný střed chrámu. Zničil střechu, způsobil propadliny v klenbě a ohrozil i slavný třináctitunový zvon, který se v katedrále nachází.

Velkým usnadněním pro hasiče bylo to, že ta nejcennější díla, která se v katedrále nacházela, byla před plným vypuknutím požáru buď vynesena ven, či uložena bezpečných úložišť. Nehrozilo tak jejich znehodnocení silným hašením. Když se hasičům oheň podařilo uhasit, téměř všechny zdi a klenby katedrály Notre Dame zůstaly stát. Uvnitř byla ale katedrála kompletně zničena.

Foto: GodefroyParis / Wikipedia Commons / CC BY-SA 3.0

Požár katedrály v té nejhorší fázi

Prezident Emmanuel Macron tehdy slíbil, že katedrálu obnoví a znovu vybuduje za pomoci dobrovolníků a sponzorů. Do mezinárodní kampaně se zapojili lidé z celého světa. Byly zahájeny sbírky, hlásili se stovky dobrovolníků. Oprava zničené katedrály tak mohla začít již v roce 2020.

Opravy jsou nyní v plném proudu. Rekonstrukce by měla být kompletně hotová v příštím roce. Její slavnostní otevření bude spojené s oslavami 800. výročí její existence, zároveň bude sloužit jako symbol olympijských her, které se toho roku v Paříži odehrají. Každý, kdo se na tyto hry přijde podívat, tak snad již bude moci vidět katedrálu Notre Dame v celé své kráse, jako by se snad ten hrozný požár ani nikdy nestal.

Požár katedrály Notre Dame byl tragédií, ale je krásné, že obnova katedrály ukázala sílu všech jednotlivců, kteří se spojili, aby zachránili jednu z nejvýznamnějších památek na světě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz